Studenții din localități fără stații de tren și cei care călătoresc cu mai mulți operatori până la facultate nu primesc încă reducerea de 90% pe calea ferată pentru că autoritățile discută în continuare procedura de aplicare

17.079 de vizualizări
Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com
Studenții care nu au gară în oraș sunt lăsați fără proceduri de transport feroviar după ordonanța de urgență (OUG) „trenuleț” cu măsuri fiscal-bugetare pentru anul 2025. Modul aplicării reducerii limitate este încă discuții la Ministerul Educației și Ministerul Transporturilor cu Alianța Organizațiilor Studențești (ANOSR), spune Autoritatea pentru Reformă Feroviară într-un răspuns pentru Edupedu.ro. Documentul poate fi consultat mai jos în articol.

ARF menționează în răspunsul la solicitare Edupedu.ro că „au loc o serie de întâlniri” între Ministerul Transporturilor, Ministerul Educației și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) pentru clarificarea modului de acordare a reducerii pentru studenți care locuiesc în localități fără stație de cale ferată, studenți străini sau cei care trebuie să călătorească cu mai mulți operatori.

ARF precizează că nu a participat la elaborarea OUG 156/2024 și, prin urmare, nu poate comenta decizia de limitare a reducerii de 90% pentru studenți.

În 2023, numărul total de călătorii cu reducere pentru studenți a fost de 4.207.208, iar pentru 2024, estimativ, 5.190.117.Datele pentru decembrie 2024 nu sunt încă finalizate, iar valoarea pentru 2024 este calculată pro-rata. Aproximativ 2-3% dintre călătorii au fost realizate de studenți cu părinți decedați sau provenind din centrele de plasament, cărora li s-a acordat gratuitate 100%, potrivit aceluiași răspuns.

Suma subvenționată pentru călătoriile studenților în 2023 a fost de 130.068.950 lei, iar în 2024 de 172.525.510 lei. Aceste valori sunt conform legislației în vigoare (H.G. 42/2017, H.G. 435/2020, H.G. 341/2021 și Legea Educației), specifică ARF în document. Asta înseamnă că prețul mediu al unei călătorii cu trenul subvenționate de stat a fost 33 de lei în 2024 și 31 de lei în 2023.

  • Răspunsul Autorității pentru Reformă Feroviară la solicitarea Edupedu.ro, redat integral mai jos:

„(…) Referitor la întrebările 1 și 4:
Răspuns:
În aceste zile, au loc o serie de întâlniri, între reprezentanții Ministerelor Transporturilor și Infrastructurii și Educației și cei ai Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), în vederea clarificării modalității de acordare a reducerii pentru studenții care au domiciliu într-o localitate fără stație de cale ferată, a studenților străini sau ale celor care trebuie să călătorească cu mai mulți operatori feroviari.

Ținând cont că ARF nu a participat la elaborarea OUG 156/2024, nu vă putem preciza motivul pentru care a fost limitată reducerea de 90% de care dispuneau studenții la transportul intern feroviar și auto.

Referitor la întrebarea nr. 2:
Răspuns:
În anul 2023, conform deconturilor depuse de operatorii de transport feroviar de călători, depuse la ARF, numărul de călătorii expediate emise cu reducere pentru studenți a fost de 4.207.208, iar în anul 2024 de 5.190.117.

Menționăm că, pentru anul 2024, s-a calculat pro-rata pentru 12 luni calendaristice, de la numărul de călătorii expediate raportat în primele 11 luni, întrucât, la această dată, deconturile lunii decembrie 2024 sunt încă în curs de transmitere către ARF.

Astfel, din numărul total de călătorii expediate, aproximativ 2-3% reprezintă studenții cu unul sau ambii părinți decedați, precum și studenții proveniți din centrele de plasament în familia extinsă, pentru care biletele de călătorie se decontează integral (100%).

Referitor la întrebarea nr. 3:
Răspuns:
Valoarea subvențiilor decontate pentru categoria “Studenți”, în anul 2023, a fost de 130.068.950 lei, iar în anul 2024 de 172.525.510 lei. Precizăm că ambele sume au fost achitate integral către operatorii de transport feroviar de călători.

Aceste valori au fost decontate în baza prevederilor legale în vigoare în cei doi ani, respectiv:

  • H.G. 42/2017,
  • H.G. 435/2020,
  • H.G. 341/2021,
  • Legea Educației Naționale nr. 199 din 04.07.2023.

Cu stimă,
Pentru Președinte,
Director General
Ilie CÎRCIAG

Șef birou,
Laurentiu NINU
”.

