Strategia Națională în domeniul Inteligenței Artificiale e în stadiul de inițiere de către Ministerul Cercetării a unui memorandum pentru înființarea unui grup de lucru, anunță ministrul Ciprian Teleman într-o postare pe Facebook.
„MCDI a inițiat proiectul de Memorandum pentru instituirea grupului de lucru inter-ministerial și elaborarea strategiei naționale în domeniul Inteligenței Artificiale (IA)”, scrie ministrul, care susține că „este prima inițiativă instituțională din România care își propune să realizeze o coordonare națională pe problematica IA, luând în considerare atât impactul asupra sectorului privat cât și cel public”.
Teleman mai scrie că „Inteligența Artificială este considerată una dintre tehnologiile cu cel mai mare potențial de transformare critică pentru societate, din punct de vedere al beneficiilor dar și al riscurilor potențiale pentru drepturile omului și piața muncii. Mai mult IA este deja utilizată pe scară largă în produse și servicii utilizate de consumatori, inclusiv în România, cum ar fi roboții industriali, transporturi autonome, medicină predictivă, asistent personal smart etc”.
Grupul de lucru ar trebui să preia informații din mediul public și privat:
„Luând în considerare noutatea și complexitatea subiectului și implicațiile majore pentru cetățeni, grupul de lucru își propune să reunească informația și propunerile din toate inițiativele din mediul public și privat, cum ar fi proiectul inițiat de ADR – SIPOCA 704 („Cadru strategic pentru adoptarea și utilizarea de tehnologii inovative în administrația publică 2021-2027 – soluții pentru eficientizarea activității”) sau inițiative private: RePatriot AI, AI4RO. Activitatea grupului va consta în consultările cu mediul privat, alinierea cu inițiativele UE în domeniu, în special Regulamentul IA propus recent de Comisia Europeană și considerentele etice și legale ale implementării IA pe scara largă”.
În termen de 6 luni de la înființarea grupului, acesta va prezenta către premier proiectul de strategie națională, mai scrie ministrul Cercetării.
Prioritățile MCID pentru grupul de lucru sunt:
- Dezvoltarea economică a României pe baza IA prin servicii și produse cu valoare adăugată mare
- Dezvoltarea unui ecosistem performant de startup-uri și companii inovative în domeniul IA, orientate către piața internațională
- Creșterea numărului de specialiști în IA, prin programe de educație în domeniu
- Îmbunătățirea serviciilor publice prin tehnologii IA
- Orientarea măsurilor de stimulare a dezvoltării IA către cetățean și mitigarea (n. red. diminuarea) riscurilor legate de piața muncii și drepturile omului.
La capitolul Educație, în programul de Guvernare al PNL-UDMR-USR-PLUS, este prevăzut, la învățământul preuniversitar, un obiectiv specific pentru „construirea unui sistem de Big Data și Inteligență artificială capabil să interpreteze datele, să identifice punctele slabe din sistemul de educație și să realizeze previziuni”.