Studiu: cutremurele pot contribui la formarea pepitelor de aur în mineralele de cuarț. Explicația cercetătorilor din Australia care au făcut o simulare în laborator

42 de vizualizări
Foto: © Afhunta | Dreamstime.com
Cutremurele pot provoca formarea unui câmp electric în cuarţ care duce la depunerea de pepite de aur, sugerează constatările unui studiu publicat în jurnalul ştiinţific Nature Geoscience, citat de EFE, scrie Agerpres.

O echipă de oameni de ştiinţă condusă de Universitatea Monash (Australia) a realizat experimente de laborator pentru a înţelege modul în care se formează unele depozite de aur, prin modelarea tensiunii piezoelectrice pe care ar putea-o produce cuarţul în timpul unui seism.

Cuarţul este un mineral piezoelectric, ceea ce înseamnă că generează un câmp electric atunci când este supus unui stres geologic, spre exemplu în timpul unui cutremur.

Pepitele de aur apar în special în “venele” de cuarţ, însă mecanismele care determină formarea lor nu sunt clare, potrivit Nature Geoscience.

Echipa de oameni de ştiinţă a realizat experimente de laborator cu cristale de cuarţ într-un fluid ce conţinea aur şi a reprodus undele seismice ale unui cutremur pentru a crea o tensiune piezoelectrică.

Foto: Science.org

Cercetătorii au constatat că s-a generat suficientă tensiune pentru a se declanşa depunerea aurului din lichid şi acumularea de nanoparticule de aur la suprafaţă.

Autorii au emis ipoteza că acest proces s-ar putea produce în mod natural – lichidul care conţine aur se infiltrează prin “venele” unui filon de cuarţ şi se formează pepite atunci când un cutremur generează un câmp electric în acesta.

Un nou strat de aur se poate forma ulterior, după depunerea iniţială, în urma altor evenimente piezoelectrice, au precizat cercetătorii, mai notează Agerpres.

Foto: © Afhunta | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„Mulți dintre noi știam despre unele afirmații care pot fi catalogate ca sexiste, rasiste și homofobe ale lui Alfred Bulai”, dar „în rest auzeam doar zvonuri, nu am primit plângeri” – mesajul Facultății de Științe Politice a SNSPA către studenți / Instituția promite o strategie de prevenire a hărțuirii și programe de formare

„Mulți dintre noi știam despre unele afirmații care pot fi catalogate ca sexiste, rasiste și homofobe ale lui Alfred Bulai din cadrul cursurilor. În rest, auzeam doar zvonuri. Nu am…
Vezi articolul

Cătălin Zaman, profesor de limba română și director, despre soluții pentru îmbunătățirea performanțelor elevilor până la Evaluarea Națională: Intenționez să dau o simulare pe lună la nivel de școală și două-trei teste de lucru la final de săptămână, pe care luni copiii să le aibă pe masă, corectate cu sfaturi individuale

Cătălin Zaman, profesor de Limba și Literatura Română și director al școlii Gimnaziale „Înv. Nicolae Ispas” Clondiru din județul Buzău, spune după analiza rezultatelor de la simularea Evaluării Naționale și…
Vezi articolul

OFICIAL Evaluare psihiatrică obligatorie, la 4 ani, pentru personalul care predă și cel auxiliar din universități / Lista cu afecțiunile care constituie contraindicații pentru funcțiile din învățământul superior

Menținerea într-o funcție didactică de predare sau didactică auxiliară din învățământul superior este condiționată de evaluarea medicală la un interval de 4 ani, care va include, în mod obligatoriu, și…
Vezi articolul