Studenții doctoranzi pot beneficia de asigurare publică de sănătate indiferent dacă predau sau nu ore la universitate – proiect de ordonanță de urgență

1.796 de vizualizări
Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com
Studenții de la doctorat vor putea beneficia de asigurare publică de sănătate indiferent de numărul de ore de activitate didactică pe care le au, prevede un proiect de ordonanță de urgență lansat în consultare publică de Ministerul Sănătății.

Conform proiectului de act normativ care a fost pus în dezbatere pe 2 septembrie, pentru modificarea printre altele a legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, urmează să fie eliminată limita de 4-6 ore de predare pentru studenții doctoranzi pentru a putea fi asigurați medical de stat fără plata contribuției.

1. La articolul 224 alineatul (1), literele a), h) și m) se modifică și vor avea următorul cuprins:

    «a) copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenți, studenții-doctoranzi, precum și persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldați sau gradați profesioniști. (…)»”, se arată în proiectul de OUG.

    Iată cum prevede legea 96/2006 în prezent:

    Articolul 224 – (1) Următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuției, în condițiile art. 154 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare:

    a) copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenți, studenții-doctoranzi care desfășoară activități didactice, potrivit contractului de studii de doctorat, în limita a 4 – 6 ore convenționale didactice pe săptămână, precum și persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldați sau gradați profesioniști; (…)

    DOCUMENT DESCARCĂ Proiectul de OUG al MS în consultare de pe 2 septembrie 2024:

    Amintim că un alt proiect de ordonanță de urgență lansat în consultare publică de Ministerul Sănătății pe 26 august timp de 10 zile prevede schimbări la concursul și examenele de finalizare – Rezidențiat, despre care Edupedu.ro a scris pe larg aici.

    Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    You May Also Like

    Practică de Black Friday în cel mai mare centru logistic din Europa Centrală și de Est pentru aproape 90 de elevi din învățământul dual de la două școli din județul Giurgiu. Mărguța Căpitanu, coordonator de practică eMag: Vor fi alături de noi două săptămâni, în intervalul orar 9-15, conform programei școlare. Le asigurăm transportul și o masă caldă

    89 de elevi din învățământul dual vor face practică de Black Friday la eMAG, după cum a declarat pentru Edupedu.ro Mărguța Căpitanu, HR Manager Operations al companiei și coordonator de…
    Vezi articolul

    Liderul sindical Simion Hăncescu: Profesorii n-au nimic împotrivă să fie evaluați, numai că această evaluare să fie extrem de obiectivă și bine cuantificată. Vă dați seama ce nebunie ar fi în școli să se stabilească veniturile salariale în funcție de evaluările pe care le fac colegii între ei?

    Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a declarat, pentru Edupedu.ro, că „profesorii n-au nimic împotrivă să fie evaluați, numai că această evaluare să fie extrem de obiectivă…
    Vezi articolul

    BREAKING România a obținut 2 medalii de aur, una de argint și una de bronz la Olimpiada Internațională de Chimie 2022 / Profesoara Daniela Bogdan: Este o performanță deosebită care arată efortul pe care l-au depus acești elevi

    Elevii români care au participat la Olimpiada Internațională de Chimie 2022, organizată de China și desfășurată online, au luat 2 medalii de aur, una de argint și una de bronz,…
    Vezi articolul