Cercetătorii și studenții, dar și „alte categorii de personal” vor putea primi premii în bani pentru medaliile obținute de elevii pe care îi pregătesc la competițiile internaționale, prevede un proiect de Hotărâre de Guvern (HG) care are să modifice HG 536 din 2016. Documentul, pus în consultare publică de Ministerul Educației, mai reglementează și condițiile de participare ale lotului de olimpici români în cazul desfășurării online a unei competiții.
În prezent, se acordă premii doar profesorilor din școli sau universități, care pregătesc elevii, iar plata lor se face anual prin ordin de ministru, pentru una din cele mai mari medalii câștigate de elevii pregătiți. Odată cu includerea studenților și cercetătorilor în HG 536, după cum prevede proiectul de Hotărâre, urmează să apară și să rămână în actul normativ mențiunile legate de plata profesorilor, care până acum se regăseau în ordinele (OME) anuale despre premierea olimpicilor internaționali.
„Art. 3 se modifică și va avea următorul cuprins: „Art. 3 (1) Cadrele didactice din învăţământul universitar şi preuniversitar, precum și cercetătorii/alte categorii de personal, membrii ai comisiilor centrale, ai grupurilor de lucru ale comisiilor centrale ale competiţiilor naţionale şcolare, membrii comisiilor care realizează pregătirea centralizată a loturilor naţionale în vederea participării la etapa internaţională a competiţiilor, membrii comitetelor, juriilor şi arbitrajelor, ghizii şi translatorii participanţi la competiţiile internaţionale organizate de către Ministerul Educației în ţară beneficiază de cazare şi masă în hoteluri de până la trei stele inclusiv şi de aceleaşi facilităţi de transport pe care le au elevii””, prevede proiectul de HG, care poate fi consultat sau descărcat de mai jos din articol.
În luna iulie, la o întâlnire a olimpicilor internațional la Matematică cu premierul Marcel Ciolacu, o referire la premierea studenților români, doctoranzi la universități din străinătate de regulă și foști premianți la olimpiade, care contribuie la pregătirea loturilor olimpice, a fost făcută de un elev multiplu olimpic internațional, Vlad Stefan Oroș, care a susținut că implicarea acestora ajută loturile de elevi.
Documentul propune să reglementeze și că:
- „pentru profesorul din unitatea de învățământ a elevului care a pregătit elevul premiat la competițiile școlare internaționale categoria I și respectiv a II-a, se acordă un stimulent financiar egal cu cel acordat elevului.
- Dacă elevul a fost pregătit de mai mulți profesori, valoarea stimulentului financiar echivalent cu cel acordat elevului se împarte în mod egal la numărul de profesori pregătitori.
- În cazul în care elevul obține mai multe distincții pentru aceeași disciplină școlară, profesorului pregătitor i se acordă un singur stimulent echivalent cu distincția cea mai mare obținută de către elevul pregătit.
- Dacă elevul care a obținut mai multe distincții pentru aceeași disciplină școlară, a fost pregătit de mai mulți profesori, valoarea stimulentului echivalent cu distincția cea mai mare obținută de către elev se împarte în mod egal la numărul de profesori pregătitori.
- În cazul în care un profesor a pregătit mai mulți elevi care au obținut distincții la competițiile școlare internaționale, acesta primește un singur stimulent cu valoare egală cu cea a stimulentului acordat pentru cea mai mare distincție obținută de elevii săi”.
În prezent, sumele acordate pentru premiile la olimpiadele internaționale, dar și la cele școlare naționale – fazele naționale, sunt reglementate de HG 536, modificată în acest sens în urmă cu un an, în septembrie 2022. Ele variază de la 6.000 la 20.000 de lei pentru internaționale și de la 3.500 la 7.000 de lei pentru regionale/europene.
O altă modificare la HG 536 care aprobă normele metodologice privind cheltuielile cu organizarea și desfășurarea competițiilor școlare, extrașcolare și extracurriculare, cuantumul stimulentelor financiare acordate elevilor premiați și unităților școlare de proveniență a premianților este că:
- „pentru etapa internațională a competiţiilor şcolare organizate de alte țări, în sistem on-line, la care delegația României participă în țară, cheltuielile pentru transport, masă și cazare pentru elevi, cadre didactice însoțitori și cadre didactice evaluatori sunt suportate de către Ministerul Educației, prin inspectoratul şcolar pe raza căruia se află unitatea de învățământ instituția în care se realizează participarea echipei României la respectiva competiție internațională”. În acest sistem s-a desfășurat de exemplu Olimpiada de Lingvistică Asia-Pacific 2023, unde România a obținut 8 medalii.
FOTO DOCUMENT Proiectul de HG pentru modificarea și completarea HG 536/2016:
DOCUMENT Nota de Fundamentare (NF) a proiectului de HG pentru modificarea și completarea HG 536/2016: