Studenții Universității de Medicină și Farmacie din Iași, susținuți de Liga Studenților din Iași, vor protesta luni, 26 iunie, față de majorarea taxelor de cazare și școlarizare și impunerea prezenței obligatorii la cursuri

6.645 de vizualizări
UMF Iași / Foto: news.umfiasi.ro
Studenții Universității de Medicină și Farmacie „Gr.T. Popa” din Iași, susținuți de Liga Studenților (LS IAȘI), vor protesta luni, 26 iunie, de la ora 12, pe esplanada din fața UMF Iași împotriva deciziilor recente ale conducerii de majorare a taxelor de cazare și școlarizare, de impunere a prezenței obligatorii la cursuri, “în contextul în care majoritatea profesorilor citesc din prezentări, bibliografiile și materialele sunt învechite iar rezultatele evaluării cadrelor didactice de către studenți nu sunt luate în considerație”, spun studenții Universității de Medicină și Farmacie „Gr.T. Popa” din Iași, într-un comunicat de presă transmis de Liga Studenților (LS IAȘI).

Luni, 26 iunie, studenții Universității de Medicină și Farmacie „Gr.T. Popa” din Iași, susținuți de Liga Studenților (LS IAȘI), vor protesta luni, 26 iunie, de la ora 12, pe esplanada din fața UMF Iași împotriva deciziilor recente ale conducerii de majorare a taxelor de cazare și școlarizare, de impunere a prezenței obligatorii la cursuri.

Tinerii protestează și împotriva metodelor haotice și discriminatorii de examinare a studenților, “precum și față de lipsa de transparență și consultare în procesele decizionale. O listă completă a revendicărilor, sub forma unui memoriu, va fi publicată luni și înaintată conducerii instituției”, potrivit comunicatului de presă.

Manifestația a fost aprobată de autorități.

Alături de studenții români vor protesta și studenții străini de la secțiile în limba engleză și franceză, și ei nemulțumiți de majorarea taxelor.

Potrivit comunicatului de presă, în ședința Senatului UMF Iași din 30.05.2023 a fost votată majorarea taxelor de cazare cu până la peste 50% din prețul inițial, cu valori cuprinse între 50 și 150 de lei pe lună, în funcție de cămin.

“Taxa de școlarizare pentru studenții care vor intra în anul I a fost majorată de la 8.500 la 10.000 lei, deși condițiile de admitere trebuie publicate cu cel puțin 6 luni înainte, iar studenții nu au fost consultați cu privire la decizie. Hotărârea a fost ținută „la sertar” o perioadă pentru a reduce din termenele legale de contestație”, acuză studenții UMF.

De altfel, pe site-ul instituției sunt 6 hotărâri publicate din data de 30.05.2023 dar nu se regăsește hotărârea Senatului care să prevadă majorări de taxe.

Studenții UMF Iași mai spun că a fost introdusă prezența obligatorie la cursuri, tot printr-o hotărâre pe care nu a publicat-o pentru a nu putea fi contestată legal.

“Măsura încalcă dispozițiile legale care dau studenților dreptul de a refuza să participe la procesul educațional mai mult de 8 ore pe zi și le neagă dreptul la muncă, mulți studenți fiind în situația de a se întreține singuri, iar alții fiind în situația de navetiști în zonele limitrofe Iașului. Ambele categorii sunt acum în risc de abandon universitar”, mai spun studenții UMF Iași.

Ei mai acuză și că “spre deosebire de alte universități de medicină și farmacie, UMF Iași oferă studenților un program complet dezorganizat, cu ore de la 7:30 la 19:30, care duce la epuizare fizică și psihică. Situația precară a studenților este amplificată de lipsa de lipsa unei cantine eficiente care să deservească studenții, deși universitatea primește fonduri în acest sens”.

Comunicatul de presă integral al studenților de la UMF Iași și Liga Studenților Iași


30 comments
  1. De ce ziua nu are 28 de ore ?
    De ce saptamana nu are 10 zile ?
    Citesc si sincer, ma minunez cat de rigide sunt unele persoane.
    Chiar si cadru didactic, chiar si student, interesul este de ambele parti, corectati-ma daca gresesc!
    Sistemul de invatamant nu reflecta realitatea, de aceea in plina pandemie, am observat cum s-au mobilizat toti de la A la Z si ma refer atat la cadrele medicale cat si la pacienti, cetateni simpli etc. In caz de calamitate/epidemie/orice vreti voi, suntem 0 la nivel de preventie in primul rand.
    Extrapolata situatia catre alte meleaguri muncitoresti, situatia este similara.
    Cladiri vechi, structuri deteriorate care asteapa parca sa vina un cutremur ca sa le “scuture”. Din nou precizez faptul ca suntem 0 la preventie.
    Frumoasa tare teoria, pacat ca, practica ne omoara! Sa ma contraziceti va rog daca gresesc!
    Inainte de ingineri, medici, profesori, suntem oameni ! Va rog sa nu uitati !

