Știință pentru copii și tineri: Ateliere de seismologie, nanotehnologie, crearea universului și mecanică cuantică, la Târgul de știință și educație de la Măgurele

1.107 vizualizări
Experimentul Planeterrella sau cum se formeaza aurora boreală și aurora australă. Ateliere de seismologie, nanotehnologie, crearea universului și mecanică cuantică. Sunt câteva dintre evenimentele cu care cercetătorii de la Măgurele îi așteaptă începând de astăzi și până duminică pe copii, tineri, părinți și simpli curioși la târgul de știință și educație ”Cu mic, cu mare… prin Univers”.

Începe târgul de știință și educație ”Cu mic, cu mare… prin Univers”.Speakerii noștri ne vor conduce spre fascinanta lume a mecanicii cuantice, a nanotehnologiei, vom afla mai multe despre unitățile de masură și vom culmina cu teme despre seismologie și univers”, au explicat pentru Edupedu.ro tinerii din Asociația Studenților Fizicieni. Aici, site-ul oficial al evenimentului

Cine sunt cercetătorii care vor explica știința pe înțelesul tuturor:Am încercat să aducem persoane a căror activitate reflectă pasiunea pentru știință și care pot să împărtășească acest lucru celor din jur. Printre aceștia se numară dr. Octavian Micu (Institutul de Ştiinte Spațiale), dr. Dragoș Tătaru (Institutul Național de Fizica Pământului), prof.univ.dr. Alexandru Jipa (Universitatea din București), prof. univ. dr. Petrică Cristea (Universitatea din București) și mulți alții care așteaptă cu nerăbdare să vă întâlnească”, a precizat Asociația Studenților Fizicieni.

Astăzi, 23 noiembrie, studenții vor putea să viziteze 7 institute de pe platforma Măgurele: Extreme Light Infrastructure (ELI-NP), Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației (INFLPR), Institutul Național pentru Fizica Materialelor (INFM), Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP) și Institutul de Ştiințe Spațiale (ISS), Institutul Național de Fizică Nucleară “Horia Hulubei”.

În ceea ce privește atelierele cu care copiii, tinerii și toți pasionații de știință sunt așteptați la Măgurele, studenții la Fizică spun că “acestea fac parte din domenii diferite ale fizicii printre care seismologie, nanotehnologie, crearea universului și mecanică cuantică”.

Un experiment interesant pe care tinerii l-au pregătit este “Planeterrella, un dispozitiv impresionat care permite simularea în condiții de laborator a interacției dintre plasma vântului solar și câmpul magnetic terestru”. “Altfel spus, veți putea vedea cum se formeaza aurorele boreală și australă”, a precizat Asociația Studenților Fizicieni.

Participanții la eveniment vor afla istoria Platformei Măgurele și vor putea vedea “un colaj de imagini surprinse de-a lungul ultimelor șase decenii”.

Cel mai greu moment de prezentat din perspectiva noastră, ca Asociație a Studenților Fizicieni, ar fi ‘Povestea platformei Măgurele’, deoarece nu putem relata ceva ce nu am trăit, ce nu am experimentat. Platforma Măgurele are la bază nume celebre, oameni de știință ce au lăsat în urmă pasiunea lor pentru știință. Una din temele abordate în cadrul evenimentului, care poate fi mai complicat de explicat elevilor ar fi subiectul ales de domnul profesor universitar doctor Petrică Cristea despre redefinirea unităților de măsură”, au mărturisit studenții, pentru Edupedu.ro.

Programul de sâmbătă, 24 noiembrie, al Târgului de știință și educație ”Cu mic, cu mare… prin Univers”:

 

Perioadă: 23 – 25 noiembrie 2018
Locul în care se va desfășura: IFIN-HH și Facultatea de Fizică – Universitatea din București, institute de cercetare din Măgurele

Organizatori

  • Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH)
  • Asociația Studenților Fizicieni (ASF)
  • Universitatea din București (UB)
  • Asociația Măgurele Science Park (MSP)
  • Institutul de Științe Spațiale (ISS)

Pagina de Facebook a Târgului de știință și educație Cu mic cu mare… prin Univers


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Gérard Mourou, premiul Nobel în Fizică 2018: Sunt implicat în mod real în proiectul din România, care va fi cel mai puternic laser din lume. Vom realiza lucruri ieșite din comun în domeniul fizicii

Gérard Mourou, laureatul premiului Nobel pentru fizică și părintele științific al laserului de la Măgurele, a declarat în exclusivitate pentru Edupedu.ro că proiectul din România “are o contribuție unică” la…
Vezi articolul

GHID Atribuțiile pe care le au profesorii implicați în organizarea și desfășurarea practicii pedagogice. Cum se organizează practica pedagogică pentru elevii de liceu și care sunt pașii pe care îi au de parcurs liceenii

Atribuțiile pe care le au profesorii implicați în organizarea și desfășurarea practicii pedagogice sunt menționate într-un ghid specific, elaborat în cadrul proiectului sistemic necompetitiv Profesionalizarea carierei didactice – PROF. Ghidul…
Vezi articolul
vârsta de pensionare, cancelarie profesori

Directoarea Mihaela Florina Giurcă, despre profesorii din comisia de disciplină din școli: Un coleg de cancelarie niciodată nu va spune „da, n-ai făcut nimic la oră” / „Aceste comisii, care ne evaluează pe noi în situații extreme, să fie constituite din alte cadre didactice din afara școlii, avocați”, propune directoarea

Mihaela Florina Giurcă, directoarea Colegiului National “Gheorghe Munteanu Murgoci” din Brăila, a declarat, referitor la profesorii din comisia de disciplină din școli, că „un coleg de cancelarie niciodată nu va…
Vezi articolul

Klaus Iohannis, despre urgențele din educație: introducerea unei specializări distincte pentru pregătirea cadrelor didactice și educația antepreșcolară. “Câteva urme de metodică și pedagogie și un nivel redus de practică nu pot substitui o educație direcționată strict către formarea profesorilor”

“Rezultatele PISA reprezintă unul dintre argumentele de netădăduit pentru urgența soluțiilor rapide și temeinice”, a declarat președintele Klaus Iohannis, la conferința la care lansează patru documente de politică publică realizate…
Vezi articolul

OFICIAL După cele gimnaziale, și toate școlile care au clase primare vor utiliza modulul informatic MATE pentru identificare copiilor în risc de abandon școlar / Ce responsabilități au învățătorii

Toate unitățile de învățământ care au clase primare vor utiliza modulul informatic MATE, pentru identificarea copiilor în risc de a părăsi școala, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial. Până…
Vezi articolul