Motivul pentru care fetele manifestă o aplecare pentru studiul avansat al fizicii într-o măsură mai mică decât băieții nu ține de un presupus dezinteres pentru matematică, ci în special de stereotipurile manifestate în familie și comunitate, scriu, într-un articol pentru The Conversation, două experte de la două universități britanice.
Olivia Keenan de la Queen Mary University din Londra și Jen Gupta de la University of Portsmouth scriu pe marginea unor comentarii făcute de o oficialitate din Anglia. Ele constată interesul mai redus al fetelor, comparativ cu cel al băieților, față de fizică. Cele două iau în considerare, în acest sens, datele statistice aferente examenelor de final de liceu și studiilor superioare, în care mai mult băieți decât fete optează pentru studii ce includ fizica, deși, la examenele de final de studii liceale, notele la fizică ale băieților și ale fetelor sunt similare.
Autoarele invocă un proiect de cercetare al Institului de Educație al University College London, ce a urmărit un grup de elevi de la vârsta de zece ani până la maturitate și a studiat interesul acestora pentru știință. Potrivit acelui studiu, în învățământul secundar băieții deveneau mult mai interesați decât fetele să devină oameni de știință, diferența crescând cu vârsta.
- Acel proiect a indicat faptul că băieții erau mult mai înclinați decât fetele să spună că profesorul lor se așteaptă ca ei să aibă rezultate bune la științe și că profesorul se interesează dacă ei au înțeles materia, în acest domeniu. Pe de altă parte, fetele nu se simțeau “suficient de deștepte” pentru fizică, deși luau note similare cu băieții.
Potrivit autoarelor, o cauză a acestei situații este faptul că persistă stereotipuri potrivit cărora băieții sunt mai buni decât fetele la fizică, iar aceste stereotipuri sunt transmise în continuare în școală, acasă și în media (în acest sens, este dat drept exemplu cunoscutul serial Big Bang Theory, în care personaje principale sunt patru tineri fizicieni/ingineri și o fată zăpăcită de prin vecini).
Articolul citează și un raport din 2020 al Institutului de Fizică din Marea Britanie, ce a indicat faptul că fetelor li se spune adesea că fizica este mai potrivită pentru băieți, în timp ce un al studiu al aceluiași institut arată că în școlile de fete din Marea Britanie, unde mesajele axate pe diferențe de gen sunt mai puțin pronunțate, participarea fetelor la studiile de fizică este mai mare.
Foto: Student © Inga Eramasova | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.