  2. Avem o generație de adulți frustrați de propriul analfabetism în materie de tehnologie și îmi pare rău să zic dar asta se vede în comentarii.

    De ce ar merge un student la cursuri teoretice, răsuflate și citite de pe un PPT când doar accesând telefonul ai la dispoziție mii de baze de date cu articole de specialitate, unele din ele mult peste standardele de calitate ale mediului universitar românesc?

    Am învățat în egală măsură în sala de curs precum și în baruri, în tren, în gară și în aeroport și sunt foarte mândru de asta.

    E în regulă, vă las aici o corelație fără cauzalitate, ușor anecdotică să ne hăhăim puțin. În timp ce pe planeta asta există țări care sunt aproape de a duce primii oameni pe Marte, avem o republică bananieră denumită România unde oamenii fac istericale la ideea ca un student poate să își ia informațiile din surse independente de titularul unui curs.

    1. Tinere student, chiar dacă poate ar fi mai potrivit să nu-ți răspund, totuși am să o fac. Vorbești lipsit de recunoștință și politețe față de cei adulți, care au făcut să te naști în această civilizație, altfel erai cu bolovan la peșteră (tot vorbești de analfabetism). În al doilea rând îți spun că ai venit la facultate să înveți și nu ai încă discernământul de a te pronunța asupra calității unei discipline (curs). Aberațiile ca poți învăța de peste tot și apoi să faci și lucrări practice impuse de un cadru didactic este greșit și lipsit de coerență, în final de eficiență.
      Mai bine ținete de școală și lasă profesorii să te învețe, inclusiv latura comportamentală.

      1. “Înțelept” adult recunoscător de toate ce se întâmplă acum în țara asta, se vede clar că nu ai cunoștințe în sistemul medical, poate chiar nu ai intrat într-un salon (îmi doresc sa nu ajungi acolo ca să nu trăiești șocul condițiilor de acolo). Tinerii din ziua de azi sunt foarte conștienți de ce vor și pe bună dreptate cer ce merită pentru că știu că li se cere “prestanță” ca în afară în condiții de nimic, vii cu mănușile de acasă ca să te protejezi pentru propria ta sănătate…Pentru ce să fii recunoscător? Generația asta vrea să întoarcă sistemul medical corupt actual cu fundul în sus ca să salveze vieți, au curajul să lupte pentru ce merită. Dar oamenii “recunoscători” care ne-au ajutat să ieșim din peșteră (vezi că ai uitat o cratimă la “ține-te”) nu realizează ca noi vrem să schimbăm ceva si nu vrem să rămanem doar ,,recunoscători” și să ne oprim aici…

        1. Dragi tineri, nu am vrut să vă supăr, am venit doar cu argumente. Mi-am permis să vă spun că v-ați născut într-o civilizație făcută de cei adulți și față de care nu arătați măcar un pic de politețe. Credeam că ați înțeles că m-am referit la faptul că atunci când ați deschis ochii ați găsit în țară noastră curent electric (centrale, hidrocentrale etc), avioane, trenuri, scoli, universități etc, realizate de cei adulți. Știu că port acest dialog cu studenții protestatari care nu vor prezența obligatorie la cursuri.
          Oricum, aceste noi reguli votate de senat, v-a ,,curăța” UMF-ul de balastul instalat de mulți ani (studenți, dar unii ptofesori).

  3. Dragi oameni care comentați că ce fel de studenți suntem noi dacă nu mergem la cursuri, țin să vă informez că pe lângă cursurile ce ar trebui să fie facultative, avem lucrări practice (laboratoare) cu prezența obligatorie. La fiecare materie avem și curs și lucrare practică, unde ne este predat aproximativ același lucru. Doriți ca noi sa mergem 10 ore pe zi la facultate și după sa avem și timp sa învățăm cărți de sute de pagini? Sunt oameni care lucrează 8 ore pe zi și se plâng că nu au timp sa se odihnească, noi nu avem dreptul la odihnă? Și noi suntem oameni. Nu lipsim de la cursuri pentru a merge în cluburi, lipsim pentru a avea timp sa învățăm. Și sunt multi studenți care și lucrează pentru că nu toți ne-am născut în familii de bogați. În loc să apreciați că noi tinerii încercăm să avem un venit propriu, să nu stăm pe spatele părinților, doar ne judecați.

