Structurile următorilor patru ani școlari, până în 2027-2028 inclusiv – publicate de Ministerul Educației din Portugalia, după consultări publice: În educație, stabilitatea și predictibilitatea pentru școli și familii sunt esențiale

2.717 vizualizări
Foto: © Cosmin Constantin Sava | Dreamstime.com
Structurile următorilor patru ani școlari, până în anul școlar 2027-2028 inclusiv, au fost publicate de Ministerul Educației din Portugalia, după consultările publice din această vară. Calendarele prevăzute de ordinul de ministru 8.368/2024 au apărut în Monitorul Oficial portughez (Diario da Republica) pe 25 iulie.
  • Calendarele au fost puse în consultare publică pe 6 iunie, timp de 10 zile, iar în elaborarea lor Ministerul Educației din Portugalia susține că s-a consultat cu Consiliul Școlilor și cu două asociații reprezentative la nivel național ale directorilor și altor manageri de școli.

„Educația este o axă strategică pentru competitivitatea și dezvoltarea țării și reprezintă o prioritate a acțiunii guvernamentale, în care stabilitatea și predictibilitatea în ceea ce privește organizarea și administrarea școlilor sunt condiții esențiale pentru promovarea calității învățării și a bunăstării elevilor și a comunității educaționale într-un mediu educațional de încredere, contribuind la asigurarea condițiilor adecvate pentru ca școlile și agenții educaționali să își îndeplinească misiunea”, se arată în preambulul din ordinul de ministru al Educației din Portugalia.

Iar în motivare continuă: „În scopul garantării predictibilității pentru școli și familii, prezentul ordin stabilește un calendar școlar inovator pentru următorii patru ani școlari, din 2024-2025 până în 2027-2028, stabilind normele de funcționare a activităților educaționale și didactice, respectiv începutul, sfârșitul și perioadele de întrerupere ale acestora”.

Anul școlar este organizat în trimestre în Portugalia, după cum se arată în ordinul de ministru citat, care poate fi descărcat mai jos din articol. Potrivit actului normativ, școlile pot «adopta o organizare bianuală a anului școlar», cu condiția ca respectivul calendar să fie coordonat cu «consiliul municipal [din care face parte școala] și cu celelalte școli din municipalitate».

De exemplu, primul trimestru al anului școlar 2024-2025 din Portugalia se desfășoară între 12-16 septembrie și 17 decembrie. Al doilea trimestru începe la 6 ianuarie și se încheie la 4 aprilie anul viitor, iar al treilea trimestru începe pe 22 aprilie și se încheie pe 6 iunie pentru clasele a IX-a, a XI-a și a XII-a, pe 13 – pentru clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, a VIII-a și a X-a și la 27 iunie pentru învățământul preșcolar și ciclul I al învățământului primar.

DOCUMENT DESCARCĂ Ordinul de ministru al Educației din Portugalia 8.368/2024:

Foto: © Cosmin Constantin Sava | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Structura anului școlar din Franța, publicată de Ministerul Educației de la Paris pentru următorii 3 ani. Predictibilitatea în învățământ – o tradiție în Hexagon
Școala să înceapă mai târziu în Italia, în octombrie, din cauza căldurii excesive, au propus mai multe asociații de profesori și sindicate care au cerut sfatul specialiștilor în pediatrie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesoara de matematică Alexandra Avasicei și-a premiat elevii pentru notele la Bacalaureat 2024: Am pus deoparte în fiecare lună bani din salariu pentru ei. Am văzut că erau mai atenți, că încearcă să devină din ce în ce mai buni și chiar au reușit

Profesoara de matematică Alexandra Avasicei a pus deoparte în fiecare lună o anumită sumă din salariu pentru a-și premia elevii pentru notele la Bacalaureat 2024, 500 de lei pentru nota…
Vezi articolul

„Caz particular“ la Universitatea din Craiova. Rectorul Cezar Spînu nu ar fi avut bază legală să candideze pentru un nou mandat în alegerile din 14 decembrie, pe care le-a câștigat, acuză unul dintre ceilalți candidați

Posibilitatea rectorului de până acum al Universității din Craiova (UCV), Cezar Spînu, de a candida pentru un nou mandat – pe care acesta l-a și câștigat în alegeri desfășurate săptămâna…
Vezi articolul