STUDIU: Zonele cu trafic ridicat din jurul școlilor, printre locurile cu cele mai multe accidente

131 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Locurile unde se produc cele mai multe accidente rutiere sunt localizate în zone aglomerate, cu un trafic rutier şi pietonal ridicat, datorită şcolilor din vecinătate, a unor centre comerciale, pieţelor şi parcurilor care atrag zilnic mulţi vizitatori, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj.

Studiul „School-Aged Pedestrian–Vehicle Crash Vulnerability” a fost realizat de către o echipă de cercetare de la Facultatea de Geografie și publicat în jurnalul academic Sustainability, se arată într-un comunicat de presă al universității.

Pe baza rezultatelor s-a constatat că viteza și vârsta sunt factori declanșatori în producerea accidentelor rutiere ce implică persoane de vârstă școlară.

Soluțiile propuse de cercetători sunt: limitările de viteză, stabilirea de noi intersecții semnalizate, introducerea de noi treceri de pietoni și creșterea gradului de conștientizare în rândul elevilor.

România a fost clasată in anul 2016 pe primele locuri din cadrul țărilor din Uniunea Europeană la numărul de decese cauzate de accidentele rutiere.

Studiul a analizat 1305 de accidente pietonale în care au fost implicate persoane de vârstă școlară (2 – 20 de ani), ce au avut drept consecințe 222 de morți și răniți grav. În perioada analizată, acest tip de accidente a reprezentat 20.2% din totalul de accidente pietonale.

13% din victimele pietonale sunt elevi

Numărul de victime de vârstă școlară a reprezentat 13% din totalul de victime pietonale. Numărul victimelor de vârstă școlară a urmat o tendință relativ liniară, cu două vârfuri în 2012 și 2015, fără o evoluție descrescătoare.

În ceea ce privește factorii comportamentali, 55% din accidentele rutiere în care au fost implicate persoane de vârstă școlară au fost cauzate de responsabilitatea pietonilor, 34% de responsabilitatea șoferilor, iar 4% au survenit datorită altor cauze.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Astăzi primesc cei 500 de lei pentru tichetele educaționale pentru rechizite aproape 100.000 de beneficiari care au deja carduri / Cei care au intrat în program anul acesta vor primi cardurile în octombrie și banii în noiembrie, la 2 luni după începerea școlii

Peste 97.000 de beneficiari care au deja cardurile pentru tichetele educaționale din programul „Sprijin educațional, pe bază de tichete sociale pe suport electronic, pentru elevii cei mai dezavantajați”, primesc azi…
Vezi articolul

Consiliile de administrație ale școlilor vor putea propune ca orele să se desfășoare online, potrivit ultimelor modificări legislative aprobate de Guvern. Ministerul Educației va putea modifica prin ordin de ministru numărul orelor/disciplină pentru învățământul online

„În învățământul preuniversitar, în funcție de evoluția situației epidemiologice, Consiliul de administrație al școlii poate propune, în urma consultării Asociației de părinți, ca desfășurarea activității didactice care presupune prezența fizică…
Vezi articolul