  4. Daca nu e pasiune nu merge.

    Probabil ca si profesorii sunt ca si studentii, adica toti dupa bani, nu au pasiune, nu au vocatie. Asta e scoala in europa mai nou.

    Ambele tabere ar trebui sa stie ca medicina inseamna sa fie ca un cantonament, tot ce faci trebuie sa fie pasiune sa fie placut sa faca parte ce e acolo din viata ta. dar daca tu ai viata in afara a ce se intampla acolo sigur ca rezultatele si totul merge prost.

    Si inca ceva, orice facultate necesita IQ peste 110, medicina undeva la 120 minim.
    Dar azi fac facultatea si aia cu IQ 75 care in trecut faceau 7 clase ptr ca sunt prea multe locuri la faculati. Madonna are IQ 140 si doar canta dar si face afaceri. Aia cu IQ sub 75 trebuiau sa faca scoli de arierati, nu facultati normale cum e in europa mai ales pe la facultati politice si cu denumiri pompoase dar si la unele specializari necautate cum e unele inginerii chimie mediu si altele. Azi e mult si prost in loc de putin si bun.

    1. In primul rand ,comentariul tau este total pe langa subiect! Sper ca esti in sistem ca sa poti sa iti permiti sa vorbesti asa! Cu adevarat , cand iti alegi vocatia, o faci din pasiune si dragoste…Dar se pune problema altfel: cum poti sa-ti intretii pasiunea pentru un anumit lucru in momentul in care factorii externi nu te ajuta , ba chiar te fac sa iti pierzi tot mai mult interesul! Nu cred ca oricat de pasionat ai fi ,dupa 10 ore de cursuri, fiind de acum obligatorii ,iar apoi sa te duci sa inveti sute sau chiar mii de pagini mai intervine ,,wow o fac din pasiune ,hai ca pot psihic” pentru ca la urma urmei poti foarte usor sa cazi (ori oboseala ,stres sau burnout- fiind foarte frecvent ,mai ales in randul studentilor la medicina)…Plus ca facultatea este pentru toata lumea ,nu trebuie sa judecam lumea dupa IQ…Cu acestea fiind spuse ,studentii au dreptul sa protesteze impotriva conducerii ,cum si oamenii de rand (bugetarii sau pensionarii) au dreptul sa fie nemultumiti de guvernul asta corupt!

  5. Astia sunt medici manelari sau manelisti, doctori in manele. E clar ca nu le place nici invatatura nici meseria.

    Au dat si ei bacul la chimie organica si nu au unde sa mearga cu asa materie inutila.

    Lasati balta medicina inchideti universitatea aia de stat si mergeti in alte domenii daca nu va place medicina.

    Daca ziceti ca profesorii aia predau prost si inutil plecati de acolo in alte tari si invatati medicina la altii daca credeti ca altii prin vestul europei sunt mai buni.

    Aducem medici din Nepal China India mult mai bine pregatiti nu manelistii astia romanesti si esteuropeni facuti pe mocangeala aici.

    1. Această etichetă a mediciniștilor e adresată clar de cineva care nu merge la teatru si la operă în timpul liber sau ascultă muzică clasică când face duș. Mi se pare ipocrit să fie adus un astfel de argument în a eticheta astfel o categorie de studenți atât de aprig judecată de oameni care habar nu au ce înseamnă să fii în sistemul medical. Țin să vă spun că nu se intră numai cu proba de chimie organică de Bacalaureat, ci si cu o admitere grea la biologie și chimie/fizică. Vă invităm să ne demonstrați performanța la aceste materii ,,inutile” și să le luați locul dacă sunteți mai ,,cult”… Propun să se dea admitere și la gusturi muzicale, că sincer, văzând sistemul actual, se poate orice. Dacă vedeți un medicinist la teatru, îi categorisiți că are prea mult timp și nu învață suficientă carte! Vă invit să ascultați și dumneavoastră manele, poate o sa vă placă! Spor la audiție!

  6. Aia cu farmacia sunt niste prosti, pai nu vad ca toate pastilele se importa?
    La ce mai fac scoala aia daca nu vor sa mearga la cursuri? s-o faca la frecventa redusa FR sau la ID atonci.
    Unde vor sa mai lucreze? astia sunt de fapt niste vanzatori sau buticari, vand geluri de dus la farmacie, sampon de balsamare la farmacie, peste tot reclame la produse scumpe din farmacii. Maine poimaine o sa aibe si cartofi copti si pane cu unt la farmacie, dar un antibiotic nu ofera daca omul are nevoe.

