Studiu sociologic: “Ea este de vină pentru că i-a trimis poza nud”. Fetele acuză fetele într-un scenariu de sexting creat de cercetători

819 vizualizări
Sexting - cum se pot proteja adolescentele
Sexting – cum se pot proteja adolescentele
“Adolescenţii consideră, mai degrabă, victima vinovată pentru deturnarea sexting-ului consensual, şi nu pe cel care retrimite pozele mai departe către terţe persoane sau pe cei care postează mesajul pe reţele de socializare”, arată studiul “Percepția adolescenților asupra riscurilor sexting-ului“, realizat ce cercetătoarele Anca Velicu, Bianca Balea și Monica Barbovschi, publicat în Revista Română de Sociologie. 

Cercetătorii au creat un scenariu ipotetic, descris în felul următor: „O fată trimite poze nud prietenului ei, iar când se despart el trimite pozele mai departe prietenilor lui. Aceştia publică pozele pe internet şi le vede toată şcoala”.

Sexting – cine e vinovat în percepția adolescenților

La întrebarea “Cine crezi că este de vină?“, pusă de cercetători în chestionarul Google Forms aplicat pe 1.600 de elevi, cu vârste între 10 și 19 ani (gimnaziu și liceu), din mai multe școli din București și Iași, mai ales fetele au avut tendința să acuze tot victima (37% au spus că fata e vinovată pentru că nu trebuia să facă poza care a ajuns apoi publică). Interesant este că baieții susțin în mai mare procent (29%) că baiatul este vinovat că a dat poza mai departe, fată de cei care susțin că fata este vinovată (27%). 

Cercetătoarea Anca Velicu, de la Institutul de Sociologie al Academiei Române, a declarat pentru EduPedu.ro că  “subiectul comunicării romantice dintre adolescenți prin sexting pare să fie unul tabu pentru școală”. În urma cercetării acestui fenomen, sociologul a observat că școala “preferă o viziune simplificatoare, considerând toți adolescenții doar sub aspectul statutului lor legal de “minor”, negându-li-se dreptul la o viață romantică sau sexuală asociată cu capacitatea de acțiune“.

Definiție:

Format din alăturarea cuvintelor sex şi texting (trimiterea de mesaje SMS), sexting-ul înseamnă schimbul mediat electronic de mesaje de natură sexuală între două persoane.

Context (preluare din studiu):

Fenomenul sexting-ului este unul despre care copiii și adolescenții din România spun că îî deranjează mai mult decât reclamă tinerii din alte state europene. De exemplu, studiul EU Kids Online arată că în 2010, la nivelul Europei (25 de ţări), 3% dintre copii au trimis sau au postat mesaje de natură sexuală pe internet şi 15% au văzut sau au primit astfel de mesaje (Livingstone et al., 2011). În România proporţia este mai mare: 22%. La nivel european, un sfert dintre cei care au primit sau au văzut astfel de mesaje au  fost deranjaţi de ele (reprezentând 4% din totalul copiilor intervievaţi), în timp ce în România, procentul celor care declară că au fost deranjaţi creşte la 38% (Livingstone et al., 2011).

În 2014, un nou studiu numit Net Children Go Mobile arată că, la nivelul celor şapte ţări europene participante la anchetă, 5% dintre copii (11–16 ani) au primit astfel de mesaje şi au fost deranjaţi de ele, 6% au primit, dar nu au fost deranjaţi, iar 89% nu au primit deloc (Mascheroni & Olafsson, 2014). Datele despre România arată că 14% dintre cei intervievaţi au primit astfel de mesaje şi au fost deranjaţi de ele şi 7% au primit fără însă ca acest lucru să îi deranjeze (Velicu et al., 2014).

Citiți integral studiul sociologic “Percepția adolescenților asupra riscurilor sexting-ului

Foto: pexels.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Olimpiada Națională de Biologie 2024. Subiectele la probele teoretică și practică și baremele – descarcă / Elevii au fost premiați miercuri seară, iar joi, 25 aprilie, se întorc acasă – rezultatele finale

Subiectele și baremele de la etapa națională a Olimpiadei de Biologie (ONB) 2024, organizată la Sibiu, și rezultatele finale pentru elevii de liceu participanți au fost publicate pe site-ul competiției.…
Vezi articolul

Festivalul de trailere după cărți “Boovie” se va desfășura la Focșani weekendul acesta. Sunt așteptați aproape 1.300 de elevi și profesori care participă la concurs, dar și la ateliere despre poezie și arta actorului

Festivalul de book-trailere Boovie, un concurs naţional care apropie copiii de lectură, se desfășoară la Focșani la finalul acestei săptămâni, în perioada 15-17 iulie 2022, potrivit unui comunicat de presă…
Vezi articolul

Este esențial ca actul de educație să creeze valoare umană, nu doar competențe, spune profesorul Alexandru Ioan Mincu / Premiul „Elisa Leonida Zamfirescu” pentru profesorii de științe va fi reinstituit din acest an (P)

Lansarea Premiului „Elisa Leonida Zamfirescu” pentru Știință, oferit profesorilor de științe de nivel gimnazial, liceal și postliceal, a fost anunțată de Liceul Teoretic „Dr. Mioara Mincu” și Școala Postliceală Sanitară…
Vezi articolul

Locurile în plus la Olimpiada Națională de Muzică 2023 au fost suplimentate pe bază de cerere către Ministerul Educației, în cazul Colegiului ”George Enescu” București / Directoare: Tuturor liceelor care au cerut locuri în plus li s-au dat

Doar 18 din 35 de elevi de la Colegiul Național ”George Enescu” din București au mers la Olimpiada Națională de Muzică de anul trecut, nu 30 câți au fost înscriși…
Vezi articolul