Studiu: Bioluminiscența a apărut prima dată la animale, cu cel puțin 540 de milioane de ani în urmă

110 vizualizări
Foto: © PawelGPhoto | Dreamstime.com
Bioluminiscenţa a apărut pentru prima dată în rândul animalelor cu cel puţin 540 de milioane de ani în urmă, sugerează un nou studiu, informează DPA, potrivit Agerpres.

Studiul, care s-a concentrat pe un grup străvechi de nevertebrate marine denumite octocorali, care includ şi “coralii moi”, a vizat vieţuitoare care au precedat cu aproape 300 de milioane de ani cel mai vechi exemplu anterior datat al acestei trăsături.

  • Studiul a fost publicat în revista Proceedings of the Royal Society B Biological Sciences. 

Bioluminiscenţa este capacitatea organismelor vii de a produce lumină prin intermediul unor reacţii chimice.

Până acum, s-a crezut că cea mai timpurie origine datată a fenomenului era de 267 de milioane de ani şi că a apărut la mici crustacee marine denumite ostracode.

Experţii spun că bioluminiscenţa a evoluat în mod independent de cel puţin 94 de ori în natură şi că ea este implicată într-o varietate largă de comportamente, inclusiv în camuflare, ceremonialurile de împerechere, comunicare şi vânătoare.

Andrea Quattrini, curatorul departamentului de corali din cadrul Muzeului Naţional de Istorie Naturală Smithsonian din Statele Unite şi coordonatorul principal al studiului, a spus: “Nimeni nu ştie cu exactitate de ce a apărut prima dată în rândul animalelor”.

“Am vrut să descifrăm calendarul privind originea bioluminiscenţei, iar octocoralii sunt unul dintre cele mai vechi grupuri de animale de pe planeta noastră despre care se ştie că produc bioluminiscenţă. Aşadar, întrebarea era: Când au dezvoltat ei această abilitate?”, a adăugat Danielle DeLeo, cercetătoare la acelaşi muzeu şi fostă bursieră la studii post-doctorale.

Alături de Catherine McFadden, de la Harvey Mudd College, doctorul Quattrini a realizat un arbore evolutiv extrem de detaliat şi de bine susţinut al octocoralilor în 2022, folosind date de la 185 de specii.

Cercetătorii au putut să folosească vârstele fosilelor şi poziţiile lor din arborele evolutiv al octocoralilor pentru a aproxima momentul în care liniile genealogice s-au despărţit pentru a deveni două sau mai multe ramuri.

Odată ce arborele evolutiv a fost datat şi ramurile care conţineau specii luminiscente au fost etichetate, echipa a utilizat apoi o serie de tehnici statistice pentru a realiza o analiză denumită reconstrucţia stării ancestrale.

Datele sugerează că în urmă cu 540 de milioane de ani, strămoşul comun al tuturor octocoralilor era la rândul său bioluminiscent.

Este cu 273 de milioane de ani mai devreme decât crustaceele ostracode strălucitoare care deţineau anterior titlul de animalele cu cea mai timpurie evoluţie a bioluminiscenţei.

Potrivit lui Danielle DeLeo şi Andrea Quattrini, miile de reprezentanţi vii ai octocoralilor şi incidenţa relativ înaltă a bioluminiscenţei lor sugerează că această trăsătură a jucat un rol în succesul evolutiv al acestui grup de vieţuitoare.

Foto: © PawelGPhoto | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Părinții și școlile private, în degringoladă după ce Guvernul a anunțat noile măsuri, dar niciun act nu a fost publicat în Monitorul Oficial la 6 ore de la ședință / UPDATE: Actul normativ a fost publicat luni noaptea

Mai mulți părinți au semnalat Edupedu.ro că școlile și grădinițele private i-au anunțat că sunt deschise cu prezență fizică și marți, 26 octombrie, fiindcă măsurile noi adoptate de Guvern, care…
Vezi articolul

Peste 40.000 de clase din școlile de la sat nu au fost mobilate în ultimii 10 ani, potrivit secretarului adjunct al Ministerului Educației, care anunță că instituția a făcut un inventar de nevoi înainte de lansarea apelului de un miliard de euro pentru dotarea școlilor

Peste 40 de mii de săli de clasă din mediul rural nu au fost mobilate în ultimii 10 ani, a declarat Sorin Decă, secretar general adjunct al Ministerului Educației, la…
Vezi articolul