Copiii cu vârste sub 15 ani au de două ori mai puține șanse să transmită virusul către alte persoane, iar aproape toate transmisiile de coronavirus către copii au provenit de la adulți, arată un studiu islandez realizat pe 40.000 de persoane. „Școlile nu sunt un factor principal al răspândirii coronavirusului, însă cazurile vor pătrunde în mediul școlar și vor contribui la răspândirea bolii atunci când o țară pierde controlul asupra pandemiei”, arată studiul pe care l-au consultat jurnaliștii de la National Geographic.
Cercetătorii de la Direcția Națională a Sănătății și codificarea genetică, o companie din Reykjavik, au monitorizat fiecare adult și copil din țară care a fost pus în carantină după ce ar fi fost expus în primăvară, folosind tehnica de urmărire a contactelor și secvențierea genetică pentru a analiza legăturile dintre diferitele grupuri de focare .
„Se pot infecta și le pot transmite celorlalți, dar o fac mai puțin frecvent decât adulții”, spune Kári Stefánsson, directorul executiv al deCODE. Această analiză face parte dintr-o serie recentă de studii la scară largă care susțin concluzia că adulții infectați prezintă un pericol mai mare pentru copii decât copiii pentru adulți. cercetările acestea ar putea ajuta autoritățile să decidă când sau dacă vor închide școlile, știind că astfel de întreruperi a procesului de educație dăunează grav copiilor pe termen lung.
Rata de infectare depinde de doi factori: cât de des se infectează copiii cu coronavirus și cât de ușor transmit boala altora. Dacă elevii ar fi foarte sensibili și extrem de infecțioși, școlile ar provoca probabil noi focare de COVID-19, la fel ca în cazul gripei.
Cel mai bun mod de a înțelege felul în care s-ar putea produce transmiterea între copii și adulți ar fi monitorizarea constantă a familiilor sănătoase cu copii de vârstă școlară pentru a vedea dacă se infectează. Testând frecvent, oamenii de știință ar prinde infecții pe măsură ce apar, fiind clar cine s-a îmbolnăvit primul. Islanda și deCODE pun acest lucru în practică prin efectuarea de teste și urmărirea stării de sănătate a familiilor, examinând mai mult de jumătate din populația țării: oricine a fost expus a fost pus în carantină, izolându-l de comunitate, dar expunându-și deseori familiile.
Privind diferența dintre adulți și copii în aceste carantine, deCODE a constatat că cei mici joacă un rol minor în transmisie. Islanda nu și-a închis niciodată școlile elementare, deși a închis liceele la vârful primului val de pandemie. Datele din valul din septembrie susțin ideea că elevii mai mici sunt mai puțin susceptibili să se îmbolnăvească sau să îi infecteze pe alții.
Stefánsson este în curs de publicare a acestor rezultate într-un jurnal evaluat de colegi, dar el spune că setul de date meticuloase este concludent pentru transmiterea coronavirusului în islanda. Stefánsson avertizează că dacă totul, cu excepția școlilor și a centrelor de îngrijire a copiilor, este închis, copiii ar deveni apoi una dintre sursele principale de transmitere. El explică faptul că, deși riscul individual ar putea fi scăzut în rândul tinerilor, școlile vor avea încă focare. Asta înseamnă că întrebarea nu devine una științifică, ci mai degrabă ce nivel de risc este pregătită să accepte societatea pentru a ține copiii la școală: „Cu ce ești dispus să trăiești?” întreabă el.
Foto: © Vladimir Melnikov | Dreamstime.com
Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.