Straniul caz al unei firme noi care câștigă pe bandă rulantă, fără licitație, contracte de contabilitate cu școlile din Sectorul 2 din București

4.866 de vizualizări
O firmă înființată în luna ianuarie 2018 câștigă de la începutul anului contracte pe bandă rulantă cu școlile, liceele și grădinițele din Sectorul 2 al Bucureștiului, instituții gestionate de primăria locală. Platformele de licitații electronice SICAP și SEAP listează zeci de contracte atribuite direct, fără licitație, firmei INDEPENDENT MSV CONTAB SRL.
În replică, Primăria Sector 2 susține într-un răspuns trimis Edupedu.ro că “unei firme nou înființate nu-i poate fi îngrădit accesul în platforma SEAP/SICAP” și că “doar pentru un număr de 15 unități de învățământ (din totalul de 83!) a fost necesară alocarea resursei bugetare în vederea achiziționării de servicii de contabilitate”.

Toate contractele, variind între 8.000 de lei și 72.000 de lei, sunt atribuite pentru servicii de contabilitate și toate vizează unități publice de educație exclusiv din Sectorul 2 al Capitalei, sector condus de primarul PSD Mugur Mihai Toader.

Acționarii firmei care câștigă contractele sunt Ovidiu Valentin Peleanu și Gabriela Toader, iar administrator este Gabriela Toader. Firma a fost înființată în 16 ianuarie 2018 și are sediul în București, sectorul 2, strada Ziduri între vii nr. 19.

Potrivit SICAP, firma a câștigat contracte cu zece unități școlare, cu unele mai multe contracte consecutive: GRADINITA NR. 138, Scoala Gimnaziala nr 31, GRADINITA LUMINITA, SCOALA GIMNAZIALA NR. 40, SCOALA GIMNAZIALA DE ARTE NR. 2, SCOALA GIMNAZIALA NR. 41, SCOALA GIMNAZIALA NR. 32, SCOALA GIMNAZIALA NR.46, SCOALA GIMNAZIALA NR. 145, LICEUL TEORETIC ADY ENDRE.

Potrivit SEAP – vechea versiune a SICAP – firma de contabilitate a câștigat contracte cu alte 20 de unități școlare.

Practic, de la înființare, noua firmă are cvasi-monopol pe serviciile de contabilitate ale școlilor și grădinițelor de stat din Sectorul 2 al Bucureștiului.

Edupedu.ro a adresat întrebări pe această temă Primăriei Sectorului 2 București. Citește mai jos explicațiile Primăriei Sector 2:

UPDATE: Ce răspunde Primăria Sector 2

La solicitarea Edupedu.ro, Primăria Sector 2 a răspuns următoarele:

Rep: Există vreo legătura de rudenie între primarul Sectorului 2 și Gabriela Toader, acționar și administrator al acestei firme? Dar între Primarul sectorului 2 și Ovidiu Valentin Peleanu, alt acționar al firmei?

Primăria Sector 2: Vă facem precizarea că nu există nici un grad de rudenie între domnul primar Toader Mugur Mihai şi doamna Gabriela Toader, acţionar şi administrator al firmei S.C. INDEPENDENT CONTAB MSV SRL, la care faceţi dumneavoastră referire în solicitare. Este vorba doar de o simplă coincidenţă de nume între cele două persoane, dar în nici un caz nu este vorba de vreun grad de rudenie

De asemenea, aceeaşi situaţie este şi în cazul domnului Ovidiu Valentin Pieleanu, care nu are nici un grad de rudenie cu domnul primar Toder.

Este regretabilă dorinţa dumneavoastră de-a realiza o ştire senzaţională fără o minimă documentare şi respectarea normelor elementare ale deontologiei de ziarist, care vă obligă să verificaţi temeinic informaţiile înainte de publicarea lor.

Pentru corecta informare a opiniei publice, era normal şi firesc să aşteptaţi din partea domnului primar Toader răspunsul la solicitarea dumneavoastră transmisă, ieri, joi, 8 noiembrie 2018. Vă asigurăm că domnia sa tratează cu cea mai mare responsabilitate cererile din partea presei şi, după o documentare temeinică, răspunde în cel mai scurt timp posibil. Menționăm că verificarea unor contracte precum cele menţionate de dumneavoastră a necesitat o perioadă de timp rezonabilă, iar acum suntem în măsură să vă răspundem la întrebarea pusă de dumneavoastră.

Rep: Cum explicați faptul că o firmă nou-înființată câștigă contracte pe banda rulantă cu majoritatea școlilor și grădinițelor publice din Sectorul 2?

