Studenții vor mai multă putere: cer ca votul lor să aibă o pondere de 25% la alegerea rectorilor. Cele mai mici procente, la universităţile cu profil medical

400 de vizualizări
Trei tendințe pentru studenții care vor să studieze în străinătate
Foto: Pixabay.com
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) cere ca ponderea votului studenților în proesul electoral de alegere a rectorilor să crească până la 25%. Alianța cere modificarea Legii Educației în acest sens și susține că ”situația actuală a participării studenților la alegerea rectorului este una îngrijorătoare, prin prisma faptului că media la nivel național este de doar 12,18%”, potrivit unui comunicat de presă.

ANOSR reclamă atenția scăzută de care se bucură studenții în politicile universităților și susțin că doar 16 universități de stat din România conțin în Misiunea lor cuvântul „student”.

Alianța a analizat și planurile manageriale ale actualilor rectori și arată că doar 17,5% dintre planurile manageriale au atins subiectul abandonului universitar. Mai mult, un singur rector și-a asumat operaționalizarea serviciilor medicale gratuite oferite studenților, prevăzute în articolul 205 din Legea nr. 1 a educației naționale, potrivit comunicatului citat.

“Astfel, avem o medie pe țară a ponderii studenților în alegerea rectorului de 12,18%, care reiese din ponderile universităților de stat analizate.

Observăm faptul că cea mai mică participare a studenților se regăsește în universitățile de profil medical (Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București – 3,77%, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara – 3,76%, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași – 4,1% sau Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova – 6%), se arată în raportul ANOSR.

La polul opus, cu cea mai mare participare a studenților în alegerea rectorului, se află instituțiile de învățământ superior de profil militar (Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” din Brașov – 22,22%,
Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu – 21,79%, Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanța – 20,83%, Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București – 20,18%), cu unele excepții (Academia Tehnică Militară „Ferdinand I” din București – 17,27%, Universitatea Națională de Apărare „Carol I” din București – 12,38%).

Foto: Pixabay.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Secretari de stat dați afară din Ministerul Educației: Specialistul în ginecologie veterinară și fostul membru al consiliului care l-a albit pe Ponta de plagiat, demiși astăzi prin decizie publicată în Monitorul Oficial

Premierul Ludovic Orban a semnat primele demiteri de la conducerea Ministerului Educației. Secretarii de stat Ioan Ștefan Groza și Petru Andea au fost eliberați din aceste funcții, iar deciziile premierului…
Vezi articolul

Liga Studenților din Iași îi cere președintelui Iohannis să retrimită legile educației în Parlament: În forma în care au fost votate, studenții nu vor mai avea dreptul de a sesiza problemele din universități, iar rectorii vor căpăta imunitate

Liga Studenților Iași (LS IAȘI) îi cere președintelui Klaus Iohannis să retrimită legile educației în Parlament având în vedere că, “în forma în care au fost votate, nici măcar studenții…
Vezi articolul

„O mare de biciclete” în faţa şcolii gimnaziale dintr-o comună arădeană. Primarul Letiţia Stoian: Aproape 200 de elevi merg la școală cu bicicleta. Am realizat o pistă de aproape 3 kilometri, pe fonduri europene, și acum mai facem o pistă, cu fonduri de la AFM

O fotografie care surprinde foarte multe biciclete parcate în faţa Şcolii Gimnaziale din comuna arădeană Semlac este redistribuită pe reţelele sociale şi comparată cu imagini din ţările nordice, unde pedalatul…
Vezi articolul