Studenții vor mai multă putere: cer ca votul lor să aibă o pondere de 25% la alegerea rectorilor. Cele mai mici procente, la universităţile cu profil medical

400 de vizualizări
Trei tendințe pentru studenții care vor să studieze în străinătate
Foto: Pixabay.com
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) cere ca ponderea votului studenților în proesul electoral de alegere a rectorilor să crească până la 25%. Alianța cere modificarea Legii Educației în acest sens și susține că ”situația actuală a participării studenților la alegerea rectorului este una îngrijorătoare, prin prisma faptului că media la nivel național este de doar 12,18%”, potrivit unui comunicat de presă.

ANOSR reclamă atenția scăzută de care se bucură studenții în politicile universităților și susțin că doar 16 universități de stat din România conțin în Misiunea lor cuvântul „student”.

Alianța a analizat și planurile manageriale ale actualilor rectori și arată că doar 17,5% dintre planurile manageriale au atins subiectul abandonului universitar. Mai mult, un singur rector și-a asumat operaționalizarea serviciilor medicale gratuite oferite studenților, prevăzute în articolul 205 din Legea nr. 1 a educației naționale, potrivit comunicatului citat.

“Astfel, avem o medie pe țară a ponderii studenților în alegerea rectorului de 12,18%, care reiese din ponderile universităților de stat analizate.

Observăm faptul că cea mai mică participare a studenților se regăsește în universitățile de profil medical (Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București – 3,77%, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara – 3,76%, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași – 4,1% sau Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova – 6%), se arată în raportul ANOSR.

La polul opus, cu cea mai mare participare a studenților în alegerea rectorului, se află instituțiile de învățământ superior de profil militar (Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” din Brașov – 22,22%,
Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu – 21,79%, Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanța – 20,83%, Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București – 20,18%), cu unele excepții (Academia Tehnică Militară „Ferdinand I” din București – 17,27%, Universitatea Națională de Apărare „Carol I” din București – 12,38%).

Foto: Pixabay.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii din Prahova se pot înscrie la cursurile Centrului Județean de Excelență din Ploiești până pe 13 septembrie – model de cerere. Copiii nou admiși susțin o testare pe 28 septembrie / Și profesorii pot fi selectați să predea – calendar

Elevii se pot înscrie și reînscrie la cursurile Centrului Județean de Excelență (CJEx) Prahova până vineri, 13 septembrie, porivit unui anunț de pe centrulexcelenta.com. Copiii nou înscriși depun documentele pe…
Vezi articolul
Caietul de curs publicat de profesoara Dana Jalobeanu de la Universitatea din București / Foto: Facebook.com/Dana Jalobeanu

Cum arată suportul de curs al profesoarei Dana Jalobeanu, co-organizator al Bucharest-Princeton seminar in early modern philosophy: Am muncit un an la el cu o echipă de cinci colaboratori. Cum ar fi să îl public anul viitor doar sub numele meu? / Cîmpeanu și-a justificat plagiatul spunând că “aceste lucruri se partajează la nivelul colectivului”

Profesoara și cercetătoarea Dana Jalobeanu arată marelui public suportul său de curs, după ce ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, acuzat că și-a însușit prin plagiat cursul de specialitate, și-a justificat plagiatul…
Vezi articolul

Cei mai mulți bani pentru programul masa caldă ajung anul acesta în județul Sibiu, de aproape 3 ori mai mult față de suma medie, potrivit listei cu sume publicată în Monitorul Oficial / Direcționarea fondurilor programului, în special către localitățile cu primari PNL

Nu se cunosc toate cele 350 de școli care vor intra anul acesta în proiectul pilot masă caldă, deși până acum au fost publicate în Monitorul Oficial două liste cu…
Vezi articolul

EXCLUSIV Curtea de Conturi și-a trimis auditorii la Ministerul Educației, pentru a verifica decuplarea universităților de cercetare și schimbarea standardelor minimale pentru profesori. Curtea anunță că a emis în 2019 recomandările inspectate astăzi, după un raport acceptat fără „obiecțiuni” de Ecaterina Andronescu și Nicolae Hurduc

Curtea de Conturi anunță că o echipă de auditori ai instituției derulează în prezent o acțiune de „follow-up” la Ministerul Educației, prin care verifică modul „de ducere la îndeplinire a…
Vezi articolul