În baza autonomiei universitare, „instituțiile de învățământ superior pot desfășura activități didactice în format online atât pe perioada stării de alertă, cât și pe întreaga durată a anului universitar 2021-2022”, susține Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) într-o reacție trimisă Edupedu.ro. Amintim că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat pentru Edupedu.ro că încetarea stării de alertă înseamnă, în educație, „revenirea totală la starea de dinainte de Legea 55” și „întoarcerea strictă la prevederile Legii educației nr 1/2011”, adică „se anulează atât toate restricțiile, cât și toate facilitățile”. Astfel, facultățile și școlile nu mai pot organiza cursuri online sau examene online, potrivit oficialului.
Reacția integrală a studenților de la ANOSR, remisă Edupedu.ro:
„În conformitate cu prevederile articolului II, punctul 3 din Ordonanța de Urgență a Guvernului României nr. 99/2021, instituțiile de învățământ superior pot desfășura activități didactice în format online atât pe perioada stării de alertă, cât și pe întreaga durată a anului universitar 2021-2022. Astfel, în baza autonomiei universitare, fiecare instituție de învățământ superior își poate alege regimul de desfășurare a activităților didactice, pentru anul universitar 2021-2022 neexistând obligativitatea desfășurării în format fizic a procesului educațional după ridicarea stării de alertă, așa cum afirmat astăzi Ministrul educației. Prevederea existentă la art. 40 din Legea 55/2020 este, astfel, o normă specială în vigoare aplicabilă în contextul actual.
În același timp, este de ordinul evidenței că o tranziție la învățământul fizic începând de mâine este pur imposibilă. Orice fel de tranziție de la mediul online la mediul fizic trebuie să presupună o perioadă de tranziție, în care studenții să aibă timp, de exemplu, să își caute cazare.
Mai mult decât atât, amintim faptul că o parte din spațiile de cazare ale universităților sunt ocupate, printr-un gest lăudabil de solidaritate, de studenți sau arte persoane refugiate din Ucraina.
Nu în ultimul rând, unele universități au anunțat, cu respectarea cadrului legal, că tot semestrul II se va desfășura în modul online. În acest sens, există studenți care au luat decizii în baza acestor anunțuri ale universităților, precum faptul că s-au angajat.
Astfel, deciziile trebuie luate așezat, cu cântărirea avantajelor și dezavantajelor mediului online și ținând cont de anunțurile universităților, perioada rămasă până la finalizarea activității didactice, capacitatea de cazare, domeniul de studii șamd. Nicio decizie generică de a continua doar fizic sau doar online, cu atât mai puțin începând de mâine, nu este și nu poate fi productivă.”
Amintim că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat luni seară pentru Edupedu.ro că, în cazul universităților, legea educației definește cele trei forme de organizare a învățământului universitar: cu frecvență (zi) / cu frecvență redusă / la distanță. Aceste forme sunt acreditate de ARACIS, în urma evaluării. „Odată cu ieșirea din starea de alertă, dispare singurul fundament legal (Legea 55) care permitea derogare de la acest lucru”, a declarat ministrul Educației, pentru Edupedu.ro.
Oficialul a continuat că „școlarizarea fără certificarea calității de către ARACIS poate conduce la nerecunoașterea diplomelor românești“.
„Pentru viitor, va trebui să gândim modalitatea în care se realizează acreditarea, pentru a se putea organiza cursuri online. Dar asta va presupune cu siguranță evaluări ale resursei umane, ale infrastructurii fizice și IT, proceduri“, a declarat Cîmpeanu, pentru Edupedu.ro.
În septembrie 2021 ministrul Educației a declarat, în cadrul unei dezbateri online organizate de Edupedu.ro în parteneriat cu DOVE, că odată cu terminarea stării de alertă, orice posibilitate de predare în online va înceta până când aceste forme de predare nu vor fi evaluate, mai apoi autorizate și mai apoi acreditate.
Foto: © Rido | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.
37 comments
Buna seara!
Cum putem ajuta suntem studenti in anul lll , exista o perioada de tranzitie, , suntem multi studenti in diaspora nu ne putem lasa copiii si sa ii luam de la scoli.
Unde va putem contacta deoarece este inuman , avem referate , seminarii, examene , practica, examenul de licenta , este peste capacitatea noastra , am ajuns in anxietate, probleme cardiologice, inadmisibil.
Unde ne putem adresa si cum va putem ajuta.
Multumim!
