SUA: Guvernatorul statului Florida vrea să interzică predarea subiectelor legate de orientarea sexuală sau identitatea de gen la toate nivelurile şcolare, ceea ce ar însemna extinderea unei legi controversate care acum se aplică doar pentru învăţământul primar

1.064 de vizualizări
Foto: Rodnae Productions – Pexels.com
Guvernatorul republican al statului american Florida, Ron DeSantis, vrea să interzică predarea subiectelor legate de orientarea sexuală sau identitatea de gen la toate nivelurile şcolare, ceea ce ar însemna extinderea unei legi extrem de controversate care acum se aplică doar pentru învăţământul primar, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Propunerea administraţiei sale, care nu are nevoie să primească aprobarea parlamentului din Florida, va fi supusă votului Consiliului Educaţiei din acest stat la 19 aprilie, fiind deja validată de autorităţile locale responsabile cu educaţia, notează agenția de presă citată.

Dacă iniţiativa va fi adoptată, predarea „intenţionată” a acestor subiecte va fi interzisă de la grădiniţă şi până la liceu.

Acest lucru ar extinde raza de aplicare a unei legi promulgate în 2022, supranumită „Don’t say gay” („Să nu vorbim de gay”) de către detractorii săi. Puternic criticată de democraţi şi de activiştii pentru drepturile persoanele LGBT+, legea a provocat o polemică naţională, scrie Agerpres.

Guvernatorul Ron DeSantis, noul lider puternic adept al unei linii conservatoare dure, este văzut ca un posibil pretendent la învestitura republicană la alegerile prezidenţiale din 2024, chiar dacă el nu şi-a oficializat candidatura deocamdată.

Republicanul promovează o politică extrem de conservatoare, în special în materie de morală. El acordă o atenţie specială tematicilor şi cărţilor studiate în şcoli, despre care spune că îi îndoctrinează pe elevi.

Noua propunere a administraţiei sale a fost imediat denunţată de grupurile care apără drepturile persoanelor LGBT+.

„Acesta a fost scopul de la început: o cenzură generalizată şi interzicerea de cărţi, având ca ţintă persoanele LGBT+, pentru a-şi servi ambiţiile prezidenţiale”, şi-a exprimat indignarea pe Twitter asociaţia Equality Florida.

Şcolile, oglindă a unei Americi profund divizate, sunt scena unor dispute extrem de politice în legătura cu învăţământul despre rasism, chestiuni privind genul sau sexualitatea.

Această propunere se înscrie în contextul unei ofensive conservatoare naţionale privind subiectele LGBT+, notează agenția de presă.

La începutul lunii martie, Tennessee a devenit primul stat american care legiferează împotriva spectacolelor cu drag queens în locurile publice, invocând protecţia copiilor în faţa unor reprezentaţii considerate prea sexualizate.


4 comments
  1. Intradevar la scoala trebuie sa faci scoala, fara legatura cu sexul si orientarea sexuala, tot ciclul primar. “Drepturile” comunitati LGBT+ atat de des si zgomotos clamate acestea ar trebui ingradite in momentul cand inceraca sa faca prozeliti sau reclama .

  2. De ce e legea controversată? Că restabilește ordinea morală?

    Sau că nu convine ideologiei de gen generată artificial de ipocrizia progresistă (lupta de clasă motivată de sexualitate) ?

    Interesant cum lumea mușcă orice momeală ideologică mai sclipitoare…

    Acum câțiva ani asemenea afirmații te trimiteau obligatoriu la consult și tratament de specialitate cnf. legislației ministerului de sănătate publică american.

    Acum în schimb ,,orientarea sexuala ” a devenit o adevărată ,,virtute” promovată și apărată chiar cu riscul de a îngrădi libertatea de exprimare a majorității.

    Către ce ne îndreptăm?

    1. Elevii nu merg la școală să facă școală, ci să fie școliți. Diateza pasivă, nu activă. Iar școala ca atare nu e altceva decât organul reproductiv al societății, prin care aceasta își perpetuează forma în mințile generației viitoare. Atunci când la nivelul politic au loc dispute privind care moralitate să fie impusă, mi se pare normal ca această luptă să aibă ca obiect inclusiv curricula și modul de organizare al școlii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Ghidul pentru Smart Lab-uri de 60.000 de euro, finanțate din PNRR, lansat în consultare publică. Liceele și școlile profesionale pot cumpăra zeci de dispozitive, ochelari de realitate virtuală, dar totul fără mentenanță

Un ghid al solicitantului pentru „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ secundar superior”, finanțat prin Investiția 9, a fost lansat în dezbatere publică de Ministerul Educației, pe edu.ro. Solicitanții…
Vezi articolul

Admiterea la liceu 2019: Nu există prag de admitere la media 5 / Andronescu: Luarea în considerare a notei de 5 pentru admiterea la liceu ne ducea în situația să punem o etichetă pe fruntea elevilor școlilor profesionale

Admiterea la liceu 2019 nu vine anul acesta cu impunerea prin metodologie a mediei minime de intrare la 5, a declarat pentru Edupedu.ro ministrul Ecaterina Andronescu. Dacă vor fi licee…
Vezi articolul

Secretarul de stat Sorin Ion se întreabă dacă nota la română este relevantă pentru elevii de la mate-info care au medii egale de admitere la liceu / Pentru admiterea la liceu 2023, nota la limba română a fost primul criteriu de departajare stabilit de Ministerul Educației

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, se întreabă dacă nota la română este relevantă pentru elevii de la mate-info care au medii egale de admitere în clasa a…
Vezi articolul

Întoarcerea studenților din străinătate nu ține de un credit populist, ci de ce se întâmplă aici. Oamenii vor un sistem de sănătate solid, un sistem de educație echitabil și performant, servicii publice prompte – Mădălin Bunoiu, prorector al Universității de Vest din Timișoara

Mădălin Bunoiu, prorectorul Universității de Vest din Timișoara, critică dur inițiativa anunțată de consilierul de stat Mara Mareş ca studiile tinerilor români care vor să învețe în străinătate să fie…
Vezi articolul