Stenogramele dosarului ”Droguri în licee”: În grupare intra doar cine consuma și vindea droguri. Traficanții le transportau pe trotinetă

3.460 de vizualizări
Transport gratuit pentru elevi
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
În gruparea care trafica droguri în rândul elevilor de liceu intrau doar tinerii care consumau și vindeau droguri, se arată în Referatul cu propunerea de arestare preventivă în cazul suspecţilor. Documentul descrie în detaliu cum proceda reţeaua de tineri traficanţi, potrivit documentului consultat de G4Media.ro. Tinerii traficanţi erau atenţi la filajele poliţiei şi mergeau după bani cu trotineta. Amintim că printre cei implicați în acest dosar sunt fiul unui secretar de stat din Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și fiul unui expert de la Direcția Națională Anticorupție (DNA).
  • În acest caz, doi dintre inculpaţii au fost arestați preventiv, doi au fost plasaţi în arest la domiciliu, iar alţi trei sub control judiciar. Doi dintre inculpaţii cu măsuri preventive sunt elevi, iar unul este minor.

Potrivit Referatului cu propunerea de arestare preventivă în cazul suspecților, tinerii traficanţi erau atenţi la filajele poliţiei şi mergeau după bani cu trotineta. Poliţia a infiltrat între ei investigatori sub acoperire care i-au filmat cu camera ascunsă.

Presupușii dealeri de droguri pentru elevi sunt foarte tineri, născuţi aproape toţi după 2000, unul dintre ei este elev la Liceul bulgar, iar un altul este minor. Unul dintre ei este fiul unui secretar de stat din MAE, altul – al unui expert de la DNA.

Din documentul care indică 10 inculpați și 7 suspecți reiese că, în gruparea care trafica droguri în rândul elevilor de liceu, intrau doar tinerii care consumau și vindeau droguri, iar liderul, numit în referat drept inculpatul 1, decidea “cine face parte sau nu din grup și care și este rangul in ierarhie, precum și cărora dintre membrii grupului li se permitea să vândă droguri și la ce scară”.

Potrivit documentului: “(…) analizând structura grupului infracțional organizat investigat în prezenta cauză, se constată  propagarea unei mentalități în virtutea căreia acceptarea socială, în anturaj, este condiționată de apetența și disponibilitatea de a comite infracțiuni la regimul drogurilor și de a intra într-o anumită stare de spirit pe fondul consumului de droguri.

Acest fapt a fost posibil prin stabilirea unei ierarhii în cadrul grupului, în baza căreia inc. I 1, indicat de toți ceilalți ca lider, decidea cine face parte sau nu din grup și care și este rangul ierarhie, precum și cărora dintre membrii grupului li se permitea să vândă droguri și la ce scară. Aceste este de altfel și contextul în care inc. I 7 a aderat la grup spre finele anului 2022, cu rolul de furnizor/distribuitor de droguri, la momentul în care inc. I 5, temându-se de organele de poliție, a redus activitatea de trafic de droguri. Astfel, desfășurându-și activitatea în mod constant, inculpații au ajuns să capete notorietate în rândurile consumatorilor de droguri adolescenți și tineri, ceea ce le aducea, pe lângă o validare socială în mediul lor, și posibilitatea unor venituri consistente”, se arată în raport.

G4Media a publicat și o parte din stenogramele dosarului:

“C: Hai că vin să iau ăia 500, sunt pe Lime aicea la Kristal!

M: Da!

C: Vin în spate să mi-i dai pe geam?

M: Îhî!

C: Sigur?

M: Da, mă!

C: Haide că într-un minut ajung (neinteligibil)!

M: Bă, ai 500?

C: Am 500, am!

M: Bine!

C: Pa!”, este una dintre stenogramele din dosar.

”F: Zi!

M: Mai urcați?

F: Da, vere! 

M: C**e, voi ați fumat în parc?

F: Bă vere, nu e nimeni!

M: C**e, de ce sunteți ratați când vă zic ceva c**e?

F: Bă Vere, ce parc? Io sunt aici în spate gen!

M: Da, în spatele blocului gen! De ce sunteți proști și fumați în spatele blocului unde sunt camere de luat vederi, vere?

F: Bă vere, io am venit aici, io am venit după ei, nu le-am zis io să vină la tine!

M: Sunteți niște proști, c**e, cei mai retardați! Da cum să fumați unde-s camere de luat vederi, vere?

F: Nu știam vere!

M: Cum nu știai vere că-s camere pă stâlpi în p..a mea în fața ta, uită-te! Vere, da ați zis că vă duceți pe câmp c**e, asta a fost condiția, de ce credeți că nu vreau să fumați în „residence”?

Acuma dacă e ceva se vede pe cameră unde intrați, c**e!

O altă interceptare:

„L: Ia zi, Gogule!

Domn: Da?

L: Ia zi, că m-ai sunat?

Domn: P**a mea , te sunasem să văd ce faci!

L: S-au cam terminat combinațiile, mă, s-a cam terminat tot!

Domn: De ce?

L: Filaj.

Domn: Ăăă?

L: Atâta pot să-ți zic!

Domn: Ai pus pe ”story” ceva?

L: Da, am pus în story și e filaj… știi de unde m-a filat pe mine aseară garda?

Domn: Nu!

L :Fix la A în față, ești nebun?

Domn: Așa.

L: Deci la A… m-a luat p..a mea! A fost filaj aseară, p**a mea gen plecasem cu S. A depășit mașina de poliție vreo șase mașini ca să vină în spatele meu.

Domn: Așa.