Asta se intampla vand ajung sefi unii habarnisti care nu au habar de management si folosesc :compiuteru” doar ca masina de scris; nu au inteles si nici nu vor intelege ce e ala ONLAIN, fiind preocupati doar de araturile de primavara
Rusine! Bătaie de joc! Sa se termine anul universitar on line! In baza autonomiei! ne ati innebunit cu adaptarea,nu e nici productiv,nebunie cu taxele marite, aku alergam dupa chirii? Transportul nu e gratuit! Psihic suntem afectati! Chiar nu avem dreptul nici sa ne exprimam! Nu vorba de nici o ,,lene”,înveți oriunde si oricum cand vrei! Sa ramana online pînă la finele anului universitar!
Cred că ideea ministrului educației cu revenirea la cursuri cu prezența fizică este o glumă bună în timpul anului universitar. Dacă ai început anul universitar online, normal ar fi să îl continui în același mod. Pentru că foarte mulți studenți s-au angajat sau le este foarte greu să își caute acum o chirie.
Asta trebuie să se aplice din toamnă 2022, nu în timpul semestrului! Mulți studenți au și lucrat în timpul pandemiei! Poate chiar online, având timp să facă și cursurile online. Dar cred că aici este vorba de bani. Cursurile fizic înseamnă și cazare în căminele studențești, adică bani în bugetul universităților!
Hai, că nu este prost ăsta:))
Se trezi să facă anunțul cu două zile înainte…
Anul acesta va rămâne cu ambele opțiuni până la sfârșit!
Iar a gândit din baie?
Rusine! Bătaie de joc! Sa se termine anul universitar on line! In baza autonomiei! ne ati innebunit cu adaptarea,nu e nici productiv,nebunie cu taxele marite, aku alergam dupa chirii? Transportul nu e gratuit! Psihic suntem afectati! Chiar nu avem dreptul nici sa ne exprimam! Nu vorba de nici o ,,lene”,înveți oriunde si oricum cand vrei! Sa ramana online pînă la finele anului universitar!
Veronico putoare si lenesa a fost ma-ta. Tu esti o rusine pt specia umana, o persoana retrograda cu glanda epifiza mai mare decat creierul.
Degeaba va plangeti ca nu aveti cum sa gasiti chirie de pe o zi pe alta. Daca ati fi capabili sa cititi o declaratie intreaga, ati vedea ca NU ne cheama nimeni maine la facultate, ci va fi un timp in care sa se poata desfasura tranzitia in mod organic si totul va fi anuntat dinainte. Si eu sunt studenta si abia asteptam sa isi dea cineva seama ca facultatea online e o gluma (profesorii se prefac ca predau, iar studentii ca invata). Cei care va plangeti ca sunteti chemati la facultate prima oara in doi ani si ca v-ati obisnuit prea mult in online, nu credeti ca fix confortul asta e problema? Chiar credeati ca o sa luati licenta in pijamale? Se vede ca pandemia ne-a schimbat in rau. Avem pretentii sa muncim cat mai putin si sa primim cand mai mult. V-ati bucurat cand ati auzit ca puteti iar sa rupeti usile la mall-urile, dar nu v-ati asteptat ca va mai cheama sa si invatati :))
Cine iți dă ție chirie pentru 2 luni de zile în Cluj? după ce răspunzi la asta poate au șanse celelalte argumente sa fie luate în serios.
Elitismele astea de PNL-isti basiti nu isi au rostul, invatamantul online in anumite domenii este la fel de bun ca cel fata in fata, desigur exista anumite domenii precum medicina de exemplu, unde prezenta fizica este indicata, dar sa spui ca exista o mare diferenta si schimbare a valorii actului educational, la un profil teoretic, dintre a te uita la laptop in timp ce profesorul recita cursul, luand notite in acest timp si a te duce in sala prost incalzita (Ca tot avem o iarna frumoasa in primavara asta) fizic pentru a….lua notite de obicei pe laptop in timp ce iti recita aceeleasi lucruri live este noaptea mintii.
Da, chiriile costa, da multi nu isi permit in contextul socio-economic actual sa urmeze o facultate, chiar si la buget, fara sa munceasca, din cauza cresterii costurilor de trai, iar jonglarea facultatii cu munca a fost facuta mai usoara de schimbarea in online.
In final, fie ca cei ce spun ca se poate subzista cu paine si apa sa isi vada copii traind asa si sa spuna ca e bine, iar daca spun, cu atata grija fata de aproape mai bine ne-am lasa anexati de Federatia Rusa ca oricum e asta subiect popular.
