Studenții susțin propunerea ca persoanele condamnate penal să fie incompatibile cu funcția de cadru didactic

2.303 vizualizări
Sursa: ANOSR
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) își anunță susținerea, într-un comunicat emis luni, pentru propunerea legislativă ce instituie incompatibilitatea dintre persoanele condamnate penal și funcția de cadru didactic în învățământul preuniversitar și cel universitar. Propunerea, inițiată de deputați USR și PMP, a fost înregistrată în decembrie 2019 și adoptată tacit în Cameră pe 23 aprilie. Acum se află la Senat și este programată pentru dezbatere în Comisia de învățământ pe 5 mai.

Conform propunerii, persoanelor condamnate penal definitiv la pedepse cu închisoarea, pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, li se interzice să ocupe funcții didactice până la intervenirea unei situații ce înlătură consecințele condamnării.

De ce spun studenții că sprijină acest proiect – comunicatul ANOSR:

“Studenții susțin introducerea incompatibilității între funcția de cadru didactic și condamnații penal

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) susține instituirea incompatibilității dintre persoanele condamnate penal și funcția de cadru didactic în învăţământul preuniversitar și cel universitar prin Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, înregistrată în Senatul României cu nr. L244/2020.

Proiectul de lege propune interzicerea persoanelor condamnate penal definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenţie, de a ocupa o funcţie didactică, didactică auxiliară sau o funcție de conducere, de îndrumare şi de control până la intervenirea unei situații care înlătură consecinţele condamnării. Acesta a fost adoptat de către Camera deputaților și înaintat către Senat în data de 23 aprilie. Mâine, 5 mai, proiectul de lege urmează a fi dezbătut în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din cadrul Senatului României.

ANOSR a militat de-a lungul timpului pentru dreptul studenților de a se dezvolta profesional și personal într-un mediu universitar curat și în acord cu sistemul de valori al societății noastre. Acțiunile ANOSR în acest sens includ demersurile pentru combaterea plagiatului în universități și demersurile privind susținerea reintroducerii incompatibilității dintre o funcție de demnitate publică, conducere în statul român, administrația locală sau într-un partid politic și o funcție de conducere din universitate.

Inițiativa legislativă L244/2020 contribuie la conceptul de universități curate, în care integritatea academică reprezintă o realitate și o normalitate, și nu doar un deziderat. Profesia de cadru didactic implică o responsabilitate imensă față de elevi și studenți, față de viitorul societății românești, iar școlile și universitățile reprezintă instituțiile fundamentale pentru dezvoltarea unui cetățean activ, autonom și responsabil. În cadrul acestor instituții, cadrele didactice nu reprezintă doar un reper în studiul diverselor discipline, dar și un reper de prestigiu profesional și autoritate morală. Funcția de cadru didactic nu este mai puțin importantă pentru viitorul acestui stat decât funcțiile publice sau funcțiile ce implică autoritatea de stat și în egală măsură, persoanele ce ocupă aceste funcții ar trebui să onoreze valorile societății.

Deși ne aflăm într-o perioadă dificilă din mai multe puncte de vedere, este în același timp important să luăm decizii de impact pentru viitorul nostru și al societății. Astfel, susținem inițiativa legislativă L244/2020 ce propune instituirea incompatibilității dintre persoanele condamnate penal și funcția de cadru didactic în învățământul universitar și preuniversitar și facem apel către decidenții instituționali din cadrul Parlamentului României să susțină această inițiativă legislativă.”


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Proiect susținut de Adservio

Le-am spus colegilor că eu habar nu am: „Ce facem, punem mâna să învățăm, ca să facem un pas înainte?” Și le-am spus că ne trebuie platforma asta ca aerul – Alina Cuciurean, directoarea Colegiului Silvic „Bucovina”, din Câmpulung Moldovenesc, despre cum a reușit să adapteze școala la viitor / Trei pași pe care profesorii să-i folosească pentru schimbare, de la psihologul Raluca Anton

Provocările viitorului sunt mult mai ușor de atacat dacă ai toate instrumentele și „armele” potrivite pentru asta, spune Alina Cuciurean, directoarea Colegiului Silvic „Bucovina”, din Câmpulung Moldovenesc. A implementat catalogul…
Vezi articolul

Plan strategic pentru educația în domeniul STEM, pentru a remedia declinul performanțelor elevilor și lipsa profesorilor, prioritate a președintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen în noul mandat

Un plan strategic pentru educația în domeniul STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), în limba română ȘTIM, al cărui obiectiv va fi remedierea declinului îngrijorător al performanțelor și a lipsei cadrelor…
Vezi articolul

Modele de subiecte BAC 2025 la Limba română pentru minoritatea maghiară, publicate de Ministerul Educației. Elevii susțin proba în premieră cu subiecte diferențiate, inclusiv pentru tehnologic: itemi lacunari, eseuri pe texte la prima vedere – printre cerințe

Modele de subiecte pentru proba de limba română cu subiecte diferite în premieră pentru candidații de etnie maghiară, de la examenul de Bacalaureat 2025, au fost publicate de Ministerul Educației…
Vezi articolul