STENOGRAME Festival de șpăgi la Inspectoratul Școlar Constanța: 200 de euro, 100 kg de varză și un porc pentru doi inspectori, pentru ca soția unui învățător să ia un post de suplinitor în 2021

23.999 de vizualizări
Foto: Inspectoratul Școlar Constanța / Facebook.com
Un învățător din Constanța a dat șpagă în 2021 inspectoarei pentru învățământ primar, Iulia Cristina Cabrancea, și inspectorului pentru resurse umane, Lucian-Dorel Faliboga, pentru ca soția sa să ia notă de trecere la concursul de suplinitori din septembrie 2021, potrivit unei hotărâri obținute de Edupedu.ro. Este vorba de hotărârea nr. 273 din 2022, iar cel care a denunțat fapta a fost chiar învățătorul. Foștii inspectori școlari predau acum elevilor, conform inspectoratului școlar.
  • Instanța a decis pe 19 septembrie 2022 ca dosarul Cristinei Cabrancea să fie întors la procurori. Următorul termen al dosarului fostului inspector Dorel Faliboga este mâine, 13 octombrie.
  • Ambii inspectori și-au recunoscut vinovăția și au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu procurorii.

Povestea șpăgii începe când învățătorul i-a cerut inspectoarei Iulia Cristina Cabrancea să o ajute pe soția sa pentru a promova concursul de suplinitori. În ecuație intră și Lucian-Dorel Faliboga, inspector școlar pentru managementul resurselor umane, care ajunge, printre altele, să primească și un porc pentru „efortul depus”. Conform Tribunalului Constanța, faptele au avut loc în perioada septembrie – decembrie 2021.

Potrivit Tribunalului Constanța, învățătorul a declarat că în data de 02.09.2021 a contactat-o pe inspectoarea pentru învățământ primar și i-a cerut sprijin ca soția acestuia să obțină o notă avantajoasă la concursul pentru suplinitori.

A doua zi, pe 3 septembrie 2021, cei doi s-au întâlnit la sediul inspectoratului școlar, iar învățătorul a obținut asigurări că soția sa va fi ajutată. Acesta a primit cheia de la mașina inspectoarei, unde i-a transportat o pungă de cadouri ce conținea un pachet de cafea, o cutie de bomboane, suma de 200 de euro, o cutie cu brânză de 15 kilograme și un pește crap de 12 kilograme, conform documentului consultat.

În rechizitoriu se arată că, după ce au fost afișate rezultate la concurs și a aflat că soția nu a luat notă de trecere, învățătorul l-a sunat pe inspectorul școlar pentru resurse umane, adică pe Lucian-Dorel Faliboga, care i-a sugerat să facă contestație. Rezultatele inițiale au fost publicate pe 6 septembrie 2021.

Tot pe 6 septembrie, Lucian-Dorel Faliboga a discutat cu Iulia Cristina Cabrancea, astfel încât soția învățătorului să ia concursul de suplinitori. Pe 7 septembrie, în schimbul banilor și bunurilor primite, inspectoarea pentru învățământ primar de la Constanța, Iulia Cristina Cabrancea, i-a solicitat unui profesor evaluator în cadrul Comisiei de contestații a concursului să acorde notă de trecere soției învățătorului. Soția învățătorului a obținut un post de învățător la un liceu din Constanța.

Fostul inspector pentru resurse umane a primit în perioada noiembrie-decembrie aproximativ 100 kg de varză albă și 11 kg de brânză, un pește de 11 kg, un porc de 150 kg și trei baloți de paie, bunuri în valoare totală de aproximativ 3000 de lei.

Foto: Captură Lucian-Dorel Faliboga / Sursa: replicaonline.ro

La solicitarea Dobrogea Live, Sorin Mihai, inspector școlar general, a transmis că cei doi profesori au revenit la catedră: „Cele două cadre didactice menționate de dumneavoastră nu mai sunt angajate în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Constanța din primăvara acestui an. Prin încetarea detașării în interesul învățământului, au revenit la catedra rezervată. Așadar, raportul contractual, în calitate de angajați, este cu unitățile de învățământ angajatoare.”

  • Amintim că inspectoarea pentru învățământ primar de la Constanța, Iulia Cristina Cabrancea, a recunoscut că a luat mită 5.000 de euro de la părintele unui copil în martie 2022 și a fost condamnată la 2 ani cu suspendare.
Detaliile reținute în dosar de Tribunalul Constanța:

Pe 13 octombrie, denunțătorul s-a întâlnit cu inspectorul școlar Faliboga pentru ca acesta din urmă să primească 100 kg de varză și 11 kg de brânză. Învățătorul era supărat că soția lui primise nota 4, deși îi dăduse 200 de euro inspectoarei. Iată schimbul de replici între cei doi:

Învățătorul: „Deci ea și cu ######### m-a dat peste cap în toamna asta!”

Lucian-Dorel Faliboga: „Și #########?”