Ce discuție de nivel înalt, politicoasă, bazată pe argumente – și deloc agramată! Demnă de un site cu profil educațional. Sunt impresionată.
Vreti educatie gratis,transport gratis sa puteti emigra in alte state.Cazarea e un pretext,lenea si incompetenta va guverneaza viata….viitorul este sumbru.Din pacate ,esti ceeace mananci….
Nici miniștrii nu mai țin minte legile date tot de ei…
Doamna Veronica, puteți scăpa de gândirea comunista?
Puneți-vă dvs. în locul studenților care stau în provincie și au nevoie de o perioada de tranziție.. Este ușor sa comentam doar de dragul de a vorbi!
Putorile, leneșii vor on line?!
“Viitorul țării”, o rușine!!!
Online cu cartea inchisă.
La scoală leneșilor!!! Prin cluburi, berării, nu va este frica de covid?? Acolo on line nu vreti sa mergeti?
Doamna, dacă îmi plătiți dumneavoastră 600 de euro cazare plus consum, plus garanție, lunar, ma duc cu cel mai mare drag. :))))) Gândiți înainte sa vorbiți, mai greu, dar se poate.
mie mi se pare o porcarie chestia asta , gen in timpu semestrului sa te apuci sa schimbi ba online ba fizic . Unii nu se gandesc deloc , ca un student sa poate sa fie prezent efectiv la un curs , trb ba sa caute cazare , ba sa se chinuie sa si duca lucruri de colo colo , nu e efectiv facultatea un mediu unde , gata ba de maine ma duc din Timisoara in Bucuresti , merg si eu la 2 cursuri si ma intorc. Nu e chiar asa de simplu precum gandesc ei. Dar suntem in Romania , cine sa gandeasca astfel de lucruri. Cand incepi intr-un fel un semestru , asa il si termini. Pt ca asa e corect pt student , ca daca n-ar mai fii studenti , si taxele lor , n-ar mai exista pe fata pamantului.
Aveți mare dreptate! Sunt în aceeași situație. Cum s-au desfășurat cursuri online timp de 2 ani, se pot desfășura foarte bine și în acest semestru, din care mai sunt aproape 2 luni. Nu afectează pe nimeni. Cine vrea să învețe, învață și online fără probleme!
Domnișoara, când ai intrat la facultate nu ai luat în calcul cheltuielile de chirie? Sunt cămine studențești. Când termini facultatea o să fii pregătită să vb cu un laptop. Asta nu e școală.
După mai bine de doi ani online …ce să ia în calcul?De asemenea, distribuirea pe cămine se face în toamnă, nu în martie, dacă ați fi facut o facultate, ați fi știut.
600 asta dacă cautai din timp, de pe o zi pe alta, chiria va ajunge la cer. În cămine locuri nu vor exista pentru că deja sunt ocupate de refugiați. Așa că…semestrul 2 sa rămână on-line iar din octombrie se începe fizic, bine, asta doar dacă nu cumva explodează cazurile mai ales ca sa intrat fără măști și fără teste plus ca au intrat cu miile.
Și eu am un băiat student și o să ne fie foarte greu mai ales financiar acum așa pe nepusă masa să găsim chirie in Cluj,locuri la camine nu mai sunt, iar naveta nu ar intra in discuție.asa că cei de teapa “veoricai” să facă bine sa se abțină de la comentarii!
Du-te băi femeie la somn, vezi că e ora. Ai tu bani să-mi dai de chirie, când poate familia nu își permite în momentul de față, când de 2 ani stau acasă? Gândiți unii cu partea din dos, nu cu capul.
Așa este!
Stimată doamnă,
Vorbiți fără să gândiți… Nu știu dacă meritați vreo explicație, dar totuși o să vă explic ceva: sunt mamă, soție, lucrez 8 ore pe zi, când timpul îmi permite în cele 8 ore intru la cursuri. După serviciu cu copilul pe lângă mine intru la alte cursuri/seminarii, noaptea fac referate, a doua zi reiau activitățile zilnice, iar ca mine sunt mulți studenți… Ceea ce studiez, da, mă ajută și mediul online. Nu știu dacă merită, dar am să vă dau și un sfat: aveți grijă de bârnă din ochiul dumneavoastră, nu de bârna din ochiul vecinului…
Toate cele bune!
