Studenții care nu stau în cămin vor primi bani pentru chirie / Metodologia de acordare a subvențiilor de cazare și masă – proiect

46.771 de vizualizări
Foto: Edupedu.ro
Ministerul Educației a lansat în consultare publică metodologia de acordare a subvențiilor de cazare și masă destinate studenților, precum și a subvenției de cazare acordată studenților care aleg altă formă de cazare decât căminele instituțiilor de învățământ superior de stat, cum ar fi să stea în chirie.

Pentru a beneficia de subvenția pentru chirie studenții trebuie să notifice în scris, la începutul anului universitar, instituția de învățământ în care sunt înmatriculați și să atașeze o copie a contractului de închiriere, cu dovada de înregistrare de la Direcția de Taxe și Impozite Locale.

Noutățile care apar în proiectul de metodologie sunt următoarele:

  • Subvenții pentru plata chiriei: subvențiile nu mai sunt limitate pentru căminele universităților de stat, ci pot fi acordate și studenților care aleg altă formă de cazare (de exemplu, închirierea unui apartament), cu condiția să depună documentele necesare la instituția de învățământ.
  • Subvenții pentru categorii speciale de studenți: studenții cu dizabilități, cei din familii monoparentale, orfanii, copiii personalului didactic sau studenții proveniți din centrele de plasament sunt eligibili pentru subvenții suplimentare, beneficiind de indici de cost mai mari.
  • Subvenții pentru masa în cantine: instituțiile de învățământ superior de stat pot oferi mese subvenționate studenților în cantinele proprii, iar subvențiile pentru aceste servicii să fie asigurate de la bugetul de stat.
  • Utilizarea fondurilor necheltuite: fondurile neutilizate pentru subvențiile cămine-cantine la sfârșitul anului vor putea fi reportate pentru anul următor.

  • Locuri în cămine și masă contra cost pentru studenții admiși pe locurile cu taxă: pot beneficia de facilitățile de cazare și masă contra cost și de subvenții acordate exclusiv din veniturile proprii ale instituțiilor de învățământ superior sau din fonduri alocate cu această destinație de operatori economici, organizații non-guvernamentale sau autoritățile publice locale.

Categoriile pentru calcularea subvenției pentru cazare și masă studenți, pe locuri finanțate de la bugetul de stat sunt următoarele:

a) Studenți români, UE și SEE, forma de învățământ cu frecvență, pe locuri finanțate de la bugetul de stat, ciclurile licență, master și doctorat;
b) Studenți români, forma de învățământ cu frecvență, copiii personalului didactic în
activitate sau a personalului didactic care s-a pensionat din sistemul de învățământ, pe locuri finanțate de la bugetul de stat, ciclurile licență, master și doctorat;
c) Studenți români, forma de învățământ cu frecvență, copiii cu unul sau ambii părinți
decedați, precum și copiii din familii monoparentale, pe locuri finanțate de la bugetul
de stat, ciclurile licență, master și doctorat;
d) Studenți români, forma de învățământ cu frecvență, copiii care provin din centrele de plasament, pe locuri finanțate de la bugetul de stat, ciclurile licență, master și doctorat;
e) Studenții străini, forma de învățământ cu frecvență, bursieri ai statului român, fără plata taxelor de școlarizare, dar cu bursă (B) și fără plata taxelor de școlarizare, dar fără bursă (CPNV), pe locuri finanțate de la bugetul de stat, ciclurile licență, master și doctorat;
f) Studenți cu dizabilități.

Subvenția cămine – cantine se poate utiliza pentru acoperirea următoarelor tipuri de cheltuieli, conform proiectului de metodologie amintit:

  • Plata utilităților la cămine – cantine;
  • Plata materialelor consumabile și de curățenie a spațiilor din cămine-cantine;
  • Plata materialelor de cazarmare și masă;
  • Plata reparațiilor curente, de întreținere și de igienizare;
  • Plata salariilor personalului angajat la cămine și cantine;
  • Alte tipuri de cheltuieli dedicate căminelor și cantinelor.