Învățătorul: „Păi da! Păi nu știți ce mi-a făcut atunci?”

Lucian-Dorel Faliboga: „A! Cu soția!”

Învățătorul: „Păi da! Păi i-am dat 200 de euro, i-am dat un pește mare la 15 kilograme, un crap mare, 15 kilograme îți dai seama! Și o cutie mare de brânză! Și ea îi dă 4!

n.n.: la ora, minutul și secunda 11:36:35 numitul ######## ###### ##### face un gest afirmativ din cap)”

Învățătorul: „Ca să se laude asta acum… că ea i-a spus lui ######### ca să îi dea lu nevastă-mea 4”

Lucian-Dorel Faliboga: „Cine?”

Învățătorul: „#########, directoarea!”

Lucian-Dorel Faliboga: „E!… frățioare, îți promit eu, să treacă și săptămâna asta cu concursul, că săptămâna asta e interviul, la directori! Și vin eu și o calc pe urechi acolo!”

(…)

Inspectorul îi mai spune învățătorului ca o pune directoare pe fiica profesorului de învățământ primar, dacă învață să ia titularizarea.

Învățătorul: „Aia plângea când am venit acasă! Și ce m-a deranjat cel mai mult: că m-a jignit în fața lu fii-mea! M-a desconsiderat directoarea în fața lu fii-mea! Nu că dacă îmi spunea mie între patru ochi! Să mă cheme, băi Ioane, te iau de urechi, da? Ce faci aici? Las-o p-aia pe secretara că e sub aripa mea, gata mă o las, nu?!”

Lucian-Dorel Faliboga: „### da pune-o pe fii-ta să învețe mă și să ia titularizarea și o pun directoare acolo!”

Învățătorul: „Păi asta, asta vreau să fac!”

Dorel Faliboga: „Să se apuce de învățat de pe acum și o punem director. Tre să fie titular!”

Întreaga Hotărâre a Tribunalului Constanța poate fi descărcată de aici:

Despre concursul pentru suplinitori

Concursul pentru suplinitori se susține “în situaţia în care, până la începerea cursurilor, nu pot fi ocupate toate posturile didactice/catedrele declarate vacante/rezervate cu personal didactic de predare titular, personal didactic de predare calificat angajat cu contract individual pe perioadă determinată sau cu personal didactic de predare calificat în regim de plata cu ora”, potrivit articolului 98, alineatul 1, din metodologie.

“În condiţiile prezentei Metodologii, inspectoratele şcolare organizează, la nivel judeţean/nivelul municipiului Bucureşti, concursuri pentru ocuparea posturilor didactice în vederea angajării cu contract individual de muncă pe perioadă determinată a personalului didactic de predare calificat. În mod excepţional, până la începerea cursurilor, inspectoratele şcolare pot organiza testări prin interviu şi lucrare scrisă, în profilul postului solicitat, în vederea angajării cu contract individual de muncă pe perioadă determinată a personalului fără studii corespunzătoare postului”, mai prevede același alineat.

Art. 104 alin. (2) stabilește că „nu pot ocupa posturi didactice/catedre pe termen scurt, de cel mult 60 de zile, ca personal didactic de predare calificat, respectiv pe termen scurt, de cel mult 30 de zile, ca personal fără studii corespunzătoare postului, până la organizarea concursului/testării pentru ocuparea acestor posturi, candidaţii care se află într-una dintre următoarele situaţii:

a) au obţinut note sub 5 (cinci), în specialitatea postului solicitat, la concursul naţional de ocupare a posturilor didactice/catedrelor în învăţământul preuniversitar, sesiunea 2022 şi nu au participat la concursul/testarea organizate de inspectoratul şcolar la nivel judeţean/nivelul municipiului Bucureşti;

b) nu au participat la concursul naţional de ocupare a posturilor didactice/catedrelor în învăţământul preuniversitar, sesiunea 2022, dar au obţinut note sub 5 (cinci), în specialitatea postului solicitat, la concursul/testarea organizate de inspectoratul şcolar la nivel judeţean/nivelul municipiului Bucureşti;

c) au obţinut note sub 5 (cinci), în specialitatea postului solicitat, atât la concursul naţional de ocupare a posturilor didactice/catedrelor în învăţământul preuniversitar, sesiunea 2022, cât şi la concursul/testarea organizate de inspectoratul şcolar la nivel judeţean/nivelul municipiului Bucureşti. 

Citește și:
STENOGRAME Șpaga de la Constanța – 5.000 de euro pentru transferul unei eleve la Colegiul Național Mircea cel Bătrân – inspectoarea care a lua banii și a recunoscut, condamnată la 2 ani cu suspendare. DNA și-a retras acuzațiile aduse părintelui mituitor și intermediarei șpăgii / „Am o prietenă bogată, fii-sa a dat în a IV-a la „Mircea” şi a căzut. Dă 5.000 de euro. E disperată” (…) ,,Ne vedem diseară să-ţi dau. Mi-a lăsat ce trebuie… primul kil de nuci”

16 comments
  1. Doamna sotie lucrează de 20 de ani in învățământ si nu este capabila sa ia titularizarea macar cu nota de trecere, atunci încercăm cu șpăgi….