Este foarte uşor să aruncați cuvinte jignitoare la adresa studenților, din spatele unui ecran, nu? Lenevia nu a aparut odată cu pandemia, ci a fost dintotdeauna. Iar dacă studentul doreşte să învețe, o poate face şi online, şi fizic, aşa că nu mai generalizați ca şi cum dețineți adevărul absolut, pentru nu este deloc aşa.
tanti Veronica, ia căutați dvs chirie de pe o zi pe alta și spuneți-mi cine o dă pentru două luni de zile în orasele universitare din România și abia după aveți dreptul să comentați de cât de ”leneșă” și ”putoare” e noua generație. Generația dvs încă dă dublu-click pe linkuri și nu știe ce e un ppt dar dvs comentați și jigniți nejustificat, asta dă dovadă de educație?
Hai sa fim seriosi pentru o clipa, unii profesori sunt rupti de realitate si nu sunt/au fost in stare sa tina un curs online(uneori nici macar sa trimitra un mail sau sa foloseasca un calculator); zic sa nu mai dam mereu vina pe studenti/elevi ca sunt putori cand mediul in care sunt pusi nu le ofera niciodata conditii ok ;poti sa ai tu tot dragul din lumea sau dorinta de a invata ceva pana in momentul in care vine in fata un profesor care pe langa ca e in categoria de inapoiat social/batran/vine la munca doar sa isi ia banii/este extrem de sever/frustrat (nu zic ca nu exista profesori capabili dar cam o minioriate) ce poti invata de la ei ? a da… niste teorie care te pune sa o memorezi ca papagalul si dupa sa o scrii pe o foaie .
Of si mereu argumentul ca generatiile care vin sunt ‘lenese , o rusine’ , pai cred si eu ca o sa existe mereu o repulise cand li se reproseaza astfel de lucruri de la fix persoanele care ar trebuie sa ii educe si sa ii indrume.
A da si la faza cu cluburi, cam nasol cand punem toate persoanele in aceeasi categorie , ar trebuie si eu sa va pun doar dupa comentariul lasat in categoria de baba frustrata care stie ea ce e mai bine si care isi revarsa frustrarile online ;urat foarte urat cand uitam sa fim oameni si avem atata ura in noi , doar pentru ca avem impresia ca stim noi totul
Vorbește în numele tău. Exemplele de mai sus ,cred că îți reflectă realitatea pur personală și a mediului în care te “învârți”,că sa fiu sugestivă.
la somn bai stafie
Veronico, tu esti Șoșoaca cumva?
Mi se pare ca genul acesta de persoane ca si dumneavoastra sunt fix acelea care nu au dat o zi in viata lor pe la facultate, pentru ca daca ati fi facut-o, ati fi vazut ca facultatea nu inseamna aproape deloc “berarii, cluburi si discoteci”. Eu sunt in anul 3 si nu am mers nici macar o singura data in vreun club (si am prins totusi primul an la camin). Si chiar si asa, vreti sa spuneti ca noi “lenesii” o “ardem” numai prin berarii iar “adultii responsabili” ca dumneavoastra stau si muncesc non-stop 7 zile din 7? Fara pic de odihna sau distractie?
Mi se pare ca s-a ajuns in tara asta la un nivel de ipocrizie atat de mare incat nu mai reusim sa dormim linistiti noaptea din cauze precum faptul ca se distreaza studentul in weekend intr-un bar, de parca dumneavoastra si toate generatiile anterioare nu ati fi avut parte, la randul vostru, de o distractie cat de mica, fie ca era vorba de discoteca din sat sau un suc la o terasa.
Si ca sa ma intorc la subiectul principal, doamna Veronica, banuiesc ca stiti cat costa o cazare… daca nu stiti, este undeva la 300 de euro doar cazarea, fara utilitati. Costurile pentru gaze si lumina, dupa cum stim cu totii, au crescut foarte mult in ultima perioada, mancarea s-a scumpit foarte mult, pentru cei care au muncit in perioada asta si poate au reusit sa isi ia o masina este o problema si scumpirea benzinei, etc. Dumneavoastra credeti ca studentii care vin din mediu rural isi permit mai mult de 400 de lei pe o cazare cu utilitati incluse? Credeti ca studentii care au un singur parinte (ca mine si multi altii) isi permit luxul de a avea mai mult de 800 de lei pe luna pentru toate costurile de mai sus? Sau mergeti pe premiza omului cretin care simte ca “cine isi permite sa mearga la facultate, sa mearga, cine nu, sa stea acasa” de parca facultatea este o distractie pentru cei bogati si nu un loc de dezvoltare si stimulare a activitatii creierului pentru oricine este suficient de inteligent cat sa faca fata provocarii. Cum credeti ca reusesc sa vina studentii de prin toate colturile tarii (si mai sunt si cei din alte tari) la facultate in conditiile in care nu ne este asigurata nicio cazare, nu avem niciun fel de sprijin din partea universitatii si nici informatii concrete? Dumneavoastra v-ati trimite copilul la scoala intr-un oras la 300 km distanta fara sa aveti garantia ca are unde sa locuiasca si ce sa manance? E usor sa dam din gura cand nu stim despre ce vorbim.
