STUDIU Costul cu educația pentru un copil în 2018 – cât 6 alocații pe lună

1.529 de vizualizări
Costul cu educația pentru un copil
Costul cu educația pentru un copil Foto: Pixabay.com
Rechizitele, manualele, serbările și excursiile, plus cheltuiala cu after-school-ul înseamnă un buget lunar de 545,8 lei pentru un copil. Asta arată cel mai recent studiu al fundației Friedrich Ebert Stiftung, ”Coșul minim de consum lunar pentru un trai decent pentru populația României”, publicat la finalul lunii octombrie 2018.

Suma de 545,8 lei pe lună, de persoană, cât costă coșul minim de consum pentru edcuația copilului este echivalentul a peste 6 alocații de 84 de lei pe lună. Dacă ar fi să calculăm bugetul anual, potrivit cifrelor avansate de studiul FES, atunci bugetul ar fi de 4.115 lei pentru o familie cu doi copii. Bugetul acesta ar însemna 48,9 alocații de câte 84 de lei pe lună, iar suma s-ar strânge în 4 ani dintr-o singură alocație și în doi ani din două, dacă ne-am baza doar pe banii alocați de stat. Nu au fost luate în calcul și cheltuielile culturale.

Costul cu educația pentru un copil

SURSA: FES

În privința cheltuielilor cu educația, studiul apreciază că ”deși învățământul școlar este gratuit în România, în realitate procesul de învățământ implică o serie de costuri inevitabile. Acest fapt a fost invocat de toate grupurile intervievate în cadrul cercetării și este confirmat de cercetările realizate de Salvați Copii România, cea mai recentă fiind publicată în septembrie 2018”.

Majoritatea persoanelor intervievate au estimat că învățământul copiilor implică costuri lunare importante. Aceste costuri sunt legate de rechizite, manuale, culegeri și caiete speciale, fondurile clasei și al școlii și alte servicii pentru unitățile de învățământ ale căror costuri sunt suportate de părinți.

Autorii studiului, Ștefan Guga, Adina Mihăilescu, Marcel Spatari, au calculat din mai multe surse, informația principală fiind luată dintr-un sondaj făcut pe 903 persoane, coșul minim necesar unei familii cu unul sau doi copii, pentru a avea un trai decent.

Potrivit metodologiei, sondajul a fost făcut în perioada iulie-septembrie 2018, de Syndex România și Institutul de Cercetare a Calității Vieții.

FOTO: pixabay.com


3 comments
  1. O statisitica mai aproape de realitatea de zi cu zi pentru o familie cu un copil (clasa a 2-a in 2017) arata cam asa:
    – Rechizite pe un an 235 lei/an (2017)
    – Program after-school (include masa amiaza) 5500 lei/an (2017)
    – Excursii 50 lei/an (2017)
    – Teatru – Cinema-Muzee 105 lei/an (2017)
    – Serbare 50 lei /an (2017)
    – Carti 200 lei/an (2017)
    Total cheltuieli educatie pe an de 1 copil = 6140 lei /an.
    Daca as adauga un sport cum a fost in anii trecuti: Karate 70 lei / luna. Lucrurile ar sta cam de 591 lei/luna. Cam de 7 ori alocatia de la stat. Si scriu in calitate de parinte cu venituri peste medie.
    Concluzie: Invatamantul in Romania este gratuit pe hartie, in rest fiecare parinte inceraca sa aloce copilului lui tot ce se poate pentru o educatie corespunzatoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

”Părinții și profesorii mei au publicat informații despre mine pe internet fără să mă întrebe”. Fenomenul ”sharenting” și efectele lui pentru copiii de 9-17 ani – STUDIU

Aproape 3 din zece copii declară că părinții au publicat informații despre ei pe internet fără să îi întrebe în prealabil dacă sunt de acord cu acest lucru. 17% declară că profesorii au făcut…
Vezi articolul

Studiu: Peste 500 de mii de copii, elevi și studenți au emigrat din România între 2007 și 2017. Capacitatea guvernului de a produce bunăstare pentru cetățeni contribuie semnificativ la decizia de a migra

Numărul studenților, elevilor și copiilor din grupa de vârstă 0-19 ani care au emigrat din România între 2007 și 2017 este de 484.753 de persoane, potrivit unei lucrări publicate în…
Vezi articolul

Generația 2024 – ultima fără clasa pregătitoare. 30% dintre cei care au intrat în clasa I în urmă cu 12 ani nu au mai ajuns la Bacalaureat, adică peste 60.000 de elevi, cu 10 mii mai mulți față de anul trecut

Peste 60.000 de elevi care au început în urmă cu 12 ani clasa I nu s-au înscris în acest an la bacalaureat, potrivit unei analize Edupedu.ro pe baza datelor publice…
Vezi articolul

EXCLUSIV Familia și prietenii sunt principalii „consultanți” pentru alegerea liceului ai elevilor care au terminat acum clasa a VIII-a, în București, arată raportul CMBRAE 2023. Sfaturile consilierilor școlari, pe ultimul loc

Elevii care termină gimnaziul preferă să se consulte cu familia și prietenii atunci când își aleg liceul, arată Studiul privind opțiunile școlare și profesionale ale elevilor din clasele a VIII-a,…
Vezi articolul

Ministerul Educaţiei, despre cei 3.456 de elevi din clasa a VIII-a apăruţi în “sistem” între Simulare şi Evaluarea Naţională: “Datele pe care le prezintă MEN sunt de la directorii şcolilor”

Aplicaţia informatică a Ministerului Educaţiei afişa pe 28 iunie 2019 un număr de elevi înscrişi în clasa a VIII-a cu 3.456 mai mare decât cel care figura în aceeaşi aplicaţie…
Vezi articolul