Un studiu realizat de NASA şi care vizează exoplanetele a arătat faptul că 17 planete situate în afara Sistemului Solar ar putea avea oceane de apă în stare lichidă, un “ingredient” esenţial pentru viaţă, şi care s-ar afla sub calote de gheaţă, a anunţat agenţia spaţială americană, citată de Xinhua, potrivit Agerpres.
Exoplanetele sunt planete situate în afara sistemului nostru solar. Potrivit NASA, apa din acele oceane ar putea erupe ocazional prin crusta de gheaţă sub formă de gheizere.
Cercetătorii americani au calculat activitatea gheizerelor de pe aceste exoplanete, fiind prima dată când se fac astfel de estimări. Ei au identificat două exoplanete suficient de apropiate pentru ca semnele acestor erupţii să poată fi observate cu ajutorul telescoapelor de pe Terra, conform sursei citate.
“Analizele noastre prevăd că aceste 17 exoplanete ar putea avea suprafeţe acoperite de gheaţă, dar primesc suficientă căldură internă prin dezintegrarea elementelor radioactive şi de la forţele mareice ale stelelor lor gazdă pentru a menţine oceane interne”, a declarat Lynnae Quick de la Goddard Space Flight Center al NASA din Greenbelt, Maryland.
“Datorită cantităţii de căldură internă pe care o primesc, toate planetele din studiul nostru ar putea prezenta, de asemenea, erupţii criovolcanice sub forma unor filamente de tip gheizer”, a adăugat Lynnae Quick, potrivit Agerpres.