Abonamentele de transport în comun din București rămân la preț întreg pentru studenți în primă fază, chiar dacă potrivit legii aceștia trebuie să le achiziționeze cu 90% reducere. Pentru a beneficia de reducere, după ce plătesc integral un abonament lunar de transport, studenții vor trebui să primească decontată 90% din sumă prin intermediul facultății pe care o urmează, potrivit Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (TPBI).
Într-un răspuns la o solicitare despre transportul studenților în București, obținut de Edupedu.ro, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (TPBI) susține că după ce plătește complet un abonament, un student trebuie să meargă la facultate în perioada de deconturi anunțată cu documentele justificative pentru a primi 90% din suma plătită.
„În urma corespondenței purtate de TPBI cu Ministerul Educației, mecanismul de aplicare a reducerii la nivelul regiunii București – Ilfov este următorul: studentul achiziționează titlul de călătorie la tarif integral și primește reducerea de 90% de la instituția de învățământ superior, pe baza documentelor de transport prezentate, astfel încât studentul suportă 10% din valoarea abonamentului”, se arată în document.
Acest lucru este similar mecanismului de până acum pentru vechea reducere de 50% și înseamnă că, de exemplu, un student din Capitală va trebui să plătească 80 de lei pentru abonamentul de metrou (prețul din prezent) și că de la facultate îi vor fi decontați 72 de lei, după procedurile interne ale fiecărei facultăți de asigurare a decontului, care potrivit surselor Edupedu.ro ar putea fi adoptate cu întârziere de universități în această toamnă și care sunt aplicate de regulă pentru deconturi la abonamente cumpărate cu 2-3 luni în urmă. Astfel, ar mai putea dura până la primele sesiuni de decontare a abonamentelor, conform informațiilor noastre.
Recent, sâmbătă, 9 septembrie, directorul STB a anunțat că în București studenții nu pot avea reducere de 90% la transportul în comun pentru că normele de decontare între operatorul de transport și universități nu există.
Spre deosebire de acordarea facilităților la transport pentru elevi, de exemplu în cazul navetiștilor cu transportul județean/interjudețean, elevii sunt exceptați din procesul birocratic de asigurare gratuită a transportului și nu trebuie decât să prezinte carnetul de elev la urcarea în mijlocul de transport care îi are în evidență pentru mers la / venit de la școală.
Amintim că normele de aplicare pentru transportul gratuit, decontat sau cu reducere al elevilor și studenților, au fost publicate în Monitorul Oficial vineri seară, 8 septembrie – documentele, aici. Astfel au în vigoare reducerile și beneficiile pentru transportul elevilor și al studenților prevăzute în noile legi ale Educației.
Întârzierea actelor normative a provocat sistarea, săptămâna aceasta, de către mai mulți operatori, a acordării reducerilor pe transportul feroviar pentru studenți.
Foto: © Gabrielnyta | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
5 comments
Niște mincinoși nenorociți! Va dam, dar nu va dam. Mai vad studenții decontul de la facultăți, când mi-oi vedea eu ceafa. Sa va fie rușine!
Facultatea mea decontează transportul doar dacă ești la buget. Se schimbă ceva acum?
🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️STB 🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️
Eu înțeleg că STB nu vrea sa ne dea abonamente, dar Metrorex-ul de ce poate? Eu ieri mi-am luat de la ei abonament pentru studenți și doamna de la casă a fost foarte drăguță. În schimb când m-am dus la STB doamna de acolo a zis, citez : “Ce atâtea privilegii pe capul vostru (al studenților) nu avem ce abonamente să vă dăm!”. Tind sa cred ca este rea voință din partea STB.
Legea învățământului superior stabilește ca studenții își decontează la universități. E o aberație. Nu o poate explica nimeni. Dar în comisii au respins amendamentele sa aibă direct direct.