BREAKING Prima universitate care contrazice anunțul ministrului și deschide cursurile fizic peste o lună: SNSPA anunță că studenții rămân online până pe 4 aprilie 2022 / Pricopie: Bună parte din locurile disponibile în căminele studențești sunt puse la dispoziția refugiaților din Ucraina

7.268 de vizualizări
Foto: SNSPA
Dezbateri aprinse cu privire la modul în care se vor desfășura cursurile universitare în facultăți – dacă vor fi face-to-face cu studenții încă de pe 9 martie 2022 sau dacă vor continua online – odată ce starea de alertă impusă până acum de pandemia COVID-19 va fi ridicată. Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din București este prima universitate care anunță oficial că a hotărât ca, până în data de 4 aprilie 2022, toate activitățile didactice să se desfășoare în continuare pe platformele de e-learning ale structurilor academice ale universității, în mediul online, potrivit unui comunicat remis Edupedu.ro. SNSPA contrazice astfel anunțul făcut ieri de ministrul Educației, conform căruia facultățile nu mai pot organiza cursuri online odată cu încetarea stării de alertă.

Conform anunțului făcut de SNSPA astăzi, 8 martie 2022, cadrul legislativ în vigoare permite universităților, în baza autonomiei universitare, să utilizeze metode didactice de predare-învăţare-evaluare în format online, până la finalul anului universitar 2021-2022. Concret, instituția de învățământ superior susține că Legea 55/2020 prevede la articolul 38 următoarele:

  • “(1) Pe durata stării de alertă, activităţile didactice ce impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor, elevilor şi studenţilor în unităţile şi instituţiile de învăţământ se pot suspenda, la propunerea CNSSU, prin ordin comun al ministrului educaţiei şi cercetării şi al ministrului sănătăţii.
  • (2) Durata suspendării prevăzută la alin. (1) poate depăşi durata stării de alertă, în funcţie de perioada rămasă din anul şcolar şi de stadiul procesului de învăţământ”.

Instituția de învățământ superior afirmă că „SNSPA nu va accepta ca procesul didactic să fie bulversat, printr-o trecere rapidă, de la o zi la alta, din mediul online la mediul fizic. În acest sens, conducerea SNSPA a decis ca, în următoarea săptămână, studenții și profesorii SNSPA să fie consultați cu privire la reluarea cursurilor și seminarelor, în format fizic, la sediul universității”.

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a declarat că „este firesc să revenim la învățământul fizic, dar trebuie să stabilim concret mecanismul etapizat și predictibil în care se va derula acest proces, fără a perturba activitățile didactice”.

El a mai spus că „peste 60% dintre studenții noștri nu sunt din București. Reluarea activităților didactice în format fizic presupune cazarea studenților, dar o bună parte din locurile disponibile în căminele SNSPA sunt puse la dispoziția refugiaților din Ucraina. Toate acestea ne obligă să luăm decizii responsabile”.

În funcție de rezultatul consultărilor, conducerea SNSPA va decide modul în care se vor desfășura activitățile de curs și seminar, începând de luni, 4 aprilie 2022, pentru studenții înmatriculați la programele de licență, masterat și doctorat, din cadrul fiecărei structuri academice a universității.

Comunicatul integral remis de SNSPA, cu privire la modul în care se vor desfășura cursurile după 8 martie când expiră starea de alertă:

“SNSPA rămâne online până pe 4 aprilie 2022

Luni, 7 martie, și marți, 8 martie 2022, conducerea Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a analizat impactul ridicării stării de alertă asupra procesului didactic și a hotărât ca, până în data de 4 aprilie 2022, toate activitățile didactice să se desfășoare în continuare pe platformele de e-learning ale structurilor academice ale universității, în mediul online.

Cadrul legislativ în vigoare* permite universităților, în baza autonomiei universitare, să utilizeze metode didactice de predare-învăţare-evaluare în format online, până la finalul anului universitar 2021-2022. SNSPA respectă legea, așa cum a făcut-o mereu, și consideră că aplicarea ei trebuie făcută cu responsabilitate față de comunitatea academică. De asemenea, SNSPA nu va accepta ca procesul didactic să fie bulversat, printr-o trecere rapidă, de la o zi la alta, din mediul online la mediul fizic. În acest sens, conducerea SNSPA a decis ca, în următoarea săptămână, studenții și profesorii SNSPA să fie consultați cu privire la reluarea cursurilor și seminarelor, în format fizic, la sediul universității.