  7. Sa mearga in america sa vada ce taxe sunt.

    Astia nu au nicio pasiune ptr medicina, s-au dus si ei studenti sa aiba ce face.
    Se fac medici d-aia ca te doare urechea si iti taie penisul si apoi zice ca i s-a facut negru in fata si nu a vazut bine nu mai mai rationalizat corect.

    Trebuie sa fii idiot sa faci o facultate si sa nu mergi la cursuri daca e la zi.

    Nu-ti convine la medicina, du-te in IT si gata si asa vrei numai bani.

  8. Cînd sa mai faci studiu individual daca ajungi acasa la ora 20 ?..eventual la vrei 4 materii..
    Se presupune că esti normal..trebuie sa te odihnești.. etc…
    Nu mai comentați aberatii comuniste de acum 40 de ani…mai bn faceti liniște dacă nu sunteți implicați.

  9. Care este interesul Universității de a introduce prezența obligatorie la curs??
    Răspunsul poate fi doar unul: Să crească nivelul de pregătire al viitorilor medici. Altă justificare/ interes nu cred că sunt. (Dezbaterile din senat, argumentele ar fi fost utile de aflat).
    Dacă studenții protestatari au altă explicație îi rugăm să o spună.

    1. Ne scuzați pe noi ca profesorii de ne învață foarte mult în 2 ore de curs citit cuvânt cu cuvânt după ppt, o pierdere de timp pentru noi studenți, deoarece în acele 2 ore de curs putem sta acasă foarte bine și putem înțelege mult mai bine materia… Profesorii de la umf nu stau sa explice materia studenților, ei vin citesc 2 cuvinte și au plecat, munca grea tot în spatele studentului sta. Asa ca nu mai scrieți proști dacă nu cunoașteți situația.

  10. Dacă profesorii nu ar preda de pe materii învechite,dacă s ar strădui sa explice cât de cât,dacă nu ar lipsi fiind preocupați de clinicile particulare,fiind înlocuiți de alții foarte prost pregătiți,dacă studenții nu ar fi nevoiți sa alerge în 5 min.de la o locație la alta,dacă ar renunță la orgoliul ca ,cursul publicat de ei este cel mai grozav,nefiind actualizat de zeci de ani,dacă examenele ar fi corecte,atunci studenții cu siguranta ar fi prezenți la cursuri fără sa se impună obligativitatea lor….dacă, dacă…

  11. Unii profesori nu vin la cursuri,le țin alții locul,ei sunt ocupați cu clinicile particulare,iar atunci când vin predau pe o materie invechita,neactualizate,subiectele la examen sunt învechite,neactualizate,ar trebui ca profesorii sa fie documentați, pregătiți, prezenți,dacă materia lor este depășită sa o actualizeze,sa și îmbunătățească stilul de predare ,pentru ca studentul sa plece ci ceva de la curs,nu doar cu timp
    pierdut,și atunci dacă au ce învață, dacă au ce înțelege, vor fi prezenți fără a fi obligați,respect pentru unii profesori de la disciplina Biocel,biochimie,din anul I.

  12. Eu propun ca 3/4 din corpul profesoral sa fie inlocuit cu Chat GPT, daca tot se plang de cursuri invechite si profesori care citesc dupa prezentare. In felul acesta ar fi posibila si o scadere a costurilor!

    Mai propun ca tot studentu medicinist sa aiba somn de voie pana la 11:00, si disco-pub de la 22:30 la 3:30.

    Apoi, ca viitor pacient, vreau o lege care sa-l oblige pe absolventul de medicina sa puna la loc vizibil numarul de ore frecventate / numar de ore de invatamant planificate … ca sa stiu daca intru la el in cabinet!

    1. Da, chiar ar fi o idee buna, si sa vedem daca alegi un medic de nota 5 cu prezenta full la cursuri, sau un medic de nota 10, care sta acasa sa invete in loc sa piarda vremea la un curs inutil. Ca ambele nu se pot indeplini, nu poti compara un medic care sta la curs la un profesor care abia preda cu un student care acasa sta la un curs inregistrat a unui profesor de renume international. Mergi la ala de 5 ca la celalalt va fi coada, stai linistita.

    2. Aveti vreo experienta directă, trăită în legătură cu revendicările studenților, mai precis de fost student la UMF, părinte al unui copil student la UMF?Nu ma refer la ipostaza de pacient al medicilor epuizati de sistemul de invatare ineficient.
      Vi se pare normal sa predai cursuri studenților fără să fi tipărit cartea, cu drept de autor, după care sa studieze studentul?
      Dar practica medicală cum e?

