Subiecte și bareme la Limba și literatura română, pe modelul celor de la Evaluarea Națională, pentru testarea inițială a elevilor de clasa a VIII-a din județul Călărași

20.146 de vizualizări
Foto: captură subiect testare inițială 2025 Călărași
Elevii claselor a VIII-a din județul Călărași susțin testările inițiale organizate de Inspectoratul Județean Școlar Călărași. Instituția susține că scopul testărilor este acela de a evalua nivelul actual de pregătire al acestora în perspectiva examenului de la finalul anului școlar, Evaluarea Națională. La solicitarea Edupedu. ro, ISJ Călărași ne-a transmis subiectele primite de elevi, pe care le publicăm mai jos, în articol.

Primul test a fost cel de limba română și a avut loc miercuri, 18.09.2024, între orele 11:00 și 13:00. Urmat de cel la matematica, joi, 19.09.2024.

Condițiile de la proba au simulat cele unui examen: elevii nu au avut acces în sala de examen cu telefoane sau alte materiale auxiliare, fiind așezați în bănci în ordine alfabetică, pentru a simți condițiile de examen. Inspectorul școlar general adjunct al ISJ Călărași, Călin Nicușor a precizat pentru Edupedu.ro că, deși testul a fost aplicat sub forma unui examen, acesta a avut caracter de evaluare inițială, având la bază cunoștințe din anii anteriori de învățământ gimnazial.

„Nu a fost chiar o simulare. A fost un test de evaluare inițială aplicat tuturor elevilor de clasa a VIII-a din județ, cu subiecte din materia claselor a V-a, a VI-a și a VII-a,” spune inspectorul școlar general adjunct Călin Nicușor.

Corectarea subiectelor se face de către profesorii de la clasă, iar rezultatele vor fi centralizate pentru a adapta viitoarele activități în vederea examenului, a precizat inspectorul.

„Le corectează profesorii de la clasă, ei interpretează rezultatele, noi vom centraliza tot ce primim din școli. În funcție de rezultate, de specificul școlilor și de încadrarea la clasă pentru disciplinele limba română și matematică, vom desfășura diferite activități (alte simulări, inspecții cu focusare pe activitățile remediale),” a adăugat el.

Subiectele la Limba și Literatura română la testarea elevilor de clasa a VIII-a din județul Călărași

Testul inițial la Limba și literatura română pentru clasa a VIII-a a inclus două subiecte principale: primul, bazat pe textul literar „Lunea altfel” de Alex Moldovan și un extras din Statutul elevului, a evaluat competențele de înțelegere prin cerințe precum transcrierea numelui din text, întrebări de înțelegere, identificarea regulilor școlare și caracterizarea unui personaj. De asemenea, elevii au realizat comparații între cele două texte și au justificat importanța respectării regulilor, în opinia lor. Al doilea subiect a cerut un rezumat al textului literar în 80-120 de cuvinte, iar exercițiile gramaticale au inclus recunoașterea diftongilor și corectarea unor greșeli.

Test inițial, clasa a VIII-a, septembrie 2024, simulare Călărași

Barem test inițial, clasa a VIII-a, septembrie 2024, simulare Călărași


5 comments
  1. Subiectul si baremul sunt din viitor? “Test inițial, clasa a VIII-a, septembrie 2025, simulare Călărași”, “Barem test inițial, clasa a VIII-a, septembrie 2025, simulare Călărași”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Premiul Nobel pentru Economie 2020, atribuit americanilor Paul Milgrom și Robert Wilson pentru „îmbunătăţirile aduse teoriei licitaţiei şi invenţiilor referitoare la noile formate ale licitaţiei”

Premiul Nobel pentru Economie a fost atribuit, luni, la Institutul Karolinska din Stockholm, americanilor Paul R. Milgrom și Robert B. Wilson pentru „îmbunătăţirile aduse teoriei licitaţiei şi invenţiilor referitoare la…
Vezi articolul

Principala modificare în legislația privind hărțuirea sexuală este că „victimele acestor agresiuni pot depune și sesizări anonime”, spune premierul Ciolacu / Două proiecte pe tema hărțuirii, aflate pe agenda ședinței de guvern

Sesizările anonime cu privire la acte de hărțuire sexuală vor fi acceptate, dacă includ indicii, a spus, în deschiderea ședinței de guvern de miercuri, premierul Marcel Ciolacu. Acesta a spus…
Vezi articolul

Asociația cercetătorilor Ad Astra îi cere premierului Cîțu să explice diferențele dintre angajamente și alocarea pentru cercetare în 2021: Dacă estimările se adeveresc, România este condamnată să se îndepărteze ireversibil de profilul unei țări UE

Asociația Ad Astra a cercetătorilor din România îi solicită premierului Florin Cîțu, printr-un comunicat de presă-scrisoare, să explice “aparenta discrepanță” dintre angajamentele formulate din programul de guvernare și proiectul de…
Vezi articolul