Subiecte Definitivat 2020, educatori. Eseul cu cel mai mare punctaj, despre valențele educative ale unei opere, fusese dat și anul trecut la Definitivat 2019, precum și în modelul de subiect publicat de Ministerul Educației pentru acest examen

28.209 vizualizări
Titularizare 2019
Foto: Pexels.com
Cei mai mulți profesori care au vrut să își dea Definitivatul în acest an au fost profesorii pentru pentru învățământ preșcolar în limba română. Au fost 1.748 de educatori care au participat la proba scrisă, potrivit datelor oficiale de la Ministerul Educației. Subiectul cu cel mai mare punctaj, eseul de până la 600 de cuvinte, a fost exact pe aceași temă ca eseul de la Definitivat 2019 și ca cel propus în modelele de subiecte propuse de minister pentru anul 2020.

Este vorba despre Subiectul I B, notat cu 30 de puncte, care avea următoarea cerință:

Redactați un eseu, de 300 – 600 de cuvinte, în care să prezentați valențele educative ale unei
creații lirice, incluse în programa de examen”.

Un subiect similar fusese dat în modelul de subiecte pentru Definitivat 2020, publicat de minister pe 27 noiembrie 2019. Iată cerința din model:

Redactați un eseu, de 300 – 600 de cuvinte, în care să prezentați valențele educative ale unui
basm cult, inclus în programa de examen”.

Reamintim că Definitivatul este un concurs cu examen și probă practică pentru cadrele didactice. Dacă îl promovează, profesorii dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar. Prin dobândirea definitivării în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută de profesionalizare ascendentă, având dreptul de a deveni titular în sistemul de învățământ preuniversitar și de a participa ulterior la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice.

Subeictele de la proba scrisă au avut un timp de rezolvare de 4 ore, candidații au stat câte 10 în clasă, cu măști, în condiții de distanțare fizică și de respectare a măsurilor sanitare impuse de epidemia COVID-19.

  • Dintre cei 6.776 de candidați cu drept de participare la proba scrisă, au fost prezenți 6.480 de candidați.
  • Au fost eliminați 8, din cauza tentativelor de fraudă.
  • 296 de candidați au absentat.
  • Conform metodologiei de concurs, care permite acest lucru, 433 de candidați au decis să se retragă din motive personale.
  • În total, au fost transmise spre centrele de evaluare 6.039 de teze.

Primele rezultate vor fi comunicate în data de 29 iulie și publicate și de Edupedu.ro. Contestațiile se depun la centrele de examen, conform calendarului aprobat, în zilele de 29 iulie, după afișarea rezultatelor, și pe 30 iulie, până la ora 12:00.  Rezultatele finale se afișează în centrele de examen și pe site-ul anterior menționat, în data de 4 august 2020.

Foto: pexels.com


2 comments
  1. Iar la limba și literatura română, subiectul de metodică a conținut doar secvențe din programa pentru liceu, pentru gimnaziu, nu…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cîmpeanu: Am eliminat pragul de vaccinare a personalului de 60% / Omicron afectează și persoanele vaccinate, a fost necesară schimbarea strategiei cu privire la modul de funcționare a școlilor / Totul se judecă la nivel de județ de acum înainte

Ministrul Educației a anunțat la B1TV că a fost eliminat în această seară, prin hotărâre CNSU, după două luni de funcționare, pragul de vaccinare impus pentru personalul din învățământ, de…
Vezi articolul

Definitivat 2023. Subiectele și baremele pentru învățători au fost publicate / Eseu de 500 de cuvinte despre discursul dramatic într-un text de Caragiale sau Sorescu, subiect de examen

Subiectele și baremele de la Definitivat 2023 pentru profesorii de învățământ primar au fost publicate de Ministerul Educației la ora 15:00. Proba scrisă a examenului a avut loc între orele 9…
Vezi articolul

Ecaterina Andronescu, reclamată la Consiliul pentru Combaterea Discriminării pentru declarațiile despre gruparea elevilor cu dificultăți de învățare “în clasele normale”

“Declarațiile publice ale ministrului Educației referitoare la segregarea elevilor cu dizabilități întăresc stigma şi prejudecata la adresa întregii comunităţi a persoanelor cu dizabilităţi din ţara noastră, copii, tineri, adulţi şi părinţi ai…
Vezi articolul