Subiecte și bareme la Limba și literatura română, pe modelul celor de la Evaluarea Națională, pentru testarea inițială a elevilor de clasa a VIII-a din județul Călărași

21.213 vizualizări
Foto: captură subiect testare inițială 2025 Călărași
Elevii claselor a VIII-a din județul Călărași susțin testările inițiale organizate de Inspectoratul Județean Școlar Călărași. Instituția susține că scopul testărilor este acela de a evalua nivelul actual de pregătire al acestora în perspectiva examenului de la finalul anului școlar, Evaluarea Națională. La solicitarea Edupedu. ro, ISJ Călărași ne-a transmis subiectele primite de elevi, pe care le publicăm mai jos, în articol.

Primul test a fost cel de limba română și a avut loc miercuri, 18.09.2024, între orele 11:00 și 13:00. Urmat de cel la matematica, joi, 19.09.2024.

Condițiile de la proba au simulat cele unui examen: elevii nu au avut acces în sala de examen cu telefoane sau alte materiale auxiliare, fiind așezați în bănci în ordine alfabetică, pentru a simți condițiile de examen. Inspectorul școlar general adjunct al ISJ Călărași, Călin Nicușor a precizat pentru Edupedu.ro că, deși testul a fost aplicat sub forma unui examen, acesta a avut caracter de evaluare inițială, având la bază cunoștințe din anii anteriori de învățământ gimnazial.

„Nu a fost chiar o simulare. A fost un test de evaluare inițială aplicat tuturor elevilor de clasa a VIII-a din județ, cu subiecte din materia claselor a V-a, a VI-a și a VII-a,” spune inspectorul școlar general adjunct Călin Nicușor.

Corectarea subiectelor se face de către profesorii de la clasă, iar rezultatele vor fi centralizate pentru a adapta viitoarele activități în vederea examenului, a precizat inspectorul.

„Le corectează profesorii de la clasă, ei interpretează rezultatele, noi vom centraliza tot ce primim din școli. În funcție de rezultate, de specificul școlilor și de încadrarea la clasă pentru disciplinele limba română și matematică, vom desfășura diferite activități (alte simulări, inspecții cu focusare pe activitățile remediale),” a adăugat el.

Subiectele la Limba și Literatura română la testarea elevilor de clasa a VIII-a din județul Călărași

Testul inițial la Limba și literatura română pentru clasa a VIII-a a inclus două subiecte principale: primul, bazat pe textul literar „Lunea altfel” de Alex Moldovan și un extras din Statutul elevului, a evaluat competențele de înțelegere prin cerințe precum transcrierea numelui din text, întrebări de înțelegere, identificarea regulilor școlare și caracterizarea unui personaj. De asemenea, elevii au realizat comparații între cele două texte și au justificat importanța respectării regulilor, în opinia lor. Al doilea subiect a cerut un rezumat al textului literar în 80-120 de cuvinte, iar exercițiile gramaticale au inclus recunoașterea diftongilor și corectarea unor greșeli.

Test inițial, clasa a VIII-a, septembrie 2024, simulare Călărași

Barem test inițial, clasa a VIII-a, septembrie 2024, simulare Călărași


5 comments
  1. Subiectul si baremul sunt din viitor? “Test inițial, clasa a VIII-a, septembrie 2025, simulare Călărași”, “Barem test inițial, clasa a VIII-a, septembrie 2025, simulare Călărași”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Creșterea salariului de la 1 ianuarie 2024, cerută de profesori, nu este în proiectul de ordonanță de urgență publicat de Guvern, ci tot în nota de fundamentare / Majorarea promisă de 25% reprezintă de fapt 300 de lei brut pentru toate cadrele didactice și auxiliare, față de nivelul din OUG 53/2023

Creșterea salariului de la 1 ianuarie 2024, cerută de profesori, nu este în proiectul de ordonanță de urgență publicat de Guvern, ci tot în nota de fundamentare, potrivit proiectului pus…
Vezi articolul

Maraton al dezbaterilor pe legile Educației, în Parlament. Marți, 11 aprilie, discuțiile cu toate organizațiile încep la ora 10 și se încheie la 19. Ministra Ligia Deca participă la dezbateri în ambele zile

Marți și miercuri sunt organizate dezbateri în privința celor două proiecte de legi ale Educației, legea învățământului preuniversitar și legea învățământului superior, în Parlamentul României, potrivit ordinii de zi a…
Vezi articolul

Mai multe pergamente rulate, vechi de aproape 2.000 de ani și carbonizate după erupția vulcanului Vezuviu, descifrate cu ajutorul Inteligenței Artificiale. Trei cercetători au fost premiați cu sute de mii de euro

Trei cercetători au câştigat un premiu de 648.000 de euro după ce au reuşit să descifreze cu ajutorul inteligenţei artificiale o mică parte dintr-un lot de manuscrise din Antichitate, vechi…
Vezi articolul