SUA trebuie să fie ”prezente” şi ”influente” în industria semiconductorilor, subliniază secretarul de stat american, Antony Blinken

80 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Statele Unite trebuie „să fie prezente şi să influenţeze dezbaterea” în domeniul semiconductorilor, a declarat marţi secretarul de stat american, Antony Blinken, în vizită la o universitate din nordul Statelor Unite aflată în primele rânduri în acest domeniu, notează AFP, potrivit Agerpres.

„Ceea ce facem aici rezonează în întreaga lume”, a adăugat Antony Blinken, care, însoţit de secretarul pentru comerţ, Gina Raimondo, a vizitat Universitatea Purdue din Indiana, una dintre cele mai renumite şcoli de inginerie ţară, care dispune de mai multe laboratoare specializate în cercetarea privind semiconductorii.

În cursul unei discuţii cu studenţii, secretarul de stat american a subliniat ramificaţiile acestei tehnologii în toate domeniile, inclusiv în politica externă şi apărare.

Washingtonul desfăşoară o ofensivă fără precedent pentru dezvoltarea cercetării şi producţiei de semiconductori în Statele Unite în faţa concurenţei Chinei.

Preşedintele american, Joe Biden, a semnat recent o lege prevăzând investiţia a 52 de miliarde de dolari pentru a subvenţiona cercetarea şi fabricarea acestor microprocesoare în Statele Unite, care de-a lungul anilor au cedat gigantului asiatic leadership-ul în acest domeniu, mai scrie Agerpres.

„Legea privind semiconductorii înseamnă investiţii în America”, a rezumat Gina Raimondo, adăugând că Statele Unite trebuie să se asigure că “trec de la laborator la producţie”.

Cei doi înalţi responsabili americani s-au întors luni dintr-o vizită fulger în Mexic, ţară pe care au îndemnat-o să coopereze cu Statele Unite în acest domeniu, semn al dorinţei tot mai mari a Washingtonului de a dezvolta parteneriate în faţa Chinei.

Aceste componente electronice sunt esenţiale pentru mai multe sectoare, printre care industria auto, şi, la nivel global, pentru tot ceea ce afectează viaţa de zi cu zi, cum ar fi smartphone-urile.

Criza COVID-19 a perturbat foarte mult canalele de distribuţie, inclusiv în domeniul tehnologiei de vârf, şi a scos la iveală dependenţa Statelor Unite şi a altor ţări de Beijing, conform sursei citate.

Preşedintele Joe Biden a apreciat că fabricarea acestor componente electronice din ce în ce mai perfecţionate reprezintă o chestiune de „securitate naţională”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like