Subiecte și bareme la Limba și literatura română, pe modelul celor de la Evaluarea Națională, pentru testarea inițială a elevilor de clasa a VIII-a din județul Călărași

22.178 de vizualizări
Foto: captură subiect testare inițială 2025 Călărași
Elevii claselor a VIII-a din județul Călărași susțin testările inițiale organizate de Inspectoratul Județean Școlar Călărași. Instituția susține că scopul testărilor este acela de a evalua nivelul actual de pregătire al acestora în perspectiva examenului de la finalul anului școlar, Evaluarea Națională. La solicitarea Edupedu. ro, ISJ Călărași ne-a transmis subiectele primite de elevi, pe care le publicăm mai jos, în articol.

Primul test a fost cel de limba română și a avut loc miercuri, 18.09.2024, între orele 11:00 și 13:00. Urmat de cel la matematica, joi, 19.09.2024.

Condițiile de la proba au simulat cele unui examen: elevii nu au avut acces în sala de examen cu telefoane sau alte materiale auxiliare, fiind așezați în bănci în ordine alfabetică, pentru a simți condițiile de examen. Inspectorul școlar general adjunct al ISJ Călărași, Călin Nicușor a precizat pentru Edupedu.ro că, deși testul a fost aplicat sub forma unui examen, acesta a avut caracter de evaluare inițială, având la bază cunoștințe din anii anteriori de învățământ gimnazial.

„Nu a fost chiar o simulare. A fost un test de evaluare inițială aplicat tuturor elevilor de clasa a VIII-a din județ, cu subiecte din materia claselor a V-a, a VI-a și a VII-a,” spune inspectorul școlar general adjunct Călin Nicușor.

Corectarea subiectelor se face de către profesorii de la clasă, iar rezultatele vor fi centralizate pentru a adapta viitoarele activități în vederea examenului, a precizat inspectorul.

„Le corectează profesorii de la clasă, ei interpretează rezultatele, noi vom centraliza tot ce primim din școli. În funcție de rezultate, de specificul școlilor și de încadrarea la clasă pentru disciplinele limba română și matematică, vom desfășura diferite activități (alte simulări, inspecții cu focusare pe activitățile remediale),” a adăugat el.

Subiectele la Limba și Literatura română la testarea elevilor de clasa a VIII-a din județul Călărași

Testul inițial la Limba și literatura română pentru clasa a VIII-a a inclus două subiecte principale: primul, bazat pe textul literar „Lunea altfel” de Alex Moldovan și un extras din Statutul elevului, a evaluat competențele de înțelegere prin cerințe precum transcrierea numelui din text, întrebări de înțelegere, identificarea regulilor școlare și caracterizarea unui personaj. De asemenea, elevii au realizat comparații între cele două texte și au justificat importanța respectării regulilor, în opinia lor. Al doilea subiect a cerut un rezumat al textului literar în 80-120 de cuvinte, iar exercițiile gramaticale au inclus recunoașterea diftongilor și corectarea unor greșeli.

Test inițial, clasa a VIII-a, septembrie 2024, simulare Călărași

Barem test inițial, clasa a VIII-a, septembrie 2024, simulare Călărași


5 comments
  1. Subiectul si baremul sunt din viitor? “Test inițial, clasa a VIII-a, septembrie 2025, simulare Călărași”, “Barem test inițial, clasa a VIII-a, septembrie 2025, simulare Călărași”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Contractele de finanțare a activităților prin Fondul special al Ministerului Educației au ajuns la universități marți pentru semnare, spune secretarul de stat Gigel Paraschiv / Motivul pentru care mai multe colocvii rămân fără bani în 2024

Contractele de finanțare a activităților universităților în anul 2024, prin Fondul pentru Situații Speciale (FSS) de la dispoziția ministrului Educației, au ajuns pentru semnare marți, 14 mai, la instituțiile de…
Vezi articolul

An școlar 2025-2026. Continuitate pentru profesorii cu rezultate sub 7 la Titularizare, cu sau fără Definitivat. Cererile se depun la școală, în zilele de 15 și 16 aprilie 2025

În zilele de 15 și 16 aprilie, profesorii pot depune la școală cererea pentru prelungirea contractului de muncă pe perioadă determinată, potrivit metodologiei-cadru de mobilitate pentru anul școlar 2025-2026. Este vorba despre cadrele…
Vezi articolul
Înscrierea la grădiniță 2025

S-au modificat denumirile grupelor de meserii în învățământ: grupa „educatori în învățământul preșcolar” devine „profesori și educatori pentru educație timpurie”, „paznicii” devin „lucrători în servicii private de securitate”

Denumirile mai multor grupe profesionale din sistemul educațional au fost actualizate printr-o Hotărâre de Guvern, publicată deja în Monitorul Oficial. Actul normativ este emis de Ministerul Muncii, care argumentează modificarea…
Vezi articolul