Studiu Google, reprezentativ pentru părinți: Le oferă copiilor primul telefon la 8 ani, iar aceștia din urmă petrec online 1-3 ore zilnic. O treime dintre părinți recunosc că i-au cumparat copilului smartphone ca să nu se simtă exclus social

5.467 de vizualizări
Foto: Pexels.com

În medie, copiii din România primesc primul smartphone la 8 ani și petrec zilnic între 1 și 3 ore pe internet. Părinții spun că principalul motiv pentru care le oferă un telefon este siguranța și nevoia de a fi mereu în contact, însă o treime spun că au făcut acest pas și pentru ca cei mici să nu se simtă excluși social, arată un studiu Google reprezentativ pentru părinții din România, transmis prin intermediul unui comunicat de presă. Aplicațiile educaționale sunt cele mai utilizate, urmate de jocurile video, iar cyberbullying-ul, conținutul inadecvat și manipularea online sunt principalele temeri ale părinților.
  • Studiul a fost realizat de Topline, companie specializată în studii de piață, în august – septembrie 2024, pe un eșantion reprezentativ de 570 de persoane din România, părinți, cu vârste între 18 și 65 de ani. Studiu face parte dintr-o analiză mai amplă – EU Family Safety Survey 2024, realizată la nivelul EU, a cărei concluzii le puteți găsi aici

Cercetarea explorează cum abordează părinții vârsta la care își lasă copiii să utilizeze dispozitive conectate la internet, cât timp stau online copiii, care sunt regulile părinților pentru accesul online și cum le impun copiilor, cum discută aceste subiecte cu cei mici și cum se schimbă toate aceste aspecte odată cu vârsta copiilor.

Principalele concluzii ale raportului Google privind siguranța online a copiilor:
  • Vârsta medie la care părinții le dau copiilor propriul smartphone este 8 ani. Aproape jumătate dintre părinți au spus că le-au dat copilului primul telefon când avea între 5 și 8 ani, iar peste o treime între 9 și 12 ani.
  • De ce le-au dat părinții un telefon cu conexiune la internet? În primul rând, arată studiul, pentru a fi în contact cu ei în orice moment. Marea majoritate a părinților menționează acest motiv, indiferent de vârsta copiilor. De asemenea, o treime dintre părinți au spus că nu vor ca cei mici să se simtă excluși social, dacă nu au un smartphone.
  • Majoritatea copiilor cu vârste între 5 și 12 ani petrec online 1-3 ore pe zi, arată datele studiului, în timp ce majoritatea adolescenților (13-17 ani) petrec online peste 3 ore zilnic.
  • Cele mai utilizate aplicații/site-uri web în rândul copiilor sunt cele educaționale, urmate de jocurile video. Aplicațiile de social media sunt folosite după 9 ani, în special de către adolescenți. 
  • Siguranța online este un subiect critic pentru părinți. Marea lor majoritate spun că au discutat despre acest subiect cu copiii lor în ultimul an, indiferent de vârsta lor. Discuțiile despre siguranța online încep când copilul are între 5 și 8 ani. Totuși, ponderea ridicată a vârstei de 13 ani pentru prima discuție despre siguranța online arată o creștere a importanței acestui subiect în rândul părinților, în ultimii ani. 
  • Utilizarea controlului parental scade odată cu vârsta copilului, căci doar 12% dintre părinții de adolescenți spun că folosesc astfel de soluții, față de o treime pentru copiii de vârste mai mici. În cazul adolescenților, impunerea de limite este mai dificilă: potrivit unui sfert dintre părinți, copiii lor folosesc dispozitivele fără limită de timp. 
  • Principala preocupare a părinților privind consumul digital al copiilor diferă în funcție de vârsta acestora. Pentru părinții cu copii de sub 9 ani este legată de conținutul sexual explicit. În cazul celor cu copii de 9-12 ani, cyberbullying-ul este cel mai îngrijorător, în timp ce, în cazul adolescenților, manipularea online a copiilor (online grooming) generează cele mai mari preocupări în rândul părinților.
Citește și:
Aproape un sfert dintre elevii de gimnaziu și liceu stau mai mult de 5 ore pe TikTok, iar elevii de clasa a III-a și a IV-a folosesc cel mai mult YouTube, Whatsapp și Roblox – Studiu al Centrului pentru Jurnalism Independent: Elevii de liceu petrec zilnic până la 6 ore pe internet, iar cei de gimnaziu până la 4 ore


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Recomandări pentru populație, după ridicarea stării de alertă: Purtarea măștii în școli, grădinițe, universități / Dacă sunt mai multe cazuri pozitive într-o clasă, direcțiile de sănătate publică pot decide suspendarea orelor pentru câteva zile

Toate restricțiile aplicate în starea de alertă vor fi ridicate din această noapte, 8 martie, de la miezul nopții, pe teritoriul României. Ministrul Sănătății recomandă totuși purtarea măștii în anumite…
Vezi articolul

VIDEO Un profesor bun creează emoție, își construiește curriculumul în funcție de elev, nu îl reproduce: Ne aducem aminte ce emoție trăiam la o lecție pe care ne-o preda un profesor extraordinar. Acea trăire te motivează atât de tare, încât uneori îți alegi cariera așa, spune profesorul și psihologul Mircea Miclea

Mircea Miclea, profesor de științe cognitive aplicate la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, cercetător și psiholog, a enumerat patru lucruri pe care profesorii trebuie să le știe atunci când predau: „Un…
Vezi articolul

DOCUMENT Noul Regulament de funcționare a CNATDCU, forul responsabil cu atestarea titlurilor universitare, a fost adoptat / Consiliul, devenit „comisie” cu autoritate diluată în cazul doctoratelor, proclamă „toleranță zero” față de plagiat / Numărul membrilor crește la 43

Prevederile din noua Lege a Învățământului Superior, adoptată anul trecut, ce diluează atribuțiile pe care le are în cazul doctoratelor CNATDCU, forul responsabil cu atestarea titlurilor universitare, devin aplicabile prin…
Vezi articolul

Cel puțin 12.000 de elevi au fost racolați de Securitate în vremea comunismului / Germina Nagâț, CNSAS: Erau recrutați în școală și aduși la întâlnirea cu ofițerul de un cadru didactic / Procuror militar: Foarte mulți sunt în prezent locotenent-colonel pentru că au continuat să lucreze în SRI

Între 12-13.000 de elevi au fost recrutați de fosta Securitate pentru a face Poliție politică, potrivit reprezentanților Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Fostei Securități, citați de Euronews România. CNSAS a…
Vezi articolul