Partidele să-și revizuiască agenda politică și de guvernare și să promoveze „lideri competenți”, solicită studenții. Apelul public al ANOSR vine după ce primul tur al alegerilor prezidențiale l-a adus pe primul loc pe Călin Georgescu, candidat pro-rus cu discurs neolegionar. Ca urmare a rezultatului neașteptat la votul de pe 24 noiembrie 2024, mii de studenți au ieșit în stradă la București, Sibiu, Timișoara și Cluj-Napoca, unde au scandat „Tinerii vă cer în cor, nu votați un dictator”, „Iubirea de țară nu e legionară” sau „Nu fascism, nu război, nu Georgescu în turul doi! Călin Georgescu, noul Antonescu!”.
Într-un comunicat de presă lansat astăzi, 28 noiembrie, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) avertizează că „peisajul politic în care se află societatea românească la momentul actual reprezintă un semnal de alarmă ce nu poate fi ignorat de către partide, fapt pentru care solicităm ca acestea să prioritizeze dezideratele cetățenilor, să se angajeze la acțiuni concrete care să nu fie asumate doar la nivel declarativ, să-și revizuiască agenda politică și de guvernare și să susțină lideri competenți ai partidului, astfel încât cetățenii să simtă că sunt reprezentați de factori de decizie care le înțeleg problemele cu adevărat și caută soluții în consecință”.
„Este necesară conștientizarea clasei politice cu privire la faptul că, dacă aceste carențe nu vor fi tratate cu maximă seriozitate, pericolul extinderii curentelor extremiste va continua să planeze asupra democrației românești”, au atras atenția studenții din ANOSR.
Studenții transmit că „evenimentele tragice ale secolului XX, ce au marcat poporul român din perspectiva suferinței colective cauzate de regimurile totalitare de natură legionară și comunistă, dar și faptul că au trecut aproape 35 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, ne fac să ne expunem neliniștea în privința acestor momente esențiale pentru viitorul dezvoltării României ca stat european, din cauza existenței unor mișcări ce promovează ideologii de ordin extremist, care pun sub semnul întrebării menținerea României pe traiectoria euroatlantică, amenințând însăși natura democratică a statului pentru care au luptat semenii noștri”.
„Cu toate că rezultatele alegerilor prezidențiale din primul tur au evidențiat nemulțumirea poporului față de modul în care România a fost condusă de-a lungul anilor, aceasta fiind exprimată în mod complet justificat prin exercitarea dreptului de vot, accentuăm faptul că radicalizarea, populismul, ideologiile extremiste, renunțarea la valorile europene sau amenințarea drepturilor fundamentale ale omului nu reprezintă soluții reale pentru asigurarea dezvoltării statului român”, se arată în comunicatul ANOSR.