Studenții, despre bugetul educației: PSD și ALDE și-au încălcat promisiunile din campania electorală și au alocat “fonduri insuficiente” pentru căminele studențești

Studenții avertizează PSD și ALDE că au alocat “fonduri insuficiente” pentru căminele studențești, “în comparație cu promisiunile realizate în campania electorală” de către “cele două partide care exercită actul de guvernare”. “La capitolul investiții de capital se constată o situație extrem de gravă, existând aceeași alocare bugetară ca în anul precedent, 67.000.000 lei, în contextul în care în anul 2018 a fost o scădere alarmantă de aproximativ 70%”, arată Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România.

“Având în vedere că infrastructura a suferit degradări progresive și sunt afectate spațiile destinate procesului de predare-învățare și alte spații destinate serviciilor studențești, prezenta alocare bugetară nu reflectă deloc investițiile necesare în acest sens”, spun studenții, într-un comunicat intitulat “Educația în România – prioritate la jumătate de preț“.

“Partidul Social Democrat (PSD) și-a asumat într-un răspuns formulat la propunerile ANOSR, publicat în 8 decembrie 2016, faptul că ‘subvenția pentru cămine și cantine se va dubla până la sfârșitul anului 2017‘. Alianța Democraților și Liberalilor (ALDE) și-a asumat într-un document similar, semnat în data de 7 decembrie 2016, ‘creșterea subvenției pentru cămine și cantine aferentă anului 2017 cu 27% față de anul 2016′”, spune ANOSR, într-un comunicat remis Edupedu.ro. Ce au făcut, concret, PSD și ALDE? Au majorat cu 8,01% subvenția pentru cămine și cantine, atrag atenția studenții.

Comunicatul integral al studenților, remis Edupedu.ro:

“Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) constată cu stupoare că 2019 va fi al optulea an consecutiv în care este ignorat articolul 8 din Legea Educației Naționale nr. 1/2011, care prevede alocarea a minimum 6% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru acest domeniu, educația fiind în continuare subfinanțată cronic.

Legea bugetului de stat pentru anul 2019 stabilește o alocare pentru educație de 3,02% din PIB, fapt ce dovedește că educația nu reprezintă nici în acest an o prioritate națională, raportându-ne la bugetul alocat acestui sector.

În capitolele bugetare observăm următoarele lucruri:

De asemenea, sectorul de tineret este grav afectat, la nivelul Ministerului Tineretului și Sportului, bugetul alocat pentru acțiuni de tineret este de 1 leu pe tânăr pe an. Cea mai semnificativă scădere, cu 62,50%, o regăsim în capitolul bugetar Învățământ pentru programul Dezvoltarea și diversificarea ofertei de servicii și programe pentru tineri, în special studenți – de la 8.000.000, la 3.000.000 lei. Acest capitol cuprinde și bugetul pentru tabere, inclusiv taberele studențești, program care are un rol important atât în motivarea studenților de a avea rezultate academice remarcabile pe parcursul unui an universitar, cât și în a reduce, parțial, inechitățile de natură socio-economică existente.

Majorarea cu 47% a bugetului educației nu aduce nicio îmbunătățire în viața studenților, există o serie de creșteri insignifiante pe anumite capitole bugetare, care nu pot îmbunătăți calitatea vieții studențești. În continuare vom avea cămine suprapopulate, depășite din punct de vedere al dotărilor, cu deficiențe în respectarea normelor de igienă. Nu a fost implementat niciun mecanism de finanțare care să demonstreze faptul că dimensiunea socială a educației a primit importanța necesară din partea conducătorilor țării.” – Petrișor-Laurențiu Țucă, președinte ANOSR.

Citește și:

 

 

Exit mobile version