L: P**a mea. O mașină, un Ford cu CTR la număr gen, filează tot gen, a stat după mine aseară. Mi-a urmărit mașina non stop. A venit după mine și-n Bucureștii Noi, a venit după mine peste tot.

Domn: Mamă!

L: Bă, c…ie, exact ca-n filme, ești nebun! M-a tras pe dreapta și Sorin avea la el.. bă, blindat! Bă, tot ce avea în casă, c**ie, vroia să scape de ele, ești nebun la cap! Și, bă c**ie, eu am crezut aseară că mă duc la pușcărie, c**ie! Să mor dacă te mint cu ceva! Tu știi câte c**i s-au întâmplat aseară? O să-ți trimit un vocal că i l-am trimis lui A , dar te rog eu să nu mai zici la nimeni, la nimeni, nimeni, nimeni!”.

Procurorii descriu şi de ce inculpaţii prezintă pericol social.

Pe fondul consumului de droguri, unele dintre aceste persoane manifestă un comportament ilicit și prezintă pericol pentru ordinea publică. Astfel, din procesul verbal întocmit de organele de poliție la data de 13.03.2023, au rezultat următoarele: la data de 11.03.2023, în jurul orei 18, Secția 2 Politie a fost sesizată prin apel de urgență la nr. unic 112, cu privire la faptul că în zona străzii Borșa, nr. 22, sector 1, București, două persoane de sex masculin provoacă distrugeri unor autoturisme parcate în zonă.

În urma deplasării la fața locului, polițiștii au observat persoanele în cauză care, la vederea lor, au încercat să fugă, motiv pentru care s-a procedat la urmărirea, imobilizarea și încătușarea acestora, întrucât manifestau un comportament violent, atât fizic, cât și verbal. Cele două persoane au fost ulterior identificate ca fiind numiții (….), cunoscut după apelativul de „B”, respectiv (…), cunoscut după apelativul de „T S”, constatându-se totodată că aceștia provocaseră distrugeri plafoanelor și capotelor a 7 autoturisme parcate în zonă, manifestând în mod vădit cu ocazia constatării faptelor un comportament specific persoanelor aflate sub influența drogurilor ori substanțelor stupefiante.

De menționat că față de numitul (…) s-a dispus măsura reținerii, fără a se formula ulterior propunere de arestare preventivă, acesta fiind eliberat la expirarea celor 24 de ore. Actualmente este cercetat în stare de libertate. Totodată, numitul (…), minor la data săvârșirii faptei, a fost internat la secția de psihiatrie a Spitalului Grigore Alexandrescu, fiind ulterior externat la data de 13.03.2023.”

Procurorii explică faptul că “tinerii traficanţi provin din familii bine-situate şi, cu toate acestea, şi-au făcut un mod de viaţă din traficul de droguri în liceele din Sectorul 1”.

Citește și:
Dosarul „Droguri în licee”: Doi suspecți au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, alți doi în arest la domiciliu / Control judiciar pentru alte trei persoane
Nu o substanță sau un individ este de vină pentru că elevii consumă droguri în școli. Politicile publice și felul în care statul și noi ne raportăm la consumator generează dezastre, spune criminologul Vlad Zaha
Ministrul Marcel Boloș, întrebat despre ce ar trebui să facă statul pentru a stopa traficul și consumul de droguri în școli: Să nu uităm că educația părintească este cea care duce în general la situații neplăcute
Măsuri de prevenție și combatere a consumului de droguri în licee, în care accentul să nu fie pus pe coerciție, solicitate de Consiliul Municipal al Elevilor București
Federația națională a părinților cere măsuri urgente pentru combaterea consumului și traficului de droguri în rândul tinerilor: Ministerul de Interne și Agenția Antidrog să își regândească sistemul de combatere, prevenție, intervenție și consiliere

1 comment
  1. Dacă sunt eliberați sub control judiciar, liceul trebuie să îi primească înapoi la ore până când se termină definitiv judecata. Nu pot fi suspendați, exmatriculați, sancționați – în special dacă ce au făcut (traficul de droguri și altele) nu au avut loc în școală. Vor fi eroii noilor generații, poate chiar mai mult decât dacă nu erau prinși.

    Nu e minunat noul regulament școlar?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

STENOGRAME Festival de șpăgi la Inspectoratul Școlar Constanța: 200 de euro, 100 kg de varză și un porc pentru doi inspectori, pentru ca soția unui învățător să ia un post de suplinitor în 2021

Un învățător din Constanța a dat șpagă în 2021 inspectoarei pentru învățământ primar, Iulia Cristina Cabrancea, și inspectorului pentru resurse umane, Lucian-Dorel Faliboga, pentru ca soția sa să ia notă…
Vezi articolul

OFICIAL Bursele de reziliență au fost introduse în Legea Învățământului preuniversitar nr. 198/2023, prin OUG nr. 95/2024. Școlile pot să instaleze sisteme de supraveghere audio-video, cu acordul majorității simple a părinților, elevilor majori, dar și a angajaților

Introducerea burselor de rezilență, limitarea burselor de merit la medii doar până la 9.50, introducerea supravegherii audio-video în școli și posibilitatea transferului între filierele, profilurile și specializările din învățământul liceal…
Vezi articolul

Banii pentru copiii cu CES în 2023 / Ministerul Educației: Drepturile financiare se majorează cu 50% dacă copilul cu CES are și certificat de încadrare în grad de handicap și se aplică tuturor copiilor, nu doar celor din centrele de plasament

Copiii cu CES (cerințe educaționale speciale) beneficiază de alocația zilnică de hrană și de cea pentru rechizite școlare, cazarmament, îmbrăcăminte și încălțăminte, potrivit Hotărârii de guvern nr. 564 din 2017.…
Vezi articolul