Subiecte Istorie – simulare BAC 2024. Eseu de două pagini despre evoluția politică a României în secolul al XX-lea, printre cerințe

53.584 de vizualizări
Elevii de clasa a XII-au care au susținut proba obligatorie a profilului la Istorie au avut de scris un eseu despre evoluția politică a României în secolul al XX-lea, potrivit subiectelor obținute de Edupedu.ro. Vezi mai jos, în articol, ce subiecte au primit elevii.
  • Proba de Matematică sau de Istorie de la simularea de Bacalaureat 2024, în funcție de profilul urmat la liceu de elevii de clasa a XII-a, a început marți, 5 martie, de la ora 09:00, și durează trei ore.

La istorie au dat examen elevii de la filiera teoretică, profil umanist, toate specializările, filiera vocaţională – profil artistic, toate specializările – profil sportiv, toate specializările – profil pedagogic, specializările: bibliotecar-documentarist, instructor-animator, instructor pentru activităţi extraşcolare, pedagog şcolar, educator-puericultor – profil teologic, toate specializările.

Timpul de redactare a subiectelor pentru fiecare probă scrisă a fost de 180 de minute și s-a calculat imediat după distribuirea, către candidați, a subiectelor.

Subiectul I a avut mai multe cerințe pe baza a două texte suport de I. A. Pop, I. Bolovan, Marea istorie ilustrată a României și a Republicii Moldova, și un fragment din K. Hitchins, Scurtă istorie a României.

La subiectul al III-lea, candidații au avut să elaboreze, în aproximativ două pagini, un eseu despre evoluția politică a României în secolul al XX-lea, având în vedere următoarele:

  • „prezentarea unui aspect referitor la democrația existentă în România, în deceniul trei al secolului al XX-lea;
  • menționarea a două caracteristici ale Constituției din 1938;
  • precizarea unei legi fundamentale adoptate în România între anii 1951-1970 și menționarea a două prevederi ale acesteia;
  • formularea unui punct de vedere referitor la regimul politic din România în perioada 1991-2000 şi susţinerea acestuia printr-un argument istoric.”

Subiecte Istorie – simulare BAC 2024

Rezultatele elevilor nu sunt făcute publice. Vor fi comunicate prin profesori

Rezultatele de la simulare, pe 15 martie, nu vor fi făcute publice, dar vor fi comunicate prin profesorii elevilor. Potrivit procedurii, rezultatele nu se contestă (art. 13, alin. 8 din procedură) și pot fi trecute în catalog la cerere.

Art. 18 – „(1) Prezența și rezultatele elevilor la simulările naționale se înregistrează în aplicația informatică SIIIR. Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice.

(2) Elevii care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim prevăzut pentru rezolvarea subiectelor pot părăsi sala de examen cel mai devreme după o oră de la începerea probei scrise (în cazul simulării probelor din cadrul Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a), respectiv după o oră şi jumătate de la distribuirea subiectelor în săli (în cazul simulării probelor scrise ale examenului national de bacalaureat), fără a primi subiectele.

(3) Lucrările scrise ale elevilor care au susținut probele din cadrul simulărilor examenelor naționale se arhivează și se păstrează, până la sfârșitul anului școlar următor, în unitatea de învățământ din care provin aceștia.”

Edupedu.ro va publica subiectele și baremele probelor de la simularea examenului național de Bacalaureat după ce acestea vor fi afișate de Ministerul Educației, în după-amiaza zilei de examen, la ora 15:00.

Calendarul simulării probelor scrise ale examenului național de Bacalaureat 2024:
  • 4 martie 2024: Proba E) a) – probă scrisă – Limba şi literatura română
  • 5 martie 2024: Proba E) c) – probă scrisă – proba obligatorie a profilului
  • 6 martie 2024: Proba E) d) – probă scrisă – proba la alegere a profilului şi specializării
  • 7 martie 2024: Proba E) b) – probă scrisă – Limba şi literatura maternă
  • 15 martie 2024: Comunicarea rezultatelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Inspectoratele școlare ar trebui regionalizate până la 1 ianuarie 2024, conform celui mai recent draft al ordonanței Guvernului pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Personalul din noile direcții ar trebui să fie redus cu 15%, la fel și costurile

Regionalizarea inspectoratelor școlare până la 1 ianuarie 2024 este prevăzută în varianta actualizată a proiectului de ordonanță de urgență pentru a reduce deficitul bugetar, document publicat de stiripesurse.ro. Nu este clar câte inspectorate…
Vezi articolul

INTERVIEW Romanian swimming star David Popovici’s coach, Adrian Radulescu: when we take the child swimming, we already see him a champion, if we take him to football, we want him become another Messi. When paths change, we panic and things slip away, which echoes later in his life

Adrian Radulescu, the man who trains Romanian Olympic swimming champion David Popovici since he was 10, spoke in an interview with Edupedu.ro about situations where parents and coaches fix  children…
Vezi articolul