Experimentul Planeterrella sau cum se formeaza aurora boreală și aurora australă. Ateliere de seismologie, nanotehnologie, crearea universului și mecanică cuantică. Sunt câteva dintre evenimentele cu care cercetătorii de la Măgurele îi așteaptă începând de astăzi și până duminică pe copii, tineri, părinți și simpli curioși la târgul de știință și educație ”Cu mic, cu mare… prin Univers”.
Începe târgul de știință și educație ”Cu mic, cu mare… prin Univers”. “Speakerii noștri ne vor conduce spre fascinanta lume a mecanicii cuantice, a nanotehnologiei, vom afla mai multe despre unitățile de masură și vom culmina cu teme despre seismologie și univers”, au explicat pentru Edupedu.ro tinerii din Asociația Studenților Fizicieni. Aici, site-ul oficial al evenimentului
Cine sunt cercetătorii care vor explica știința pe înțelesul tuturor: “Am încercat să aducem persoane a căror activitate reflectă pasiunea pentru știință și care pot să împărtășească acest lucru celor din jur. Printre aceștia se numară dr. Octavian Micu (Institutul de Ştiinte Spațiale), dr. Dragoș Tătaru (Institutul Național de Fizica Pământului), prof.univ.dr. Alexandru Jipa (Universitatea din București), prof. univ. dr. Petrică Cristea (Universitatea din București) și mulți alții care așteaptă cu nerăbdare să vă întâlnească”, a precizat Asociația Studenților Fizicieni.
Astăzi, 23 noiembrie, studenții vor putea să viziteze 7 institute de pe platforma Măgurele: Extreme Light Infrastructure (ELI-NP), Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației (INFLPR), Institutul Național pentru Fizica Materialelor (INFM), Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP) și Institutul de Ştiințe Spațiale (ISS), Institutul Național de Fizică Nucleară “Horia Hulubei”.
În ceea ce privește atelierele cu care copiii, tinerii și toți pasionații de știință sunt așteptați la Măgurele, studenții la Fizică spun că “acestea fac parte din domenii diferite ale fizicii printre care seismologie, nanotehnologie, crearea universului și mecanică cuantică”.
Un experiment interesant pe care tinerii l-au pregătit este “Planeterrella, un dispozitiv impresionat care permite simularea în condiții de laborator a interacției dintre plasma vântului solar și câmpul magnetic terestru”. “Altfel spus, veți putea vedea cum se formeaza aurorele boreală și australă”, a precizat Asociația Studenților Fizicieni.
Participanții la eveniment vor afla istoria Platformei Măgurele și vor putea vedea “un colaj de imagini surprinse de-a lungul ultimelor șase decenii”.
“Cel mai greu moment de prezentat din perspectiva noastră, ca Asociație a Studenților Fizicieni, ar fi ‘Povestea platformei Măgurele’, deoarece nu putem relata ceva ce nu am trăit, ce nu am experimentat. Platforma Măgurele are la bază nume celebre, oameni de știință ce au lăsat în urmă pasiunea lor pentru știință. Una din temele abordate în cadrul evenimentului, care poate fi mai complicat de explicat elevilor ar fi subiectul ales de domnul profesor universitar doctor Petrică Cristea despre redefinirea unităților de măsură”, au mărturisit studenții, pentru Edupedu.ro.
Programul de sâmbătă, 24 noiembrie, al Târgului de știință și educație ”Cu mic, cu mare… prin Univers”:
Perioadă: 23 – 25 noiembrie 2018
Locul în care se va desfășura: IFIN-HH și Facultatea de Fizică – Universitatea din București, institute de cercetare din Măgurele
Organizatori
- Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH)
- Asociația Studenților Fizicieni (ASF)
- Universitatea din București (UB)
- Asociația Măgurele Science Park (MSP)
- Institutul de Științe Spațiale (ISS)
Pagina de Facebook a Târgului de știință și educație Cu mic cu mare… prin Univers