Ordinul privind aprobarea Metodologiei de acordare a subvențiilor de cazare și masă destinate studenților îl puteți consulta mai jos:


21 comments
  1. Chirie gratuită , mâncare gratuită , studii gratuite și pe urmă dispar în occident sau se angajează în comerț . PERFECT !!!!!!

  2. Ce să mai…

    Să fie plătiți pt că urmează o facultate.
    Sa primească stipendii lunare și semestriale si anuale.
    Si bonus pt integraliști.

    Ce se mai debitează in campania electorala

  3. nu va mai acidulati , nu se da nimic, e fumigena electorală.urmeaza 7 ani de foamete pane se va echilibra balanta bugetară. cum a furat camarila psdpnl , nu a mai furat nimeni în ultimii 35 de ani. bugetul e ca împăratul , e gol , datoria e de 4 ori mai mare , banii s au sifonat , șobolanii grași au fugit după ce au plătit la partid.
    de unde visați voi tichete ?
    treziți va lume. urmează 7 ani grei

  4. cum se face domnule ca de cand sunt unii la putere intai au crescut alocatiile ca sa si creasca plozii, acum vin cu asta cu subvenții pentru chirii, nu zau, acum vor sa si tina copii in orase bune la facultate pe chiria platita de popor, copii mei nu au beneficiat de nici unele, ce frumos de unii. e prea vizibil ce se intampla.

  5. Studenții în democrație sunt săraci și au nevoie de burse. Cei care au făcut facultatea în anii ’90 erau bogați și nu aveau nevoie prin urmare li s-a tăiat și ce mai rămăsese de pe la comuniști.
    Astăzi absolvenții din anii ’90 nu găsesc catedre și nu se pot titulariza. Ele vor fi constituite peste 5-10 de ani cănd vor termina facultatea progeniturile care au primit bani de chirie.

  6. Pentru studenții/masteranzii de la buget, care au peste 30 de ani și sunt la prima facultate / primul master la frecvență, zi, ce facilități oferiți? Nimic! Nu beneficiază de nici un fel de reducere nicăieri! Și ei fac sacrificii să urmeze o școală, iar majoritatea, rămân în țară! Oamenii pregătiți sunt plus valoare, dar nu sunt ajutați, deci nu doriți cu adevărat dezvoltarea și sprijinirea celor interesați să crească!

  7. Daca un student este la buget, are bursa, primeste bani de cazare, are transport aproape gratuit si altele. Are vreo obligatie sa ramana in Romania? Sau facem investitii pentru alte tari cu bani imprumutati?

  8. Studenții la taxa sunt jefuiți de.a dreptul. Nu va este rușine? Discriminare pe față- nu beneficiază de nimic gratuit sau măcar la același preț cu cei de la buget. De ce copii cadrelor didactice sa nu plătească taxe? Cu ce sunt mai speciali față de ceilalți? De ce la unii modulul psihopedagogic este gratis iar la alții tot studenți la Stat costa o căruță de bani? Ce vina au copii cu medii peste 9.50 ca locurile la buget sunt puține și nu sunt afișate de la inceput ca să știe măcar ce șanse au sa între la buget? Părinții lor plătesc zeci de an impozite ca să fie bătaia de joc a universităților care sponsorizează asa tot felul de mizerii

    1. Au vina ca nu au învățat suficient.Putwau sa aibă 9,60, 9,70, ….10.Pe “vremea” mea și a “impuscatului”, erau 20 și de candidați la drept, câte 10-15 pe la medicina, 20 și pe la IATC, 5 pe la Politehnica și nu ne mai plângeam ca sunt locuri puține.Si dădeam examen de admitere, nu concurs de dosare.Si se mai făceau și câte 4,5,6 ani de facultate, nu ca acum 3-4.Facultatea nu e obligatorie.O face cine are suficienta minte și cunoștințe sau cine are bani.Asa e în capitalism

  9. o idee:
    1. Tichete de masa subvenționare doar la cei cazați în cămin. Altfel căminele rămân goale.
    2. Pentru cei cazați la apartamente separat de căminele studentesti, fără tichet de masa.
    3. Mai terminați cu atâtea exemple de “studenții cu dizabilități…..” , au ajuns bieții copiii sa se simta vinovați ca nu sunt țigani sau caz social. Începeți mereu cu vârfurile, cu NORMALITATEA și la final reziduurile (nu întra aici orfanii).

