Studenții care absolvă programele de licență cu frecvență și frecvență redusă în limba engleză ale Universității Maritime din Constanța nu își pot lua brevete de la ANR. Instituția anunță că nu recunoaște decât două programe de studiu

Sursa foto: Facebook - Autoritatea Navală Română

Programele de studii de licență cu frecvență și frecvență redusă în limba engleză din cadrul Universității Maritime din Constanța nu sunt recunoscute de către Autoritatea Navală Română (ANR), potrivit unui anunț făcut de reprezentanții instituției pe site-ul oficial. Astfel, studenții nu pot obține o serie de documente necesare desfășurării activităților din domeniul maritim.

Studenții care sunt înscriși în formele de învățământ cu predare în limba engleză, atât cu frecvență, cât și cu frecvență redusă, nu pot aplica pentru susținerea examenelor de promovare, a emiterii brevetelor, certificatelor de capacitate, sau a carnetelor de marinar, se precizează în informare.

Singurele forme de învățământ recunoscute de ANR începând cu luna octombrie 2024 sunt cele cu frecvență în limbă română:

Edupedu.ro a semnalat la începutul lunii august faptul că mai mulți absolvenți din promoția 2024 a UMC nu își pot obține brevetele de ofițer maritim sau certificatele de capacitate de la ANR pe motiv că universitatea nu ar fi depus documentele necesare echivalării cursurilor de licență în limba engleză.

Rectorul instituției de învățământ superior, Gabriel Raicu, susține că ANR nu ar mai fi făcut în trecut diferențieri între formele de învățământ cu frecvență, respectiv cu frecvență redusă. Pe de altă parte, directorul ANR, Cosmin Laurențiu Dumitrache a declarat pentru Edupedu.ro că reprezentanții UMC știau că este necesară depunerea de dosare separate pentru toate formele de învățământ.

În plus, Cosmin Dumitrache a explicat că UMC nu a introdus ore de curs pentru studenții înscriși la programele cu frecvență redusă și, prin urmare, nu respectă cerințele cuprinse în Convenția STCW (International Convention on Standards of Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers) – vezi aici argumentația directorului ANR.

Ministerul Educației a transmis unui proaspăt absolvent nemulțumit de decizia ANR un răspuns din care rezultă că argumentele Autorității Navale, pentru a nu recunoaște diplomele studenților absolvenților de la studii cu frecvență redusă și de la cele în limba engleză cu frecvență, nu s-ar susține legal.

Potrivit răspunsului ME, consultat de Edupedu.ro, și Legea veche a educației naționale, și noua Lege a învățământului superior prevăd echivalarea actelor de studii pentru aceleași programe de studii, indiferent de forma de învățământ absolvită.

ME a mai precizat, la acel moment, că a cerut Ministerului Transporturilor și Infrastructurii să analizeze situația și să inițieze demersuri pentru recunoașterea drepturilor celor care se confruntă cu această situație.

Exit mobile version