  2. ISJ Constanta – studiu de caz pentru Romania (NE)Educata: AFARA toti din inspectorat si o echipa noua, completa. Mafia din ISJ Constanta nu poate fi destructurata decat cu masuri ferme si cu ani grei de puscarie. Mafiotii fura ani si fac acord de recunoastere pentru 100 de euro. Dati AFARA si din invatamant! Doamna ministrul ne aude, ca doar este constanteanca, stie bine cum se fac “jocurile” si care sunt preturile! Masuri ferme va solicitam doamna! Si poate intervine si Cotroceniul, aici la Constanta este o CANGRENA! Felicitari pentru articol!

  3. Haosul din ISJ Constanta este determinat de incapatanarea liderilor locali PNL de a mentine in functie un incompetent total depasit de situatii si responsabilitati, un gafeur prin excelenta! Va dau un exemplu: juristul institutiei a primit recent gradatie de merit cu punctaj maxim desi, se stie din presa locala, ca ISJ Constanta a pierdut succesiv procese importante în instanta!!

  4. Acest domn Faliboga a fost adus in ISJ Constanta de actualul inspector sef, Sorin Mihai, ambii fiind colegi de catedra la o scoala din Mangalia. Intre timp, profitand, probabil, de functie, Sorin Mihai este profesor la cea mai prestigioasa scoala din Constanta iar adjuncta sa, educatoarea Manolache, a devenit profesor de psihologie titular la 2 importante licee constantene desi, pana acum, nu a predat nici macar o ora disciplina psihologie!!

  5. Ai comis-o. Ia viteza din sistem. Se intoarce la catedra rezervata hmmm. Ce sa spun ?? I-a luat cireasa de pe tort. Sa-i ia painica nu sa-i taie doar motul precum nasul . Oricum ii creste altul.

  6. in plasa asta sunt mult mai multi. doamna Cabrancea sa vorbeasca si despre Sorinel Mihai, despre Stan care cara lucrarile de titularizare si le schimba pe drum, despre doamna educatoare ajunsa profesor peste noapte. eheheee!

  7. Pe la Inspectoratul Scolar Judetean Buzau cand trece? Sa se verifice si acolo mutarile cadrelor didactice prin Comisia paritara dupa inceperea cursurilor. Ce conteaza mai mult, sa multumesti oamenii partidului sau sa oferi o educatie de calitate elevilor?

  8. Faliboga si Cabrancea sunt cei mai buni prieteni ai generalului!Totul se facea cu stirea lui. Daca priviti fotografia puteti intelege imediat ce caracter avea acest individ!

  9. Nu știu de ce nu se desființează aceste inspectorate. Au fost atâtea exemple despre ce fac nu ce ar trebui să facă. Și la București este la fel 😰

  10. absolventa de jurnalism, se titularizeaza pe romana intr-un oras la 200km fara a merge vreodata, se transfera anul urmator fara probleme si, cand se inscrie la gradul II, vede ministerul ca nu are studii bune. E titulara si in ziua de azi. Cum?

  11. Vrem mai multe detalii … porcul era rasa mangalita din Mangalia?
    Branza din lapte de magarita?
    Varza cumparata in avans cu 2 ani din Ukraina la 100000000 hiperinflatie /kg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Burse școlare 2023-2024. Valoarea cu care se măresc este decisă de școli, începând cu acest an, consiliile locale doar alocă sume / Procedura din Sectorul 1: Școlile trebuie să facă lunar cerere pentru banii de la primărie

Începând cu anul școlar 2023-2024, valoarea burselor poate fi suplimentată de către Consiliile de Administrație ale școlilor, în funcție de sumele alocate de autoritățile administrației publice locale, conform legii învățământului…
Vezi articolul

Educația este domeniul unde românii doresc cel mai mult ca statul să crească nivelul cheltuielilor / Calitatea profesorilor și eforturile elevilor – percepute drept cei mai importanți factori pentru succesul școlar, într-un sistem “subdezvoltat cronic” – raport

Cei mai mulți români percep că sistemul de educație îi favorizează pe elevii din mediile favorizate, iar problemele de echitate “combinate cu prezența unei legături intense între nivelul de educație…
Vezi articolul

Lămuriri publice despre modul de selectare a furnizorilor pentru prima de cariera didactică și întârzierea plăților, solicitate Guvernului de către deputatele REPER Oana Cambera și Simina Tulbur

Întârzierile în procesul de distribuție a cardurilor, încărcarea incompletă a sumelor promise și lipsa unui ghid clar privind cheltuielile eligibile au creat un climat de incertitudine și frustrare în rândul…
Vezi articolul