Studenții susțin propunerea ca persoanele condamnate penal să fie incompatibile cu funcția de cadru didactic

2.305 vizualizări
Sursa: ANOSR
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) își anunță susținerea, într-un comunicat emis luni, pentru propunerea legislativă ce instituie incompatibilitatea dintre persoanele condamnate penal și funcția de cadru didactic în învățământul preuniversitar și cel universitar. Propunerea, inițiată de deputați USR și PMP, a fost înregistrată în decembrie 2019 și adoptată tacit în Cameră pe 23 aprilie. Acum se află la Senat și este programată pentru dezbatere în Comisia de învățământ pe 5 mai.

Conform propunerii, persoanelor condamnate penal definitiv la pedepse cu închisoarea, pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, li se interzice să ocupe funcții didactice până la intervenirea unei situații ce înlătură consecințele condamnării.

De ce spun studenții că sprijină acest proiect – comunicatul ANOSR:

“Studenții susțin introducerea incompatibilității între funcția de cadru didactic și condamnații penal

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) susține instituirea incompatibilității dintre persoanele condamnate penal și funcția de cadru didactic în învăţământul preuniversitar și cel universitar prin Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, înregistrată în Senatul României cu nr. L244/2020.

Proiectul de lege propune interzicerea persoanelor condamnate penal definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenţie, de a ocupa o funcţie didactică, didactică auxiliară sau o funcție de conducere, de îndrumare şi de control până la intervenirea unei situații care înlătură consecinţele condamnării. Acesta a fost adoptat de către Camera deputaților și înaintat către Senat în data de 23 aprilie. Mâine, 5 mai, proiectul de lege urmează a fi dezbătut în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din cadrul Senatului României.

ANOSR a militat de-a lungul timpului pentru dreptul studenților de a se dezvolta profesional și personal într-un mediu universitar curat și în acord cu sistemul de valori al societății noastre. Acțiunile ANOSR în acest sens includ demersurile pentru combaterea plagiatului în universități și demersurile privind susținerea reintroducerii incompatibilității dintre o funcție de demnitate publică, conducere în statul român, administrația locală sau într-un partid politic și o funcție de conducere din universitate.

Inițiativa legislativă L244/2020 contribuie la conceptul de universități curate, în care integritatea academică reprezintă o realitate și o normalitate, și nu doar un deziderat. Profesia de cadru didactic implică o responsabilitate imensă față de elevi și studenți, față de viitorul societății românești, iar școlile și universitățile reprezintă instituțiile fundamentale pentru dezvoltarea unui cetățean activ, autonom și responsabil. În cadrul acestor instituții, cadrele didactice nu reprezintă doar un reper în studiul diverselor discipline, dar și un reper de prestigiu profesional și autoritate morală. Funcția de cadru didactic nu este mai puțin importantă pentru viitorul acestui stat decât funcțiile publice sau funcțiile ce implică autoritatea de stat și în egală măsură, persoanele ce ocupă aceste funcții ar trebui să onoreze valorile societății.

Deși ne aflăm într-o perioadă dificilă din mai multe puncte de vedere, este în același timp important să luăm decizii de impact pentru viitorul nostru și al societății. Astfel, susținem inițiativa legislativă L244/2020 ce propune instituirea incompatibilității dintre persoanele condamnate penal și funcția de cadru didactic în învățământul universitar și preuniversitar și facem apel către decidenții instituționali din cadrul Parlamentului României să susțină această inițiativă legislativă.”


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Proba de competențe digitale la Bacalaureat

Elevii de liceu de la orice profil și clasă pot învăța cum să creeze jocuri cu ajutorul unor platforme online, în cadrul disciplinei opționale „Dezvoltarea jocurilor video”, disponibilă din anul școlar 2025-2026

Disciplina opțională „Dezvoltarea jocurilor video” va putea fi studiată timp de o oră pe săptămână de elevi de liceu din orice nivel de la toate filierele, profilurile și specializările, potrivit…
Vezi articolul

Titularizarea pe jumătate de normă. George Purcaru, FSLI: Ce împiedică astăzi Ministerul Educației să aplice acest articol de lege? Când profesorul nu are suficiente ore la școală, de ce nu i se completează cu aceste ore de remedial?

Vicepreședintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), George Purcaru, a declarat la Cluj că articolul de lege care face referire la titularizarea pe jumătate de normă nu se aplică. „Ce împiedică…
Vezi articolul

Prim-ministrul Nicolae Ciucă, de Ziua Culturii Naționale: „Geniul artistic popular, cel spre care se îndreaptă gândurile mele, înainte de toate, pentru că în cultura populară a fost tezaurizat sufletul românesc, în întreaga complexitate și în toate nuanțele individualității sale”

Premierul Nicolae Ciucă afirmă, în mesajul cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, că geniul artistic popular este cel spre care se îndreaptă gândurile sale în această zi, înainte de toate, ”pentru…
Vezi articolul