Material susținut de BCR

STUDIU Aproape 4 din 5 elevi din școlile înscrise în programul-pilot de educație financiară LifeLab by BCR au bani de buzunar, iar 37% spun că pun o sumă deoparte când primesc de la părinți sau rude

4.289 de vizualizări
Creștere organică a finanțării educației
Foto: Pexels.com
Aproximativ 4 din 5 elevi implicați în programul-pilot „LifeLab by BCR”, program de educație financiară și dezvoltare a abilităților de viață, inițiat de BCR și Școala de Bani, au banii proprii, arată datele unui studiu de evaluare inițială a proiectului. Studiul a fost realizat pe circa 1.000 de elevi din cele 4 școli.

Studiul s-a realizat în cele două școli LifeLab, Liceul „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel, județul Argeș, și Școala Gimnazială nr. 1, din Poiana Mărului, județul Brașov, și în alte două școli de control, din județele Cluj și Constanța.

Conform datelor, cele mai multe sume provin de la părinți, fiind urmate de cele din partea bunicilor. 51% din elevii participanți la cercetarea din cele două școli în care se desfășoară programul-pilot primesc bursă lunară de la școală. 7% din liceeni primesc bani de la locul de muncă, în timp ce procentul acestora este mai mare cu 5% în cele două școli în care nu este programul.

Foto: Captură Studiu

În școlile LifeLab, 27% din elevi primesc bani zilnic, 21% de 2-3 ori pe săptămână, 21% o dată pe săptămână, 17% o dată pe lună și 14% doar la anumite ocazii (de exemplu, ziua de naștere, ziua onomastică, sărbători, colind).

Foto: Captură Studiu

Studiul arată că „aproximativ jumătate dintre elevii din școlile LifeLab primesc bani zilnic sau de câteva ori pe săptămână. Sumele pe care le primesc cu această frecvență sunt de sub 25 de lei”.

Alexandra Vijeu, reprezentant Cult Market Research, a declarat pentru Edupedu.ro că, pe baza datelor, „se poate observa că elevii din școlile de control au un comportament un pic diferit față de elevii din școlile selectate de BCR. Avem 29% dintre elevi care primesc o dată pe lună bani, un procent mai mare decât cei din școlile LifeLab. Dacă ne uităm la sumele lor, frecvența este peste 51 de lei, să zicem, 51-100 de lei. Copiii din școlile LifeLab primesc mai puțin, dar mai des, în schimb, cei din școlile de control primesc sume mai mari, cu o frecvență mai redusă”.

La întrebarea „Ce ți-ar plăcea să-ți cumperi în următoarele 6 luni din banii tăi (câștigați sau economisiți de tine)?”, aproximativ un sfert dintre elevi și doresc device-uri (laptopuri, computere, tablete, smartphone-uri și componente PC).

Foto: Captură Studiu

În rândul elevilor din școlile LifeLab, dorința de a-și achiziționa haine este mai mică decât în rândul elevilor din școlile de control. Totuși, elevii din Poiana Mărului și din Câmpulung doresc să își cumpere cât mai curând diverse vehicule (ex. ATV, automobil) sau să facă școala de șoferi.

Aproximativ 9 din 10 elevi declară că economisesc, 66% dintre elevi pun o parte din banii primiți deoparte, 23% pun toată suma deoparte și doar 11% aleg să nu economisească.

Foto: Captură studiu

După ce a avut loc studiul inițial și după etapele de formare pentru toți profesorii implicați, de luna aceasta fiecare școală va stabili o perioadă pentru desfășurarea unui proiect practic, de antreprenoriat social, prin care elevii, alături de părinți și profesori, vor exersa noțiunile învățate. În plus, aceștia, alături de profesorii coordonatori, vor stabili o dorință a clasei și vor urmări îndeplinirea ei. 

Studiul integral poate fi consultat mai jos:

Citește și:
VIDEO Programul-pilot în care profesorii creează resurse educaționale aplicate de educație financiară pentru mai multe discipline, iar elevii învață despre viață – LifeLab By BCR

2 comments
  1. Felicitări celor ce îi instruiesc! Dacă au deja bani de la părinți bunici și alte rude vor deveni cu siguranță politicieni sau funcționari la stat și vor lua de la tot poporul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Material susținut de BCR

Lecție demonstrativă de robotică la clasa a VI-a, făcută de doi studenți din programul NEXTLAB.TECH, invitați de profesoara de TIC. Cum se pot înscrie și participa gratuit la concurs elevii și ce premii sunt puse în joc

Când le vorbești cu entuziasm copiilor despre robotică, atenția este asigurată, iar atunci când le și arăți copiilor roboți și foști elevi, acum studenți, le spun ce pot face cu…
Vezi articolul

Campanie susținută de BCR, prin proiectul Școala de Bani

Ce trebuie să știe un copil despre bani, în funcție de vârstă, și cum să-i explici corect toate informațiile prin joc, la cumpărături sau când îi acorzi primul interviu. Descarcă gratuit fișele de activități și diploma

Știați că bancnota de un leu are desenată pe ea o floare de gențiană, sau cea de 50 de lei, o floare de colț? De la ce vârstă ar trebui…
Vezi articolul

Material susținut de BCR

Studiu: 7 din 10 români activi financiar din orașe, digitalizați, vorbesc despre bani și își planifică lunar bugetul / Peste 60% dintre participanți nu au reușit să răspundă corect la cel puțin jumătate din întrebările financiare de bază

Peste 60% dintre participanții la un studiu nu au reușit să răspundă corect la cel puțin jumătate din întrebările referitoare la concepte de bază ale domeniului financiar, precum inflația, dobânda…
Vezi articolul

Material susținut de BCR

VIDEO Profesoara Daniela Suciu: Mi se pare foarte important să aduc informații financiare la orele de informatică, structurate corect, pe nivelul copiilor, și atunci totul devine mai ușor și mai plăcut și pentru ei, și pentru noi

Viața reală într-o oră de curs poate însemna integrarea educației financiare în activități digitale. În cadrul programului LifeLab, elevii de clasa a X-a de la Colegiul Național „Radu Negru” din…
Vezi articolul

Conferințele „Școala de Bani începe școala” sunt susținute de BCR

VIDEO Includerea în programele școlare revizuite și în practica la clasă a noțiunilor transdisciplinare de Educație financiară, susținută de reprezentanții Ministerului Educației și ai inspectoratelor școlare

Noțiunile și aplicațiile de educație financiară pot fi folosite în mod transdisciplinar de către orice profesor, la clasă, au susținut reprezentanții Ministerului Educației și ai inspectoratelor, la conferințele din seria…
Vezi articolul