Pentru cei din anul 3 este chiar si mai greu…in loc sa scriem linistiti la licenta acum ne trezim ca tebuie sa ne cautam cazari pe care sa le platim cu bani pe care nu ii avem si daca ne plangem auzim vorbe de genul ” ia si angajeaza-te daca nu iti permiti, ca esti destul de mare sa nu te mai tina mami si tati”. Corect, nu? Vreau sa stiu si eu cati dintre cei care comentati asa ati incercat vreodata sa invatati pentru 12 examene (pentru ca am dubla specializare) in timp ce lucrati de la 8 la 4, pentru ca eu am incercat in al doilea an si nu merge chiar asa (si nici macar nu aveam licenta pe cap in momentul acela). Eu zic sa gandim bine circumstantele inainte de a comenta aiurea despre cat de lenesi si neseriosi sunt studentii pentru ca vor sa stea acasa unde au mancare si caldura in loc sa doarma pe cartoane in frig si sa manance pietre ca “ASA ERA SI PE VREMEA NOASTRA, TE DUCEAI LA SCOALA CU LUPII DUPA TINE! VOI ACUM AVETI LUX SI SUNTETI RASFATATI”
Si din fericire sau nefericire, cum vreti sa o luati, studentii nu isi permit sa se gandeasca la corona virus si la sanatate. Noi refuzam sa mergem la facultate doar din motive financiare, pentru ca nu vrem sa ne bagam familiile in datorii pentru 3 luni de facultate pe care niste idioti au gandit ca ar fi minunat sa le facem fizic, asa, dintr-o data.
Si ca sa va citez, “viitorul tarii” primeste cam multe cerinte de la astia mai in varsta si cam putin sprijin, nu credeti? Sunteti toti obsedati sa iasa din noi medici, ingineri, avocati etc foarte buni, sa nu plecam din tara ca sa apucam sa va platim pensiile, dar de fiecare data cand vine vorba de drepturile studentilor sau sprijin pentru ei va faceti ca nu mai suntem asa de importanti pentru viitorul tarii si ca suntem toti niste destrabalati care nu fac altceva decat sa bea si sa danseze prin cluburi. Pe urma cand plecam din tara din cauza unor salarii si tratament mizer vi se pare tradare si ne luati in ras ca suntem niste lasi nesimtiti ca nu am suferit pentru batrani si pentru tara, pentru aceiasi batrani si aceeasi tara care acum ne face “lenesi, putori” pentru ca nu vrem sa dormim in strada pentru o educatie. Eu zic sa mai scadem din presiunea si asteptarile puse pe umerii studentilor caci suntem, totusi, in Romania.
Veronica, nu se lasa asfaltu cu tine cand mergi prin oras?
Aș fi curios ce faci tu, Veronica. Eu de bine, de rău, chiar dacă prefer facultatea online, lucrez cu normă întreagă ca programator de acasă și sunt la cea mai grea facultate tehnică din țară. Am timp să comentez la articolul ăsta doar pentru că mă informam cât timp stăteam pe WC legat de situația actuală, dar tu cred că pur și simplu ai timp cu care nu ai ce să faci, să îți dai cu părerea aiurea.
Respect
@Veronica Să nu mai zic că nici n-am terminat încă facultatea și deja probabil fac într-o lună cât faci tu în două. Deci mai bine decât să îți dai cu părerea pe internet, mai învață, să pui și tu o pâine mai scumpă pe masă la copii, dacă ai (și dacă ai, îmi pare rău de ei, dacă nu, mi se pare normal).
Veronica draga, vezi nu vorbii asa ca nu o sa mai ramana nimeni sa iti plateasca pensia.