“Este firesc să revenim la învățământul fizic, dar trebuie să stabilim concret mecanismul etapizat și predictibil în care se va derula acest proces, fără a perturba activitățile didactice. Le mulțumesc studenților că în toată această perioadă au făcut sacrificii și au fost aproape de SNSPA. Le garantez că SNSPA nu îi va pune în situația ca peste noapte să ia decizii cu un impact considerabil. Peste 60% dintre studenții noștri nu sunt din București. Reluarea activităților didactice în format fizic presupune cazarea studenților, dar o bună parte din locurile disponibile în căminele SNSPA sunt puse la dispoziția refugiaților din Ucraina. Toate acestea ne obligă să luăm decizii responsabile.

Învățământul în forma fizică este evident dorit de toată lumea și este normală revenirea la acest sistem, dar nu într-o manieră care prejudiciază derularea procesului didactic. Pe de altă parte, sistemul online s-a dovedit că are și multe avantaje, care ar trebui păstrate. Acest sistem de învățare, care este specific generațiilor digitale de astăzi, nu trebuie privit ca un adversar al școlii, ci ca un mijloc complementar.”, a susținut rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie.

În funcție de rezultatul consultărilor, conducerea SNSPA va decide modul în care se vor desfășura activitățile de curs și seminar, începând de luni, 4 aprilie 2022, pentru studenții înmatriculați la programele de licență, masterat și doctorat, din cadrul fiecărei structuri academice a universității.

*Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19
Art. 38
(1) Pe durata stării de alertă, activităţile didactice ce impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor, elevilor şi studenţilor în unităţile şi instituţiile de învăţământ se pot suspenda, la propunerea CNSSU, prin ordin comun al ministrului educaţiei şi cercetării şi al ministrului sănătăţii.
(2) Durata suspendării prevăzută la alin. (1) poate depăşi durata stării de alertă, în funcţie de perioada rămasă din anul şcolar şi de stadiul procesului de învăţământ.

ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ Nr. 99/2021 din 10 septembrie 2021 privind modificarea unor acte normative din domeniul învăţământului, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19
ART. 40
(1) Pe perioada stării de alertă, precum şi pe tot parcursul anului universitar 2021 – 2022, instituţiile de învăţământ superior din sistemul naţional de învăţământ, în baza autonomiei universitare cu respectarea calităţii actului didactic, pot utiliza metode didactice alternative de predare-învăţare-evaluare, în format online, în conformitate cu propriile metodologii. De asemenea, se pot desfăşura online şi examenele de finalizare a studiilor de licenţă, de masterat sau a programelor de studii postuniversitare, susţinerea tezelor de doctorat, susţinerea tezelor de abilitare.
(2) Activităţile didactice şi de cercetare prevăzute la art. 287 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi examenele de finalizare a semestrelor şi a studiilor de licenţă şi masterat, susţinerea referatelor şi a tezelor de doctorat desfăşurate online în anul universitar 2021 – 2022, precum şi pe toată perioada stării de urgenţă, necesitate sau alertă, în cadrul formelor de învăţământ cu frecvenţă, cu frecvenţă redusă şi la distanţă se circumscriu prevederilor art. 139 din Legea nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, şi sunt recunoscute.”

Citește și:
BREAKING Sorin Cîmpeanu: Odată cu încetarea stării de alertă, se anulează atât toate restricțiile, cât și toate facilitățile din școli și universități. Dispare obligativitatea măștii pentru elevi, iar universitățile nu mai pot organiza cursuri online / Masca în școli se păstrează cu titlu de recomandare
Studenții îl contrazic pe ministrul Educației: Universitățile pot continua cursurile online în baza autonomiei universitare
“Năstrușnica” idee de a renunța brusc la online în universități, criticată de senatorul Ștefan Pălărie (USR): multe cămine sunt ocupate de refugiați, organizarea semestrului e deja stabilită, iar cadrul legal poate fi rezolvat prin ordonanță
Remus Pricopie, rectorul SNSPA: Trecerea la cursuri față în față, peste noapte, ar însemna o bulversare inutilă a procesului didactic. Trebuie aplicată OUG 99/ 2021 care respectă dreptul universităților să revină gradual la situația din martie 2020
BREAKING Președintele Iohannis a anunțat că starea de alertă nu va fi prelungită după 8 martie, iar o serie de restricții vor fi eliminate

