Subiect mai greu pentru absolvenții liceelor tehnologice, decât pentru mate-info, la examenul la Matematică. Enescu: Integrala de la Tehnologic s-ar putea să facă, din păcate, diferența între cine trece și cine nu trece

35.980 de vizualizări
Bogdan Enescu / Foto: Arhiva personala
Unul dintre subiectele pe care le-au avut de rezolvat absolvenții liceelor tehnologice la examenul de astăzi la Matematică a fost mai dificil decât subiectul corespondent care le-a picat absolvenților de la matematică-informatică. “Acea integrală de la Tehnologic putea fi făcută de un elev care era bine pregătit. În schimb, la Mate-info le-a dat ceva ultra banal, nici la corigență nu dai așa ceva”, a declarat pentru Edupedu.ro profesorul Bogdan Enescu, de la Colegiul Național “Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Buzău.
  • Numeroși absolvenți ai liceelor tehnologice au sesizat Edupedu.ro că subiectele pe care le-au avut de rezolvat la examenul de astăzi la Matematică, în cadrul Bacalaureatului, au fost foarte dificile, din perspectiva lor.
  • Elevii primesc subiecte diferite la examenul la Matematică, la Bacalaureat, în funcție de profilul și filiera liceelor pe care le-au absolvit. Cele mai dificile subiecte, de obicei, sunt cele pentru liceele teoretice, profilul real, specializarea matematică-informatică.

Edupedu.ro l-a contactat pe Bogdan Enescu, profesor de matematică la Colegiul Național “Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Buzău, pentru o opinie comparativă asupra celor două variante de subiecte de examen.

Subiectele la Matematică varianta pentru liceele Tehnologice “nu sunt excesiv de grele, per ansamblu, deși nu avem de-a face nici cu o teză ușoară. Sunt probleme care pot fi rezolvate ușor, dar sunt 2-3 subpuncte care într-adevăr au un nivel de dificultate poate puțin prea ridicat. Mai ales dacă facem comparație cu un subiect similar de la mate-info“, a explicat Enescu, pentru Edupedu.ro.

“Prin comparație, la Subiectul III, problema 2 de la Mate-info s-a dat o chestie jenant de simplă, care se face în prima oră de analiză, în timp ce la Tehnologic s-a dat o integrală nu foarte grea, dar la care trebuia să aplici metoda schimbării de variabilă. Este în programă, dar trebuia să cunoști metoda de rezolvare. Eu aș fi inversat cele două probleme”, a declarat profesorul de Matematică.

Bogdan Enescu a precizat că “acea integrală de la Tehnologic putea fi făcută de un elev care era bine pregătit. În schimb, la Mate-info le-a dat ceva ultra banal, nici la corigență nu dai așa ceva. Integrala de la Tehnologic s-ar putea să facă, din păcate, diferența între cine trece și cine nu trece”.

Descarcă de mai jos subiectele si baremele integrale de la examenele de astăzi la Matematică, variantele pentru absolvenții de la Mate-info și pentru Tehnologic:

 

Calendar BAC 2019 Sesiunea iunie-iulie 2019

1 iulie 2019                   Limba și literatura română – proba Ea) – examen scris
2 iulie 2019                   Limba și literatura maternă – proba Eb) – examen scris
3 iulie 2019                   Proba obligatorie a profilului – proba Ec) – examen scris

  • Examen la Matematică – pentru absolvenții claselor de liceu cu profil real din filiera teoretică, pentru cei care au terminat filiera tehnologică și pentru absolvenții de la profilul militar și profilul pedagogic – specializarea învățători-educatoare, din filiera vocațională
  • Examen la Istorie – pentru absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretică și pentru toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celor de mai sus

4 iulie 2019                Proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – examen scris

Absolvenții trebuie să aleagă una dintre următoarele materii, pentru examen, în funcție de studiile urmate în liceu:

  • Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică – elevii de la profilul real din filiera teoretică, de la profilul tehnic și profilul resurse naturale și protecția mediului din filiera tehnologică și de la profilul militar din filiera vocațională
  • Geografie, Filosofie, Logică și argumentare, Economie, Psihologie și, după caz, Sociologie – absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretica, de la profilul servicii din filiera tehnologică și din toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celui menționat mai sus

8 iulie 2019           Afișarea rezultatelor (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:0)
9-12 iulie 2019     Rezolvarea contestațiilor
13 iulie 2019         Afișarea rezultatelor finale

Candidaţii de altă confesiune decât cea ortodoxă, care sărbătoresc Rusaliile în data de 10 iunie, pot fi programaţi pentru susţinerea probei D în zilele de 7 şi 11 iunie, precizează Ministerul Educației.

Citește și:

 

 


2 comments
  1. Eu zic să vă calmați că vorbiți în necunoștință de cauză. E imposibil ca ultimul exercițiu de la subiectul III să facă diferența între cei care trec și cei care pică. Cei care nu pică nu au nici măcar o șansă să facă vreun exercițiu de la subiectul III, ei abia pot rezolva subiectul I. La subiectul III de la tehnologic nu era nici o schimbare de variabilă, iar ultimul exercițiu era la fel de banal ca al celor de la mate-info. Cei care nu au șanse să treacă bacul sigur nu au și nu vor avea cunoștințele necesare ca să rezolve subiectul III, ei se limitează la subiectul I și II care sunt extrem, dar extrem de simple.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Unul din doi elevi de clasa a VIII-a nu a luat 5 la simularea Evaluării Naționale la Matematică din județul Brăila/ La clasa a XII-a, 54% dintre elevi au promovat proba de matematică

75% dintre elevii de clasa a VIII-a din județul Brăila au promovat proba de limba și literatura romana și 49% proba de matematică, la simularea Evaluării Naționale 2023, organizată de…
Vezi articolul

140 de organizații non-profit solicită autorităților clarificarea publică a termenului de voluntariat, după ce Guvernul a aprobat prin OUG plata voluntarilor din sistemul de urgență

140 organizații non-profit solicită autorităților clarificarea publică a termenului de voluntariat, după ce Guvernul a aprobat prin OUG plata voluntarilor din sistemul de urgență, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.…
Vezi articolul

Toate sindicatele din educație îi cer președintelui Klaus Iohannis să le primească mâine la discuții, la o săptămână de la declanșarea primei greve generale din învățământ din ultimii 18 ani și după ce președintele a refuzat prima invitație la dialog

Cele trei federații sindicale din învățământ îi cer președintelui Klaus Iohannis să le primească la discuții mâine, la ora 15:30, în ziua în care este anunțat un miting masiv al…
Vezi articolul