Studenții și elevii din România au în medie mai multă încredere în mersul lucrurilor din țară și din UE, față de colegii lor europeni – Eurobarometru

89 de vizualizări
Noi condiții de angajare în UE
Foto: © Dreamstime.com
Elevii și studenții din români cred într-o mai mare măsură decât, în medie, cei din restul țărilor europene că lucrurile în țara lor se îndreaptă într-o direcție corectă, deși, la nivel național, populația crede acest lucru într-o mai mică măsură decât media UE, potrivit celui mai nou Eurobarometru publicat de Parlamentul European. Pe de altă parte, elevii și studenții cred în mai mare măsură decât, în medie, cei din restul țărilor europene că lucrurile se îndreaptă în direcția corectă, în UE.

38% dintre elevii și studenții din România apreciază că, în țara noastră, lucrurile se îndreaptă în direcția corectă – peste nivelul mediu înregistrat în rândul celor 27 state membre UE, de 35% în această categorie socio-demografică. 

  • Atât la nivel UE, cât și în România elevii și studenții manifestă mai multă încredere decât media întregii populații. La nivelul întregului eșantion, 32% dintre cetățenii UE în general și 26% dintre români consideră că lucrurile se îndreaptă în direcția corectă în țara lor.

Românii, în ansamblu, au mai multă încredere decât media UE în mersul lucrurilor la nivelul Uniunii, iar studenții – chiar și mai multă. Astfel:

  • Doar 34% dintre europeni consideră, în medie, că lucrurile se îndreaptă în direcția corectă în UE, dar în România 44% din populație crede acest lucru.
  • În cazul elevilor și studenților, 50% dintre cei români consideră că lucrurile se îndreaptă în direcția corectă în UE, față de 42% în medie la nivel comunitar.

De notat că, în cadrul sondajului, participanții au fost întrebați și în privința priorităților pe care ar trebui să le aibă UE, în răspunsul la pandemia Covid-19, dar și în privința temelor pe care să le abordeze cu prioritate Parlamentul European, dar educația nu figurează printre opțiunile posibile.

Eurobarometrul special al PE din primăvara anului 2021 a fost realizat în perioada 16 martie – 12 aprilie în cele 27 state membre, pe baza a 26.669 interviuri (1.045 în România) realizate față în față și online. Modul de prezentare a rezultatele indică faptul că au fost luate în calcul persoanele de 15+ ani.

__________

Proiectul ”The European Parliament: leadership during historical change” este finanțat de Parlamentul European prin DG Communication. Edupedu.ro este singura responsabilă de conținutul acestui material și în niciun context acesta nu poate reprezenta poziția Parlamentului European.

Photo 50056658 © ArtjazzDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„Nu există motive de panică”. „Școlile rămân deschise”, declară ministrul sănătății Alexandru Rafila, după recordul de cazuri Covid-19 raportate (peste 34.200): Este extrem de importantă activitatea cadrelor didactice și nedidactice, dimineața, la triajul epidemiologic

Ministrul Sănătății a ținut o conferință de presă, în ziua cu cel mai mare număr de cazuri noi Covid-19 în România. El a subliniat că nu există în momentul de…
Vezi articolul
prima didactică

Salariul minim de bază pentru profesori, în Bulgaria, mărit la echivalentul a 4.300 de lei. Decizia luată luna aceasta se aplică de la începutul anului 2023, retroactiv. Majorare cu 15% pentru toate cadrele didactice, după cresterea cu 12% de anul trecut

Bulgaria, țară care în 2021 avea unele dintre cele mai mici salarii pentru profesori la nivelul UE, crește nivelul acestora pe baza unei înțelegeri-cadru între guvern și sindicate, în continuarea…
Vezi articolul

Sorin Cîmpeanu ignoră petiția semnată de 28.000 de persoane pentru demiterea sa și retragerea proiectelor de legi ale educației: „Au fost teme care au adunat multe sute de mii de semnături (…) noi ne ocupăm cu reforma în educație”

Ministrul Educației a bagatelizat cele 28.000 de semnături adunate în weekend de petiția care cere demiterea sa din fruntea ministerului și retragerea proiectelor de legi ale Educației. Cîmpeanu a declarat…
Vezi articolul

Ministerul Educației nu mai are suficienți bani pentru plata salariilor profesorilor pe septembrie și pentru plata manualelor școlare, așa că a solicitat Guvernului aproape 470 de milioane de lei – document

În lipsa rectificării bugetare, mai multe ministere solicită Guvernului, prin memorandumuri aflate pe agenda ședinței de joi, 14 septembrie, bani mai mulți pentru diverse cheltuieli pe care le vor avea…
Vezi articolul