2 comments
  1. Legea 55/2020, la articolul 39, precizează clar căpână la ridicarea – de către autorităţile de resort – a restricţiilor privind adunările publice, activităţile de învăţământ se desfăşoară şi în mediul online. Legea trebuie cunoscută. Citez fragmentul respectiv:

    “Articolul 39
    (1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi și până la eliminarea restricțiilor privind adunările publice de către autoritățile de resort, unitățile de învățământ preuniversitar organizează activități din planurile de învățământ și în mediul online.
    (2) În situația în care activitățile nu pot fi desfășurate conform prevederilor alin. (1), pentru a asigura accesul egal la educație, inspectoratele școlare/inspectoratul școlar al municipiului București și unitățile de învățământ preuniversitar au obligația să asigure resursele educaționale pentru elevii care nu au acces la tehnologie, în conformitate cu instrucțiunile ministrului educației și cercetării.
    (3) Derularea activităților prevăzute la alin. (2), precum și modul de recuperare a conținuturilor din programele școlare care nu pot fi parcurse în această perioadă se stabilesc de către Ministerul Educației și Cercetării.”

  2. Felicitari pentru decizia luata. Si metodele didactice alternative de predare-învăţare, în sistem hibrid, în conformitate cu propriile metodologii ar trebui aplicate mereu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Premierul Cîțu – niciun răspuns la 2 luni de când rectorul uneia din marile universități din România i-a cerut schimbări legislative pentru a face funcțională relația universități-mediul economic. Daniel David: Recunosc, cu oarecare surprindere și poate chiar o ușoară dezamăgire, că nu am avut încă o reacție

Premierul Florin Cîțu nu a trimis niciun răspuns solicitării oficiale transmise acum 2 luni de rectorul Universității Babeș-Bolyai, printr-o scrisoare deschisă, de a schimba legislația astfel încât relația dintre universități…
Vezi articolul

Conflict deschis între Consiliul Rectorilor și Ministerul Educației: Rectorii propun oficial referendum pentru a decide dacă elimină Ministerul nu doar din procesul de acordare a diplomelor de doctor, ci și din abilitări

Rectorii vor să scoată Ministerul Educației din procesul de acordare a titlurilor de doctor și a atestatului de abilitare. Într-un demers fără precedent, Consiliul Național al Rectorilor condus de liberalul…
Vezi articolul

Reclamația Ligii Studenților din Iași la adresa Universității de Medicină „Grigore T. Popa”, după ce prezența în sesiune a fost condiționată de vaccinare sau un test negativ, respinsă definitiv de instanță ca nefondată

Curtea de Apel Iași a respins definitiv reclamația făcută de Liga Studenților din Iași la adresa Universității de Medicină „Grigore T. Popa”, care a condiționat prezența fizică la sesiunea din…
Vezi articolul

Programul Taberele Studențești se va desfășura în 2021 – ANOSR: Având în vedere relaxarea restricțiilor, este de natura evidenței că taberele studențești se pot organiza

Programul Național de Tabere Studențești se va desfășura anul acesta, anunță Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), care citează declarații făcute marți de ministrul Tineretului și Sportului, Carol-Eduard…
Vezi articolul

Peste 600 de profesori titluari și 2.400 de profesori asociați, care au depășit vârsta de pensionare predau încă în universitățile din România. Topul instituțiilor de învățământ superior cu cele mai multe cadre didactice de peste 65 de ani

În cele 72 de universități din România sunt 619 profesori titulari cu vârstă de pesionare, potrivit datelor publicate de Ministerul Educației, date valabile pentru anul universitar în curs, 2020-2021. Pe…
Vezi articolul