Primăria Sector 2: La nivelul Sectorului 2 funcționează un număr de 83 de unități de învățământ preuniversitar de stat cu personalitate juridică având următoarele elemente definitorii: act de înfiinţare, patrimoniu, Cod de Identitate Fiscală, stampilă cu Stema României, Cont în Trezoreria Statului, buget propriu, contabilitate proprie organizată potrivit prevederilor Legii nr. 82/1991- Legea contabilităţii cu modificările şi completările ulterioare şi a altor prevederi ale legislaţiei în vigoare.

Potrivit Art.20 alin.(1) din Legea nr.1/2011 a Educației Naționale: „ Autorităţile administraţiei publice locale asigură, în condiţiile legii, buna desfăşurare a învăţământului preuniversitar în localităţile în care acestea îşi exercită autoritatea”.

Datorită reducerii normelor pentru personalul didactic auxiliar, categorie din care fac parte și administratorii financiari (contabilii), s-a ajuns în situația în care unitatea de învățământ să nu mai aibă persoane angajate cu contract individual de muncă, ceea ce conduce la blocarea activității/funcționării unităților de învățământ. Potrivit legii, se pot încheia contracte de prestări de servicii, pentru conducerea contabilităţii şi întocmirea situaţiilor financiare trimestriale şi anuale, cu persoane fizice sau juridice autorizate, membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România. Încheierea contractelor se face cu respectarea reglementărilor privind achiziţiile publice de bunuri şi servicii. Plata serviciilor respective se face din fonduri publice cu această destinaţie.

Astfel, doar pentru un număr de 15 unități de învățământ (din totalul de 83!) a fost necesară alocarea resursei bugetare în vederea achiziționării de servicii de contabilitate, aceasta fiind singura variantă pentru asigurarea continuității activității financiar contabile, esențială funcționării unității de învățământ, atât din punct administrativ, cât și didactic. Directorii unităților de învățământ au calitatea de ordonatori de credite, iar instituțiile școlare, ca autorități contractante, au tot dreptul a desfășura proceduri de achiziții (servicii, produse, lucrări), în raport cu necesitățile identificate.

Legat de mențiunea dumneavoastră, că S.C. Independent Contab MSV S.R.L., cu care au fost încheiate 12 contracte de prestări servicii de contabilitate, este înființată în anul 2018, vă informam ca unei firme nou înființate nu-i poate fi îngrădit accesul în platforma SEAP/SICAP și nici participarea la procedurile de achiziții publice, lucru care ar încălca scopul și principiile achizițiilor publice conform Legii 98/2016 .

Cu această ocazie facem precizarea că nu domnul primar Toader se ocupă de organizarea licitațiilor, aceasta fiind în competența direcției de specialitate.

Deoarece articolul dumneavoastră tendențios a adus atingeri grave de imagine domnului primar Toader Mugur Mihai și instituției pe care o conduce, pentru corecta informare a opiniei publice, vă transmitem situația exactă a contractelor pentru a face cuvenita rectificare.

Foto: Primarul Sectorului 2, Mugur Mihai Toader (stânga – sursa: Primăria)


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Tudor Chirilă, către Ligia Deca: Cu Legile Educației cum faceți? Cu modificări pe care le țineți ascunse de ochii cetățenilor care vă plătesc, vi se pare normal să o luați pe scurtătura către Parlament? Am vrea să le citim și noi cu voce tare

Tudor Chirilă cere transparență pentru proiectele de legi ale Educației. Într-un mesaj scris pe pagina de demnitar a Ligiei Deca, artistul o întreabă pe ministră dacă i se pare normal…
Vezi articolul

Cuvântul de ordine în sistemul de educație este „cât mai mult învățământ față în față”, spune secretarul de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion: Nu vorbim în niciun moment de trecerea integrală în sistem online / În prima zi de școală 7.000 de elevi au început online

Cuvântul de ordine în sistemul de educație este „cât mai mult învățământ față în față”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion, la Radio România Actualități. Acesta…
Vezi articolul

Reacție fără precedent a studenților și profesorilor de la facultățile de Drept, care cer abrogarea OUG 7. Studenții la Drept de la Universitatea din București: Devine posibilă intimidarea magistraților

Ordonanța care modifică legile justiției generează o reacție fără precedent din partea studenților și a profesorilor de la facultățile de Drept. Studenții de la Facultatea de Drept a Universității din București…
Vezi articolul

România – pe ultimul loc în Uniunea Europeană la educația online: doar 1 din 10 utilizatori români a apelat la cursuri pe Internet sau materiale de învățare online în 2022-2023 / Acum cinci ani, România depășea majoritatea țărilor est-europene

Aproape o treime dintre utilizatorii de Internet cu vârste între 16 și 74 de ani din Uniunea Europeană au apelat, în 2023, la cursuri online sau au folosit materiale online…
Vezi articolul