  • Întrebările adresate ARF de către Edupedu.ro pe 8 ianuarie au fost:

„1. Vă rugăm să precizați modalitatea de acordare a reducerii în cazul studenților care au domiciliul într-un oraș fără gară / haltă sau altă stație de tip feroviar.

2. De asemenea, vă rugăm să ne precizați numărul de bilete de călătorie emise cu reducere pentru studenți în anii calendaristici 2023 și 2024, defalcat pentru diversele tipuri de reducere aflate în vigoare (50%, 90% etc.).

3. Vă rugăm să ne spuneți care a fost valoarea acestor subvenții pentru studenți în anul 2023 și în anul 2024.

4. De asemenea, vă rugăm să ne precizați motivul pentru limitarea reducerii la transportul feroviar pentru studenți prin OUG 156/2024”.

FOTO DOCUMENT Răspunsul Autorității pentru Reformă Feroviară la solicitarea Edupedu.ro:

Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Studenții nu mai pot cumpăra bilete online cu reducere la tren de la 1 ianuarie, anunță CFR. În premieră, tinerii își pot lua biletele doar dacă arată și buletinul
OFICIAL Studenții călătoresc cu reducere limitată în anul 2025, fondul de burse nu mai crește / Alianța Organizațiilor Studențești – ANOSR: Condamnăm decizia Guvernului de a ignora solicitările studenților
Președintele Alianței organizațiilor de studenți, despre limitarea reducerilor la transport din OUG „trenuleț”: Am transmis că discuțiile ar trebui să aibă loc pentru anul universitar următor / Guvernul a aplicat măsuri în toate părțile, ca să supere în mod egal
VIDEO Studenții de la ANOSR au ajuns la Palatul Victoria: Ordonanța trenuleț limitează reducerile la transportul studenților, ceea ce nu s-a mai întâmplat până acum. Vom sta aici până la ședința de Guvern – UPDATE
„Urmează stația Piața Victoriei”. Uniunea Studenților din România anunță protest luni față de OUG „trenuleț”, la sediul Guvernului: Cine plătește nota de plată? Studenții refuză să fie sacrificați!
Petiție online semnată de 30.000 de tineri pentru păstrarea reducerilor la transport oriunde în țară. ANOSR: După revoluția din 1989, dreptul studenților de a circula cu trenul nu a fost niciodată limitat între casă și centrul universitar
Guvernul Ciolacu vrea să limiteze transportul cu reducere pentru studenți cu trenul doar la ruta domiciliu-facultate, iar reducerile la autobuz și metrou să fie doar pentru orașul în care învață studentul – proiect
Alianța Organizațiilor Studențești solicită Guvernului să renunțe la limitarea reducerilor pentru transportul studenților, din proiectul de ordonanță „trenuleț”: „Un regres nemaiîntâlnit din 1989 până în prezent” / Petiție online

1 comment
  1. Au trecut 45 zile și nu s-a schimbat nimic… Nu este posibil asa ceva ! se încalcă drepturile studenților!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Evaluarea Națională 2021

Universitățile trebuie să raporteze până mâine către inspectoratele școlare județene numărul de elevi din colegiile terțiare non-universitare, ca să primească finanțare de la minister. Lista colegiilor

Facultățile de stat au avut la dispoziție 3 zile să transmită inspectoratelor școlare numărul de elevi pe nivel de învățământ, până la data de 1 octombrie 2021, potrivit Ordinului 5.322…
Vezi articolul

Povestea demisiei președintelui Universității Stanford: acuzații de fraudă și manipularea imaginilor și primul premiu George Polk pentru jurnalism pentru un ziar condus de studenți de la care a pornit ancheta. Raportul, însă, îl exonerează pe Tessier-Lavigne de toate acuzațiile

Marc Tessier-Lavigne, președintele Universității Stanford, a fost acuzat că a manipulat datele și imaginile din mai multe articole științifice la care a fost coautor sau pe care le-a coordonat, publicate…
Vezi articolul

Universitatea Politehnica din Timișoara intră pe piața consultanței energetice / „Sunt societăți comerciale autorizate ca manageri energetici pentru localități. Noi credem că avem mult mai multe competențe ca universitate tehnică”

Universitatea Politehnica din Timișoara poate oferi consultanță energetică, având susținerea Ministerului Energiei, informează Agenția de presă Rador. Deși făcea Universitatea Politehnica făcea acest lucru și până acum, instituția de învățământ…
Vezi articolul