Studenții care absolvă programele de licență cu frecvență și frecvență redusă în limba engleză ale Universității Maritime din Constanța nu își pot lua brevete de la ANR. Instituția anunță că nu recunoaște decât două programe de studiu

7.280 de vizualizări
Sursa foto: Facebook – Autoritatea Navală Română
Programele de studii de licență cu frecvență și frecvență redusă în limba engleză din cadrul Universității Maritime din Constanța nu sunt recunoscute de către Autoritatea Navală Română (ANR), potrivit unui anunț făcut de reprezentanții instituției pe site-ul oficial. Astfel, studenții nu pot obține o serie de documente necesare desfășurării activităților din domeniul maritim.

Studenții care sunt înscriși în formele de învățământ cu predare în limba engleză, atât cu frecvență, cât și cu frecvență redusă, nu pot aplica pentru susținerea examenelor de promovare, a emiterii brevetelor, certificatelor de capacitate, sau a carnetelor de marinar, se precizează în informare.

Singurele forme de învățământ recunoscute de ANR începând cu luna octombrie 2024 sunt cele cu frecvență în limbă română:

  • Studiile de licență Navigație și Transport Maritim și Fluvial din cadrul Facultății de Navigație și Transport Naval;
  • Studiile de licență Electromecanică Navală și Electrotehnică din cadrul Facultății de Electromecanică Navală.

Edupedu.ro a semnalat la începutul lunii august faptul că mai mulți absolvenți din promoția 2024 a UMC nu își pot obține brevetele de ofițer maritim sau certificatele de capacitate de la ANR pe motiv că universitatea nu ar fi depus documentele necesare echivalării cursurilor de licență în limba engleză.

Rectorul instituției de învățământ superior, Gabriel Raicu, susține că ANR nu ar mai fi făcut în trecut diferențieri între formele de învățământ cu frecvență, respectiv cu frecvență redusă. Pe de altă parte, directorul ANR, Cosmin Laurențiu Dumitrache a declarat pentru Edupedu.ro că reprezentanții UMC știau că este necesară depunerea de dosare separate pentru toate formele de învățământ.

În plus, Cosmin Dumitrache a explicat că UMC nu a introdus ore de curs pentru studenții înscriși la programele cu frecvență redusă și, prin urmare, nu respectă cerințele cuprinse în Convenția STCW (International Convention on Standards of Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers) – vezi aici argumentația directorului ANR.

Ministerul Educației a transmis unui proaspăt absolvent nemulțumit de decizia ANR un răspuns din care rezultă că argumentele Autorității Navale, pentru a nu recunoaște diplomele studenților absolvenților de la studii cu frecvență redusă și de la cele în limba engleză cu frecvență, nu s-ar susține legal.

Potrivit răspunsului ME, consultat de Edupedu.ro, și Legea veche a educației naționale, și noua Lege a învățământului superior prevăd echivalarea actelor de studii pentru aceleași programe de studii, indiferent de forma de învățământ absolvită.

ME a mai precizat, la acel moment, că a cerut Ministerului Transporturilor și Infrastructurii să analizeze situația și să inițieze demersuri pentru recunoașterea drepturilor celor care se confruntă cu această situație.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Iohannis, după apelul mai multor organizații și academicieni să ia poziție împotriva modificărilor în legislația CNATDCU: Solicit inițiatorilor proiectului să țină cont de îngrijorările și riscurile sesizate / “Toleranță zero” față de abaterile academice și plagiat

“Apreciez că societatea civilă și mediul academic și-au exprimat clar punctul de vedere și așteptările privind modificările propuse la Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului Național de Atestare a…
Vezi articolul

Mobilizare fără precedent pentru transport școlar gratuit: elevii români și maghiari, studenții, o parte din sindicate, părinții și ONG-uri cer Parlamentului să respingă OUG nr. 51/2019 care elimină transportul din sfera serviciilor publice

Mobilizare fără precedent, pentru obținerea transportului gratuit pentru elevii din România. Consiliul Național al Elevilor, Uniunea Liceenilor Maghiari din România, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești, Consiliul Tineretului, organizația Salvați Copiii,…
Vezi articolul

Ministrul Educației, Monica Anisie, a retras oficial acreditarea școlilor doctorale „Drept” și „Ordine Publică și Siguranță Națională” din cadrul Academiei de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” București

Acreditările celor două școli doctorale ale Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București: Drept, respectiv Ordine Publică și Siguranță Națională au fost oficial retrase astăzi de către Ministrul Educației,…
Vezi articolul

VIDEO Ministerul Sănătății, după ce ministrul a declarat că din cauza emigrației “avem din ce în ce mai multe cazuri de autism”: Este regretabil că declarațiile ministrului au fost scoase din context

Ministerul Sănătății susține într-un comunicat de presă că în spațiul public au apărut informații “eronate” privind “declarațiile ministrului Sănătății, Victor Costache la adresa persoanelor cu tulburări din spectrul autist”. “Este…
Vezi articolul