  13. Stimați studenți cazurile cu lucrez și când am timp mai trec și pe la școală nu pot fi acceptate la medicină. Să o spun direct: totul se face superficial, iar apoi o să mergeți să consultați pacienți. Așa că alegeți -vă altă specializare: marketing, management etc.

    1. Stimate domn, va rugam sa plătiți dumneavoastră atunci toate utilitățile necesare ca noi sa putem doar sa învățam

  14. Participarea obligatorie la cursuri este o măsură corectă și strict necesară în procesul de învățare. Felicit Universitatea pt această măsură, care ar trebui implementată în toate univ. de medicină.

  15. Mai bine faceti medicina la fara frecventa si la distanta. Caci avem tot mai multi medici tineri care nu stiu sa puna corect un diagnostic ori sa faca recomandari bune sa interpreteze un set de analize si sa faca corelatii intre ele. Dar la bani vor sa fie cei dintai.

    1. Cu totii ne dorim un proces educational, care sa ne ajute.
      Sa frecventezi cursuri, unde ti se citeste de pe slide-uri, unde stai 2-3 ore si nu pleci cu aproape nimic (dar, esti nevoit sa inveti singur, in timpul ‘liber’, care nu exista), nu isi justifica obligativitatea.
      Din exterior, e usor de judecat (“studentii vor sa le pice din cer”, nu le mai arde sa invete, vor diplome fara sa stie nimic, etc.) dar realitatea, din pacate, este alta.

      Cu respect,
      student UMF “Gr.Th.Popa”, Iasi

      1. Nu este așa! Un curs audiat te familiarizează cu tema, cu terminologia, importanța etc. Apoi pt a învăța un curs trebuie studiu individual.
        Cele două etape, prezența la curs și studiul individual, sunt necesare în procesul de învățare, mai ales la medicină.

        1. Sunteți doctor? Ați terminat măcar vreo facultate? Ce meserie aveți, de sunteți expert în toate? Când veți învăța și dumneavoastră medicină, atunci să vă dați cu părerea despre domeniu.

      2. Ana Maria, vrei să spui că voi, practic, învățați medicină singuri, fără profesori? Nu știu ce aș face dacă aș locui în regiune și aș vrea să studiez medicina, eu zic că nu aș merge la UMF Iași, ci undeva unde chiar se face medicină.
        Realizezi cum ne sună nouă, profanilor, viitori pacienți ai voștri, faptul că voi găsiți inutil să mergeți la cursuri?
        Sper că exagerezi, că sunt doar 2-3 profesori care doar citesc slide-uri, altfel eu, ca pacient, m-aș feri de absolvenții UMF Iași.

        1. Uau…ce sa vezi ?
          Suntem si noi oaneni..pacienți poate la rîndul nostru….nu doar studenti UMF..si ne ferim si noi sa mergem la medici slabi .
          Si .da…învățăm singuri cum putem și îi umplem de bani pe niste oameni cu caractere infecte!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Asociația Studenților de la Universitatea din București cere măsuri sporite de siguranță în cămine, după un furt și multe probleme de igienă și securitate / Studenții reclamă gratii slăbite la ferestre, personal dezinteresat, garduri rupte, gândaci și mucegai

Un furt soldat cu pagube materiale în valoare de circa 10.000 de lei, petrecut într-un cămin al Universității din București, precum și situația de igienă și securitate din căminele acestei…
Vezi articolul

Senatorul USR Ștefan Pălărie îi cere Ligiei Deca să le spună profesorilor care sunt eforturile concrete și clare întreprinse de Ministerul Educației pentru ca salariile profesorilor să crească de la 1 ianuarie 2024 și de ce primele didactice nu sunt asigurate din fonduri europene

Senatorul USR Ștefan Pălărie îi cere ministrului Educației într-o scrisoare deschisă, să le spună profesorilor “care sunt eforturile concrete și clare întreprinse de Ministerul Educației pentru ca salariile profesorilor să…
Vezi articolul
Scandalul plagiatului ministrului Cîmpeanu

Consiliul Național al Elevilor solicită Ministerului Educației să verifice felul în care școala l-a sancționat de formă pe profesorul agresor din Covasna. Robert Avram, președintele CNE: O lipsă crasă de asumare și curaj din partea celor care ar trebui să îi protejeze pe elevi

Consiliul Național al Elevilor îi solicită Ministerului Educației să verifice felul în care Școala Gimnazială Turia, din județul Covasna, l-a sancționat pe profesorul de istorie care a băgat în spital…
Vezi articolul