Studenții de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu susțin că membrii comisiei disciplinare care se ocupă de cazul profesorului Eugen Iordănescu sunt colegi de facultate ai acestuia

7.589 de vizualizări
Sursa foto: ULBS
Studenții de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) sunt nemulțumiți de componența comisiei disciplinare formate în cazul profesorului Eugen Iordănescu, acuzat că i-ar fi hărțuit și umilit pe tinerii înscriși la Facultatea de Științe-Sociale, potrivit Oradesibiu.ro. Trei dintre membrii comisiei sunt colegi de facultate sau chiar de departament ai lui Eugen Iordănescu, a declarat o studentă pentru sursa citată. Mai mult, tinerii susțin includerea studenților în Comisiile de Etică, după modelul celei din cazul Bulai.

34 de studenți înscriși la specializarea Psihologie din cadrul Facultății de Științe-Sociale a ULBS au depus o sesizare către conducerea instituției, în care l-au acuzat pe profesorul Eugen Iordănescu de abuz de putere și comportament umilitor față de studenți.

Pe 16 octombrie, ULBS a anunțat că a definitivat ancheta referitoare la acuzațiile aduse profesorului, după cum a scris Edupedu.ro. În informarea publicată pe site-ul oficial al universității, s-a anunțat că hotărârea Comisiei de Etică a fost trimisă rectorului, care „a luat act de aceasta și va pune în executare cu celeritate măsurile care se impun”.

  • Hotărârea nu a fost făcută publică, urmând ca accesul terților la dosar să fie restricționat după soluționarea cazului.

Comisia de Etică a propus să se formeze o comisie de cercetare disciplinară, prevede hotărârea respectivă, mai scrie Ora de Sibiu. Propunerea va fi votată în Senatul universității.

Studenții nu sunt de acord cu această măsură, motivând că „se încearcă atenuarea consecințelor sau chiar exonerarea domnului profesor”.

Beatrice Ilincescu, studentă la ULBS, a explicat pentru publicația citată că între 3 dintre cei 5 membrii sunt colegi de facultate ai profesorului acuzat. 2 dintre profesorii care fac parte din comisie predau chiar în cadrul aceluiași departament.

„Comisia de Etică a ULBS a emis o hotărâre privind o propunere de constituire a unei comisii disciplinare pentru cercetarea celor sesizate, pe care a trimis-o Senatului ULBS. Comisia disciplinară va avea următoarea componență: Președinte: prof.univ.dr. Daniel Mara; Membri: prof.univ.dr. Raluca Sassu, prof.univ.dr.Camelia Sava, prof.univ.dr. loan-Marian Ţiplic; Reprezentant sindicat ULBS: prof. univ. dr. Anca Șipoș.

Domnul Daniel Mara este Decanul Facultății de Științe Socio-Umane, coleg cu domnul Eugen Iordănescu și șeful acestuia. Doamna Prorector Raluca Sassu este colegă de departament la Psihologie cu Eugen Iordănescu. Domnul Ioan-Marina Țiplic este coleg de facultate cu Eugen Iordănescu. Doamnele Camelia Sava și Anca Șipoș sunt profesoare în cadrul facultății de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului. Având în vedere aceste relații colegiale directe între membrii comisiei și profesorul lordănescu, consider că există un posibil conflict de interese și o incompatibilitate. Trei dintre membrii comisiei de 5 membri provin din aceeași facultate cu profesorul lordănescu, unii chiar din același departament.”

Studenta a mai precizat că minimum 30 de profesori ai instituției îndeplinesc criteriile necesare pentru a putea face parte din comisie: „În ULBS sunt cel puțin 30 de cadre didactice cu gradul de profesor, așa cum cere art. 177 din legea 199/2023, care ar putea fi desemnate în comisie, astfel încât să se evite orice suspiciune de lipsă de imparțialitate”.

Aceasta a tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că din Comisia de Etică nu face parte niciun student. Ea dat exemplul comisiei alcătuite la SNSPA, în cazul profesorului Alfred Bulai, din care fac parte și 2 studenți.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

OFICIAL Comisia pentru curriculum din școli. Propunerea unor activități remediale și consilierea profesorilor în procesul de elaborare a planificării și proiectării didactice sunt atribuții ale acestei comisii, potrivit ROFUIP 2024 / Lista completă a atribuțiilor

Consilierea profesorilor în procesul de elaborare a planificării și proiectării didactice și analizarea periodică a performanţelor şcolare ale beneficiarilor primari și propunerea, după caz, a unor activități remediale sunt atribuții…
Vezi articolul