Cercetător în inteligență artificială, Răzvan Florian scrie pe pagina sa de Facebook că studenții ar trebui să se întâlnească cu cercetători importanți din domeniu. El povestește că, atunci când a studiat la Paris, “aveam periodic întâlniri cu cercetători importanți din domeniu sau făceam vizite la laboratoare interesante cum ar fi centrul de la muzeul Louvre de analize fizico-chimice și recondiționări ale operelor de artă sau un reactor nuclear experimental. Astfel de momente au fost foarte importante pentru a-mi reaprinde motivația pentru știință și cercetare”, povestește Răzvan Florian.
- Răzvan Florian este cercetător în inteligență artificială cu studii și stagii de cercetare în Franța, SUA și Japonia, în prezent, conduce Institutul Român de Știință și Tehnologie din Cluj-Napoca pe care l-a și fondat.
- Scriitorul Radu Vancu a prezentat o idee similară: Prezența scriitorilor contemporani la orele de curs ar putea schimba multe – Interviu pentru Culturaladuba.ro
Cercetător în inteligență artificială, Răzvan Florian propune într-o postare pe pagina sa de Facebook ca studenții să aibă întâlniri cu oameni importanți din domeniu, cercetători contemporani. El își amintește de o întâlnire pe care a avut-o cu Alain Aspect, care săptămâna aceasta a luat premiul Nobel pentru Fizică.
“O deosebire importantă între facultatea de fizică din România și cea de la École Normale Supérieure de Cachan și Universitatea Paris-Sud unde mi-am terminat studiile era faptul că în Paris aveam periodic întâlniri cu cercetători importanți din domeniu sau făceam vizite la laboratoare interesante cum ar fi centrul de la muzeul Louvre de analize fizico-chimice și recondiționări ale operelor de artă sau un reactor nuclear experimental.
Astfel de momente au fost foarte importante pentru a-mi reaprinde motivația pentru știință și cercetare. Una din întâlnirile care m-au marcat cel mai mult a fost un seminar cu Alain Aspect, cel care a făcut un experiment faimos, cu implicații filozofice profunde asupra naturii lumii în care trăim, care contrazice opinia lui Einstein că teoria cuantică nu ar oferi o descriere completă a realității.
Aspect a primit zilele trecute premiul Nobel pentru fizică. El a fost atât student cât și cadru didactic / cercetător la ENS Cachan și Universitatea Paris-Sud. Ambele instituții au fost înglobate în prezent în noua universitate Paris-Saclay, care este în prezent, pentru fizică, prima din Europa și pe locul 9 în lume în clasamentul Shanghai al universităților”, scrie cercetătorul Răzvan Florian.