    1. Dvoastra numiti reziduuri persoanele cu dizabilitati?Stiti ce inseamna sa duci in spate o boala,cate costuri implica si nu mai spun restul?Sa nu ajungeti niciodata in situatia asta nici dv nici copiii dvoastra.
      Varfurile sunt studentii cu probleme…si apoi restul

  10. Da…mai bine mai târziu decât niciodată. Acesta a fost pricina principala pentru care mama mea e moartă. N-am avut bani suficienți pentru medicamentele ei, fiindcă stăteam în chirie, făceam două facultăți la zi, cu bursa…Mila Domnului…măcar să nu mai moară și alți oameni…cam târziu pentru mama mea

  11. Vad ca tot aruncați banii.Si salariile?Eu dau aproape 50% pentru toți paraziții. Ei cu banii ,eu cu stresul.Sunt sclavul asistaților social,al etnicilor etc. Voi vota AUR.Ei nu mai vor atâția cerșetori.

    1. Am o întrebare Dacă la acest proiect ,intra d si tineri ce fac Postliceala si acum sunt in anul 3 ani si sta in churue ,al trehlea an deja și sunt din alta localitate.
      As dori un răspuns pt cineva .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Avem, din această toamnă, 18 specializări duale în învățământul superior, a spus Ligia Deca: Tinerii care urmează învățământul dual la liceu vor putea ajunge până la nivel de doctorat / Primele clase de liceu dual ar trebui înființate în septembrie 2025

Studenții pot învăța, începând de anul acesta, în sistem dual, în cadrul a 18 specializări de la universități din țară, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, la ceremonia de deschidere…
Vezi articolul

Scrisoare deschisă către Iohannis a peste 20 de organizații din proiectul România educată: Promulgați legea prin care elevii și profesorii primesc laptopuri sau tablete conectate la internet, pentru e-learning

Scrisoare deschisă către Klaus Iohannis trimisă de peste 20 de organizații consultate permanent în cadrul proiectul prezidențial România educată. Elevii, părinții, sindicatele, comunitatea Declic și numeroase ONG-uri îi cer președintelui…
Vezi articolul

UPDATE O singură măsură pentru profesorul Universității din București referent în comisia de doctorat a lui Lucian Bode: Radu Carp “își depune demisia” dintr-o comisie CNATDCU, pentru a-și “asuma greșeala”, anunță Cristian Preda / În toamnă, Preda spunea că teza lui Bode nu îngăduia nici o “notă de trecere la un examen de anul I”

Radu Carp, profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, “a anunțat că își depune demisia” dintr-o comisie a CNATDCU, forul care are un rol-cheie în acordarea titlurilor…
Vezi articolul

Prima completare a Legii educației făcută de Parlament: Elevii și profesorii pot fi premiați de consiliile locale și județene pentru rezultatele la olimpiadele și concursurile școlare, altele decât cele aprobate de Ministerul Educației

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea prin care consiliile judeţene şi locale vor putea asigura fonduri pentru premierea elevilor cu rezultate deosebite şi la alte concursuri decât cele aprobate…
Vezi articolul

VIDEO Experiența “Școlii din valiză”: Conținutul este printre principalele provocări ale educației digitale / Trebuie să abordezi și problemele de bază ale comunităților – Angela Galeța, Fundația Vodafone România

Realizarea de conținut pentru educație digitală este una dintre cele mai mari provocări, iar orice proiect de digitalizare în învățământ trebuie să meargă dincolo de furnizarea de ajutor precum dispozitive,…
Vezi articolul