Structura anului școlar viitor, stabilită miercuri la prânz în ședință cu reprezentanții elevilor, ai părinților și profesorilor, la Ministerul Educației

16.159 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Calendarul anului școlar 2022-2023 a fost decis în ședința Consiliului pentru Dialog Social de la Ministerul Educației, de la ora 11:00, miercuri 30 martie, potrivit surselor Edupedu.ro. Structura anului școlar înseamnă dacă anul școlar va fi împărțit în semestre sau trimestre, câte săptămâni vor avea acestea, câte vacanțe vor fi și câte zile de școală vor avea elevii.

UPDATE ora 14:00: Calendarul anului școlar 2022-2023, structurat pe module și vacanțele dintre ele. 36 de săptămâni de școală, echivalentul a 180 de zile – surse

Potrivit declarațiilor de până acum ale Ministrului Educației, structura anului școlar viitor va fi următoarea:

“Anul școlar să înceapă pe data de 5 septembrie, prima zi de luni a lunii septembrie, și să se încheie pe 16 iunie. Să avem un număr de cinci vacanțe.

În primul rând o vacanță la finalul lunii octombrie, de o săptămână, după primul modul de învățare, pentru toți elevii. În octombrie pentru toți elevii, subliniez, pentru că cei din învățământ primar și grădinița aveau, cei din gimnaziu și liceu nu aveau, acum propunerea este pentru toți elevii și preșcolarii să aibă această vacanță la final de luna octombrie.

A doua vacanță să fie de sărbătorile de iarnă și să fie cu o durată consistentă, să înceapă undeva la 22 – 23 decembrie și să fie până pe 8 ianuarie, deci să avem 18 zile de vacanță de iarnă.

A treia vacanță să fie în luna februarie, o săptămână.

A patra vacanță să fie de sărbătorile pascale, în anul 2023 putem să avem o vacanță de aproape două săptămâni, care să includă și sărbătorile pascale ortodoxe și pe cele catolice. Și, de asemenea, să avem și o vacanță de vară care ar putea să înceapă pe data de 17 iunie și să se termine pe data de 4 septembrie.

Acestea sunt cele cinci vacanțe, deci asta ar trebui să rămână un lucru clar, vedem dacă vor fi trimestre sau semestre”, spunea ministrul Sorin Cîmpeanu pe 27 februarie.

Conform acestor indicații, calendarul anului școlar ar fi următorul, dacă structura ar rămâne pe semestre:

Semestrul I – 18 săptămâni

  • 5 septembrie – 21 octombrie – cursuri
  • 24-18 octombrie – vacanță de toamnă
  • 31 octombrie – 21 decembrie – cursuri
  • 22 decembrie – 6 ianuarie 2023 – vacanța de iarnă
  • 9 ianuarie – 3 februarie – cursuri
  • 6 februarie – 10 februarie – vacanță intersemestrială

Semestrul al II-lea – 17 săptămâni

  • 13 februarie – 6 aprilie – cursuri
  • 7 aprilie – 18 aprilie – vacanța de primăvară
  • 19 aprilie – 16 iunie – cursuri
  • 17 iunie – 4 septembrie – vacanța de vară

Împărțit pe trimestre, anul școlar 2022-2023 ar arăta în felul următor:


5 comments
  1. Să înțeleg, un an cu module și un an cu semestre. Cei din Minister au mai puțin de 100 IQ , sau nu ? : putem spera, dacă se poate, să nu mai modifice calendarul școlar în fiecare an după doleanțele și manevrele politice, !!! Parcă La Palatul Victoria s-au mutat toate grădinile zoologice din țară.

  2. De ce nu se aplica aceasta decizie pentru ani 2023 -2024.Nu va gândiți ca fuarte mulți părinți au cumpărat bilete din decembrie pentru a pleca în concediu în luna septembrie.Cum veți proceda le veți da bani înapoi pentru biletele deja plătite!

  3. Pentru cine mai exact sunt aceste vacante? Pentru elevi? Sa uite si bruma pe care au invatat-o? Sau sunt cumva pentru profesorii (pentru cei slabi, care au performante zero) sa se mai “odihneasca” putin? Nu ajungeau cele aproape 4 luni de concedii platite pe care le aveau deja?

    1. Daca pentru dv. 62 de zile de concediu inseamna 4 luni…Interesati-va inainte de a veni cu astfel de commentarii rautacioase.

  4. Facem greva daca incepe pe 5 septembrie. cu inca doua vacante in plus in oct. si febr. ramanem fara concedii. Si-asa ne-ati f…tot concediul anul asta. nu mai putem folosi voucherele, le vom returna, pt.ca avem activitate, avem examene de corectat, de pazit, sedinte publice. Ce nevoie avem de vacanta in februarie dupa o vacanta de iarna completa???Care e rostul ei? Care este rostul saptamanii altfel sau alt tip de saptamana? fara acestea am incepe si termina normal. Nu e normal asa ceva. Nu ne-ati consultat, nu ne-ati intrebat, ne incalcati sistematic dreptul la odihna si drepturile salariale si parca suntem abandonati de sindicatele platite din banii munciti. Ce fac acestea??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Patru elevi răniți într-o școală din județul Sibiu, după ce s-a prăbușit tavanul sălii de clasă / Unul dintre copiii răniţi a rămas internat. Termenul de garanție al montării tavanului fals expirase de 2 ani, spune primarul

Patru elevi au fost răniți într-o școală din județul Sibiu, după ce s-a prăbușit tavanul sălii de clasă. Unul dintre copiii răniţi a rămas internat în Spitalul Clinic de Pediatrie…
Vezi articolul

Universitate importantă din Washington, acuzată că a îndepărtat afișe care protestează împotriva persecutării uigurilor, tibetanilor și locuitorilor din Hong Kong de către guvernul chinez / Președintele Universității admite că a greșit

O universitate importantă din Washington s-a trezit săptămâna aceasta în postura de a cenzura critici la adresa guvernului chinez prin îndepărtarea unor afișe artistice menite a evidenția în cursul primei…
Vezi articolul

Anchete ale poliției în ambele cazuri flagrante de scurgere a subiectelor de la Bacalaureat 2024, anunțate și de Ministerul Educației, care face apel de responsabilitate și la presă, pentru a nu mai publica subiectele în timpul probelor

Ministerul Educației reacționează după ce subiectele de la proba de limba română de la examenul de Bac 2024 s-au scurs în presă cu puțin timp după ce a început proba.…
Vezi articolul

Nicio școală cu toaletă în curte nu a fost modernizată în ultimul an, sub ministrul Deca: PNL anunță cifre similare cu cele declarate de fostul ministru Cîmpeanu în septembrie 2022 / Actualul premier Ciolacu declara atunci că toaletele din fundul curții trebuie să dispară din “România educată”

Nicio școală cu toaletă în curte din cele 180 luate în evidența lunii septembrie de anul trecut n-a fost modernizată până acum, cu două săptămâni înainte să înceapă noul an…
Vezi articolul