STUDIU Începe Postul Crăciunului, perioada din an în care sunt concepuți cei mai mulți copii

2.057 de vizualizări
SURSA: pixabay.com
Cele mai multe nașteri au loc în lunile iulie-august-septembrie, așa că cei mai mulți copii sunt concepuți în Postul Crăciunului. Asta arată cel mai amplu studiu făcut în România pe efectele regulilor religioase asupra concepției copiiilor, publicat în Revista Human Reproduction în septembrie 2015.

Autorii au analizat 24.947.061 de nașteri care au avut loc în România între anii 1905–2001. Asta înseamnă aproape un secol. Au plecat de la premisa ca există o sezonalitate a nașterilor, deci și o concepere afectată de factori geografici (latitudine, vreme, durata zilei). Alte caracteristici demografice, socio-culturale cum ar fi educația, etnia și religia au și ele o influență importantă asupra deciziei de a face copii.

Studiul a ajuns la concluzia că, luând în calcul faptul că o sarcină durează aproximativ 9 luni (40 de săptămâni) și că majoritatea copiilor se nasc la termen, atunci conceperea acestor copii a avut loc exact în perioada Postului Crăciunului. Un post mai lejer, trăit de oameni cu mai mare relaxare.

Postul Crăciunului este un post cu data fixă. Începe în fiecare an pe 14 noiembrie și se termină în Ajunul Craciunului, pe 24 decembrie. Postul acesta durează 40 de zile. Pe 13 noiembrie este lasata secului (ziua in care se mai poate manca carne).

Asta în contradicție cu ceea ce autorii stiudiului au observat că se întâmplă de Postul Paștelui (de obicei în martie-aprilie), cel mai lung post, dar și cel mai sever, și pe care românii îl țin, se pare, mult mai strict. Nouă luni mai târziu, după acest post, (ianuarie-februarie) se nasc cei mai puțini copii din an.

Interesant este că regulile s-au păstrat, chiar dacă datele istorice arată ca de-a lungul timpului structura populației de diverse confesiuni de pe teritoriul nostru a fost diferită, potrivit studiului citat. În 2011 aveam peste 86% din populație, de religie ortodoxă 4,6% romano-catolica și catolica, 3,2% reformata și 4,5% de alte religii. 


2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Numărul profesorilor a crescut ușor în ciclurile primar și gimnazial și a scăzut la liceu și școli profesionale în 2022, față de anul școlar anterior / Statistic, unui profesor îi revin 15 elevi în școala românească – date INS

În anul şcolar/universitar 2021-2022 au fost 237.900 de profesori, educatori, învățători, și profesori universitari, cu 3052 mai mulți față de acum doi ani, potrivit datelor INS. Sunt 211.345 de cadre…
Vezi articolul

HARTĂ Tinerii de 15-29 de ani reprezentau 16,3% din populația Uniunii Europene, la 1 ianuarie 2021. Ponderea lor va scădea la sub 15% până în 2050 / Regiunile care vor întineri și cele unde îmbătrânirea se va accentua

La 1 ianuarie 2021, tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani reprezentau 16,3% din populația totală a Uniunii Europene. Până în 2050, tinerii vor reprezenta 14,9% din populația…
Vezi articolul

Kitul educațional care i-a făcut pe 90% dintre părinții care l-au primit să se joace mai mult cu copiii lor și care le-a dezvoltat celor mici abilitățile cognitive și creative / Rezultatele unuia dintre cele mai ample studii realizate vreodată în educația timpurie din România: 45% dintre părinți invocă lipsa banilor, ca motiv pentru care nu își trimit copiii la grădiniță, iar 37% spun că discută lunar sau mai rar cu copiii lor

La începutul anului școlar trecut, în septembrie 2022, în peste 700 de comunități defavorizate din 40 de județe a început derularea proiectului „Start în educație“. Timp de un an școlar,…
Vezi articolul