O declarație pe propria răspundere privind lipsa unor condamnări penale devine obligatorie, la dosar, pentru studenții care vor să devină membri în Consiliul agenției responsabile cu asigurarea calității în universități, ARACIS, potrivit unei noi metodologii privind nominalizarea acestora. Reprezentanții patronatelor/sindicatului în Consiliul ARACIS erau obligați să declare acest lucru și până acum, însă noua metodologie elimină, în cazul lor, obligația de a declara o învinuire penală sau încălcarea normelor de etică.
- “Metodologia de nominalizare a reprezentanților federațiilor studențești, a reprezentantului patronatului și, respectiv, al sindicatului din învățământul superior în Consiliul Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior” a fost publicată, vineri, în Monitorul Oficial.
Ea reia în mare parte Metodologia din 2015, fiind introdusă ca urmare a apariției noii Legi a învățământului superior. Prin aceste norme e stabilit felul cum sunt desemnați reprezentanții studenților, ai patronatului și ai sindicatului în ARACIS, for alcătuit din 21 de membri: 17 cadre didactice din învățământul superior, 2 studenți și un reprezentant al patronatului.
Prevederea privind lipsa unei condamnări sau învinuiri penale se aplica, potrivit vechii metodologii, reprezentantului patronatului și reprezentantului sindicatului.
Metodologia din 2015:
- “Art. 11 Confederațiile patronale transmit către Consiliul ARACIS, pentru persoana nominalizată, un dosar care va cuprinde (…): c) declarație pe propria răspundere că nu a încălcat în decursul activității sale normele de etică şi de deontologie profesională, nu este învinuit penal şi/sau nu a fost condamnat”
- “Art. 15 Federația sindicală va transmite către Consiliul ARACIS, pentru persoana nominalizată, un dosar care va cuprinde următoarele documente (…): g) declarație pe propria răspundere că nu a încălcat, în decursul activității sale, normele de etică și de deontologie profesională, nu este învinuit penal și/sau nu a fost condamnat.
Dacă vechea metodologie spunea că reprezentantul patronatului și cel al sindicatului trebuie să declare pe propria răspundere că nu a încălcat norme de etică și deontologie profesională și nu este învinuit penal, pe lângă faptul că nu a fost condamnat penal, acum aceștia trebuie să declare doar că nu au condamnare penală definitivă:
- Noua metologie – “Art. 10. — Confederațiile patronale transmit către ARACIS, pentru persoana nominalizată, un dosar care va cuprinde: d) declarație pe propria răspundere că nu a fost condamnată penal definitiv, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea.
- Noua metodologie – “Art. 14. — Federația sindicală va transmite către Consiliul ARACIS, pentru persoana nominalizată, un dosar care va cuprinde următoarele documente (…): f) declarație pe propria răspundere că nu a fost condamnată penal definitiv, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea.
În noua metodologie, obligația de a declara lipsa condamnărilor penale este extinsă și la studenți. Dosarul acestora trebuie să cuprindă, potrivit Metodologiei din septembrie 2023:
“Art. 5. — Dosarele pe baza cărora federațiile naționale studențești realizează selecția, în vederea nominalizării, conțin următoarele:
- recomandarea din partea federației naționale studențești;
- adeverința de student;
- CV însoțit de copii de pe documente justificative, care să ateste aspectele prezentate în CV, acolo unde este cazul;
- memoriu de activitate care are în vedere criteriile stabilite pentru nominalizare;
- declarație pe propria răspundere că nu a fost condamnat penal definitiv, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea;
- declarație pe propria răspundere că nu a încălcat, în decursul activității sale, normele de etică și de deontologie profesională.”
Potrivit metodologiei, ARACIS cere federațiilor studențești să nominalizeze sau să reconfirme 2 studenți din cadrul lor, pentru a fi membri ai Consiliului ARACIS, păstrându-se criteriile de alegere din vechea metodologie.
Noua metodologie publicată în Monitorul Oficial:
Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.