Strălucirea sateliților artificiali de pe orbită afectează observațiile astronomice de pe Pământ – studiu. Cazul BlueWalker3 care devine periodic de sute de ori mai luminos decât recomandările internaționale

111 vizualizări
Foto: Pixabay.com
Satelitul BlueWalker 3 a devenit unul dintre cele mai strălucitoare obiecte de pe cerul nocturn, ceea ce amplifică îngrijorările continue cu privire la provocările tot mai mari cu care se confruntă astronomii de la sol în contextul unei creşteri a numărului de sateliţi lansaţi pe orbita joasă a Pământului, dispozitive care reflectă lumina solară, transmite marţi agenţia Xinhua.

Conform unor observaţii publicate marţi în jurnalul ştiinţific Nature, BlueWalker 3, un prototip de satelit de comunicaţii care a fost lansat la 10 septembrie 2022, are o dimensiune de până la 64,3 metri pătraţi, ceea ce reprezintă o suprafaţă mare în care se reflectă lumina solară.

Când este desfăşurat în întregime, satelitul de 8×8 metri străluceşte la aceeaşi intensitate ca Procyon, a opta cea mai strălucitoare stea de pe cerul nocturn, potrivit cercetării efectuate de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Canterbury şi Universitatea din Auckland, care include şi observaţii de la Observatorul Mt John din Noua Zeelandă.

De asemenea, BlueWalker 3, dezvoltat de AST SpaceMobile din Statele Unite, devine periodic de sute de ori mai luminos comparativ cu recomandările internaţionale, autorii studiului precizând că aceste puncte luminoase ar putea împiedica eforturile astronomilor de a monitoriza spaţiul de pe Pământ.

Sateliţii artificiali care orbitează planeta noastră pot apărea ca obiecte strălucitoare, deoarece reflectă lumina solară. Deşi operatorii de sateliţi, astronomii şi alţi observatori ai cerului nocturn încearcă să găsească strategii pentru atenuarea luminozităţii acestor dispozitive, numărul tot mai mare de sateliţi poate împiedica eforturile de a realiza observaţii ale spaţiului de pe Pământ, au indicat autorii.

Pentru a determina efectul pe care îl BlueWalker 3, a fost iniţiată o campanie internaţională de observare folosind date obţinute atât de amatori, cât şi de profesionişti din Chile, Statele Unite, Mexic, Noua Zeelandă, Ţările de Jos şi Maroc.

Autorii au recomandat ca o evaluare a efectului sateliţilor asupra spaţiului şi a Pământului să fie luată în considerare în cadrul proceselor de autorizare a lansării acestor dispozitive.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

OFICIAL Desființarea inspectoratelor școlare, stabilită pentru 2025. Ordinele de ministru privind organizarea și funcționarea Direcțiilor Județene și înființarea Birourilor județene ARACIIP, care le preiau atribuțiile, au termen 30 mai 2025

Desființarea Inspectoratelor Școlare Județene este stabilită pentru 2025. Ordinele de ministru privind organizarea și funcționarea Direcţiilor Judeţene de Învăţământ Preuniversitar, DJIP si înființarea Birourilor Judeţene ARACIIP (Agenţia Română pentru Asigurarea…
Vezi articolul

Din toamnă, 20 de burse de până la 1.500 de lei, pentru elevii și studenții olimpici care aleg să studieze la Universitatea din București, anunță instituția de învățământ / Rectorul Marian Preda: O țară fără elite științifice, sportive și culturale este o țară fără viitor

Din anul universitar 2023-2024, elevii și studenții medaliați cu aur, argint sau bronz la olimpiadele științifice și competițiile internaționale care optează să-și continue studiile într-una dintre cele 19 facultăți ale…
Vezi articolul

Evaluare Naţională 2024. Apă potabilă pentru elevi şi profesori și ventilaţie în clasă în timpul probei scrise la limba română, asigurate în toate sălile de examen din judeţul Giurgiu, în contextul caniculei

Elevii din judeţul Giurgiu înscrişi la Evaluarea Naţională 2024 au susţinut proba de marţi la Limba şi literatura română în săli de clasă protejate de soare şi cu ventilaţie, având…
Vezi articolul