Elevii de clasa a XII-a din județul Călărași au susținut astăzi, pe 16 decembrie, proba la Limba și Literatura Română, din cadrul simulării pentru Bacalaureat 2025. Pe 16 decembrie, elevii au avut proba la Limba și Literatura Română, iar marți, 17 decembrie susțin proba la matematică sau istorie. Subiectele au fost elaborate de Inspectoratul Județean Călărași (ISJ) pe formatul celor de la Bacalaureat. Lucrările nu vor fi evaluate digital, ci în format clasic, în fiecare școală.
„Aceste simulări au ca scop identificarea nivelului la care se află elevii și depistarea punctelor slabe care ar putea necesita activități remediale, în vederea unei reușite a elevilor din județ”, potrivit declarațiilor inspectorului școlar general adjunct Călin Nicușor al ISJ Călărași. Simularea examenului la Limba și Literatura Română a inclus întrebări de tip grilă. Acestea au fost structurate pentru a acoperi principalele capitole din programa școlară.
Inspectorul a susținut pentru Edupedu.ro că „Baremul de corectare a fost conceput să acorde puncte pentru fiecare pas corect din rezolvare, fiind asemănător cu cel de la examenul propriu zis. Timpul de lucru este de două ore, iar susținerea și evaluarea lucrărilor se vor realiza la nivelul fiecărei școli, în format clasic, fără acces la platforma de evaluare digitalizată. Notele nu se trec în catalog (cu excepția situațiilor în care elevii solicită notarea în catalog), nu se contestă și nu se afișează”. De asemenea, baremul de corectare a fost conceput să acorde puncte pentru fiecare pas corect din rezolvare, fiind asemănător cu cel de la examenul propriu zis.
La profilul real, cât și la cel umanist, elevii au avut de rezolvat diferiți itemi pe baza unui fragment dintr-un text al lui Nicolae Manolescu, „Scriitorul cu mediator”, din volumul „Teme”, iar la subiectul al treilea, cel de 30 de puncte, cerințele s-a axat pe prezentarea particularităților unui text poetic studiat, aparținând unui scriitor modernist, la profilul real, Ion Barbu, iar la cel umanist, Lucian Blaga.
Calendarul examenului național de Bacalaureat – Sesiunea iunie-iulie 2025:
- 16 – 20 decembrie 2024: Înscrierea candidaților pentru susținerea probelor A, B, C, D din cadrul examenului național de bacalaureat – 2025
- 27-29 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
- 29-31 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
- 3-5 februarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
- 5-7 februarie 2025: Evaluarea competențelor digitale – proba D
- 30 mai – 4 iunie 2025: Susținerea probelor A, B, C, D pentru elevii beneficiari ai unor burse de studiu în străinătate
- 2-6 iunie 2025: Înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen
- 6 iunie 2025: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
- 10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă
- 11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă
- 13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă
- 16 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – probă scrisă
- 20 iunie 2025: Afișarea rezultatelor la probele scrise, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
- 23-24 iunie 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
- 30 iunie 2025: Afișarea rezultatelor finale
Subiect la Bacalaureat, profil real, clasa a XII-a, decembrie 2024, simulare Călărași:
Subiect Bacalaureat, profil umanist, clasa a XII-a, decembrie 2024, simulare Călărași
Barem Bacalaureat, profil real, clasa a XII-a, decembrie 2024, simulare Călărași
Barem Bacalaureat, profil umanist, clasa a XII-a, decembrie 2024, simulare Călărași