Studierea antimateriei reci va duce la o revoluție în domeniul fizicii – cercetătorii de la CERN au reușit să răcească un nor de pozitroniu, cel mai ușor atom, cu ajutorul unui laser

221 de vizualizări
Foto: © Dmfrancesco | Dreamstime.com
Studierea antimateriei este pregătită să facă un salt revoluţionar către noi aplicaţii viitoare în domenii precum spectroscopia şi imagistica de diagnosticare, informează ANSA, potrivit Agerpres.

O descoperire pe care oamenii de ştiinţă încercau să o obţină de câteva decenii în acest sector de cercetare a fost realizată de CERN (Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară) cu ajutorul AEGIS (Experimentul Antimaterie: Gravitaţie, Interferometrie, Spectroscopie), unul dintre experimentele coordonate de Fabrica de Antimaterie, cu o contribuţie majoră a Institutului Naţional de Fizică Nucleară din Italia (INFN).

Rezultatul, care a fost explicat pe larg în revista Physical Review Letters, a fost posibil cu ajutorul unui laser special ce a fost dezvoltat de italianul Ruggero Caravita, coordonatorul proiectului colaborativ AEGIS şi totodată cercetător la INFN.

În acelaşi timp, cercetători dintr-o echipă formată la Universitatea din Tokyo au obţinut un rezultat similar, iar studiul lor, care a folosit o tehnică diferită, a fost publicat online pe site-ul arHiv, conform sursei citate.

Experimentul de la CERN a fost realizat într-un nor de pozitroniu – cel mai uşor atom, constituit dintr-un electron şi anti-particula sa, pozitronul. Norul a fost răcit cu noul laser, bazat pe un cristal de alexandrit capabil să garanteze o intensitate mare, o bandă largă şi un impuls de lungă durată, mai transmite Agerpres.

“Am inventat o metodă pentru a răci activ norul de pozitroni cu ajutorul unui laser. Ideea îşi are originea în Italia, la Universitatea din Milano. A fost nevoie de 10 ani pentru a dezvolta acel laser printr-un efort de echipă”, a declarat Ruggero Caravita, adăugând că la experiment a participat şi Centrul Naţional de Cercetări Ştiinţifice din Franţa (CNRS) şi că proiectul a fost finanţat de către CERN.

Foto: © Dmfrancesco | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Sănătății suplimentează paturile din spitale pentru copiii cu COVID-19. Ioana Mihăilă: Atunci când avem un caz pozitiv într-o clasă, copiii vaccinați și cu test negativ pot continua să învețe față în față, dacă incidența este sub 6 la mie

Ministerul Sănătății va lua măsuri de suplimentare a paturilor pentru copii în unitățile de anestezie-terapie intensivă, pe fondul intensificării valului 4 al pandemiei de coronavirus și pe fondul redeschiderii școlilor…
Vezi articolul