Studiile de masterat sunt considerate vechime în muncă de la 1 septembrie 2024. Studenții trebuie să finalizeze cu diplomă ca să le fie recunoscute ca stagiu de cotizare pentru pensie

75.165 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Studiile de masterat cu frecvență sunt considerate, de la 1 septembrie anul acesta, vechime în muncă, potrivit noii Legi a pensiilor. Pentru ca acest ciclu universitar să le fie recunoscut ca stagiu de cotizare pentru pensie, studenții trebuie să finalizeze cu diplomă. Până acum, erau luate în calcul numai studiile de licență și cele de doctorat pentru stabilirea stagiului de cotizare pentru obținerea pensiei în sistemul public.

„În sistemul public de pensii sunt considerate perioade asimilate acele perioade în care asiguratul: a urmat cursurile de zi sau, după caz, cu frecvență ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective ori a unui ciclu de studii universitare, de formare inițială, cu condiția absolvirii acestora/acestuia cu diplomă, diplomă de licență, diplomă de master sau diploma de doctor, după caz”, se arată în articolul 14, alineatul 1 din Legea 360/2023.

De reținut este faptul că studiile de masterat sunt considerate vechime în muncă doar dacă studenții nu au fost angajați pe perioada ciclului universitar. Dacă studentul a fost angajat, înseamnă că acesta a fost deja asigurat în sistemul public de pensii prin contractul său de muncă.

În plus, tinerii trebuie să știe că în situația în care au absolvit cursuri de licență/masterat la mai multe facultăți, doar un singur ciclu va fi considerat stagiu de cotizare.

„Asigurații care au absolvit mai multe instituții de învățământ superior sau, după caz, mai multe cicluri de studii universitare de același nivel conform prevederilor alin. (1) lit. a) beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii de același nivel, la alegere”, se precizează în alineatul 2 al aceluiași articol.

Vechea Lege a pensiilor prevedea doar recunoașterea studiilor de licență ca stagiu de cotizare. Asimilarea studiilor doctorale era prevăzută în Legea învățământului superior.


11 comments
  1. Dar școlile profesionale de ce nu sânt considerate ca vechime in munca la calculul pensiei? De ce nu se respectă hotărârea ICCJ din 05 octombrie 2015? Rușine să le fie la clasa politică care se gândesc numai la ei. RUȘINE!!!!!!

  2. Mda.
    Apoi vor lua in considerare doar doctoratele…plagiate.
    Obligatoriu după o facultate sau master la ecologică sau Spiru Haret.

    Reglementările în politici sociale sunt fix ca in toate domeniile.
    Pur contabile.
    Si schimbătoare in funcție de politrucul care le scrie.

    Nu au nicio legătură cu un plan, o proiecție, dreptate socială, echitate etc

    1. Nu este obligatoriu masterul… Nu înțeleg de ce trebuie recunoscut la pensie. Cu aceste,, binecuvântări,, se poate sta în școală pana la pensie.

      1. chestia e ca nu e chiar o binecuvântare
        faci facultate master doctorat etc, dar tu de fapt nu cotizezi cu nimic la stat.
        deci se ia in calcul doar nr de ani necesari pt pensie
        de ex. cineva care lucreaza 30 de ani pe un salar va avea aceeași pensie ca acel cineva care a lucrat tot 30 de ani + 6 ani studii pe acelasi salar.

      2. este vechime in munca dar nu si contributie… nu mai vorbiti din pom, ca vorbiti degeaba. pensia se calculeaza in functie de contributie, dupa noua lege din 2024

        1. Dar nu ați observat ca anii de munca dezavantajează contribuția? Degeaba ai contribuit la bugetu de pensii cu mult, ca nr. de ani lucrați îți taie fata, și cu facultate și ca ai fost obligat sa ieșea, pensie la împlinirea vârstei de pensionare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Tinerii cer Comisiei Europene și Guvernului deblocarea celor 300 milioane de euro pe care Corina Crețu anunța că le-am pierdut. România are o jumătate de milion de tineri care nu fac nimic și care trebuie sprijiniți

Consiliul Tineretului din România (CTR) solicită Comisiei Europene și Guvernului României să găsească o soluție astfel încât banii destinați României pentru Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor…
Vezi articolul

DOCUMENT Pierderea mandatului de către ministru, dacă nu respectă alocarea a 15% din bugetul general consolidat, pentru Educație – unul dintre cele 200 de amendamente USR la proiectele legilor Educației

Ministrul în timpul căruia bugetul alocat Educației nu va respecta prevederea legală de minimum 15% din cheltuielile bugetului general consolidat pentru acest domeniu să își piardă mandatul, asta prevede unul…
Vezi articolul

Control al ISJ Buzău la Colegiul Hasdeu, la aproape 3 săptămâni de la demisia directoarei, care acuză presiuni din partea ISJ pentru a acorda ore unei profesoare “incapabilă să susțină ore”: Înțelegem nemulțumirea părinților și vrem să rezolvăm situația, spune inspectorul adjunct Dan Popescu

Mai mulți inspectori școlari au mers în control la Colegiul Hasdeu joi, 18 aprilie, la aproape 3 săptămâni de când directoarea Virginia Tănăsescu și-a dat demisia. Inspectorul școlar adjunct spune…
Vezi articolul