Studierea antimateriei reci va duce la o revoluție în domeniul fizicii – cercetătorii de la CERN au reușit să răcească un nor de pozitroniu, cel mai ușor atom, cu ajutorul unui laser

217 vizualizări
Foto: © Dmfrancesco | Dreamstime.com
Studierea antimateriei este pregătită să facă un salt revoluţionar către noi aplicaţii viitoare în domenii precum spectroscopia şi imagistica de diagnosticare, informează ANSA, potrivit Agerpres.

O descoperire pe care oamenii de ştiinţă încercau să o obţină de câteva decenii în acest sector de cercetare a fost realizată de CERN (Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară) cu ajutorul AEGIS (Experimentul Antimaterie: Gravitaţie, Interferometrie, Spectroscopie), unul dintre experimentele coordonate de Fabrica de Antimaterie, cu o contribuţie majoră a Institutului Naţional de Fizică Nucleară din Italia (INFN).

Rezultatul, care a fost explicat pe larg în revista Physical Review Letters, a fost posibil cu ajutorul unui laser special ce a fost dezvoltat de italianul Ruggero Caravita, coordonatorul proiectului colaborativ AEGIS şi totodată cercetător la INFN.

În acelaşi timp, cercetători dintr-o echipă formată la Universitatea din Tokyo au obţinut un rezultat similar, iar studiul lor, care a folosit o tehnică diferită, a fost publicat online pe site-ul arHiv, conform sursei citate.

Experimentul de la CERN a fost realizat într-un nor de pozitroniu – cel mai uşor atom, constituit dintr-un electron şi anti-particula sa, pozitronul. Norul a fost răcit cu noul laser, bazat pe un cristal de alexandrit capabil să garanteze o intensitate mare, o bandă largă şi un impuls de lungă durată, mai transmite Agerpres.

“Am inventat o metodă pentru a răci activ norul de pozitroni cu ajutorul unui laser. Ideea îşi are originea în Italia, la Universitatea din Milano. A fost nevoie de 10 ani pentru a dezvolta acel laser printr-un efort de echipă”, a declarat Ruggero Caravita, adăugând că la experiment a participat şi Centrul Naţional de Cercetări Ştiinţifice din Franţa (CNRS) şi că proiectul a fost finanţat de către CERN.

Foto: © Dmfrancesco | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Predare exclusiv online

“Avem deja multe institute și puțini cercetători” – Reacție dură a conducerii Universității Babeș-Bolyai, la institutele de cercetare propuse de ministrul Fondurilor Europene

“Avem deja multe institute și puțini cercetători”. Avertismentul vine de la cea mai mare instituție de învățământ superior din România, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, care într-un comunicat oficial semnat de…
Vezi articolul

Un sistem de alegeri simulate pentru elevii de 10-15 ani și un curriculum național la liceu adaptat care să crească gradul de conștientizare privind alegerile – propuneri în cadrul unei dezbateri privind introducerea votului de la 16 ani și în România

Autoritatea Electorală Permanentă împreună cu autoritățile locale ar trebui să implementeze un sistem de alegeri simulate (mock elections) pentru elevii între 10 și 15 ani, prin care aceștia să aibă…
Vezi articolul

O școală din Botoșani a fost condamnată în prima instanță să-i acorde unui elev daune de 45.000 de lei / Peste copil a căzut o poartă de fier, fiind internat 16 zile în spital / Părinții au cerut daune de 100.000 de lei

Școala gimnazială „Tiberiu Crudu” din Tudora, județul Botoșani, a fost condamnată în primă instanță la daune în cazul unui elev rănit în timpul programului de școală, relatează Monitorul de Botoșani, potrivit…
Vezi articolul