STEM vs „coregrafie” în planurile cadru. Elevii unui colegiu național din București au salutat cu ropote de aplauze spusele unui profesor că UE dă miliarde pentru cercetare, iar „cercetarea nu o faci cu coregrafi” / Ministrul David: „Nu v-ar plăcea ca la coregrafie sau la tehnologic sau la pedagogic să primesc aplauze contra dumneavoastră”

10.450 de vizualizări
Foto: UBB
Cei câteva sute de elevi ai Colegiului Național „Mihai Viteazul” din București care au participat, marți, la o dezbatere cu ministrul Educației, Daniel David, pe tema proiectelor de planuri-cadru pentru liceu au izbucnit, la un moment dat, în ropote de aplauze. Destinatarul gestului de apreciere era un profesor care a insistat, într-un dialog cu ministrul, asupra importanței disciplinelor STEM (știință, tehnologie, inginerie, matematică), în condițiile în care Uniunea Europeană alocă miliarde de euro cercetării, care „nu se face cu coregrafi”. Ministrul David a așteptat să se liniștească aplauzele, după care le-a transmis participanților că „nu v-ar plăcea ca la coregrafie sau la tehnologic sau la pedagogic să primesc aplauze contra dumneavoastră. (…) Să știți că sunt aplauze și în alt sens”.

Câteva sute de elevi ai CN „Mihai Viteazul” au luat parte la dezbaterile cu ministrul, iar foarte mulți dintre ei au pus întrebări legate de Biologie și alte discipline STEM și au presat pentru o componență mai puternică a acestora în trunchiul-comun. Ministrul a răspuns, repetat, că trunchiul-comun include materii pentru toți elevii, inclusiv pentru cei de licee vocaționale sau din domeniul tehnologic, iar discipline precum cele din zona Științelor au un rol mai puternic în curriculumul de specialitate și pot fi întărite, la filiera/profilul unde este nevoie, prin CDEOȘ.

Daniel David a folosit, în acest sens, exemplul elevilor de la vocațional, inclusiv de la „coregrafie”: „ nu pot duce foarte mult STEM în zona de vocațional – coregrafie, dans, partea legată de teologie, partea legată de pedagogic”, a spus el.

Iar unul dintre profesorii participanți, care a pledat pentru mai multă atenție acordată zonei STEM, a arătat că aceasta este una de interes major la nivel european și UE alocă miliarde cercetării, iar „cercetarea nu o faci cu coregrafi, îmi pare foarte rău!”

În acel moment, sutele de elevi prezenți au răspuns cu un val de aplauze. Ministrul a așteptat ca acestea să se oprească, după care a atras atenția că pot fi „aplauze și în alt sens. Sunt și ei (elevii de la alte filiere – n.red.) copii care fac parte din sistemul de educație. ȘI nu vorbesc doar de coregrafie. Nu uitați că 44% – un număr foarte mare – dintre copii se află în zona de tehnologic”, a spus ministrul.

Secvența din dezbaterea de la CN Mihai Viteazul, marcată de aplauzele elevilor:

Profesor: (…) Interesul statului român este acesta pe care îl susținem în planurile-cadru, sau facem doar dintr-un interes populist?

Daniel David: Eu cred că interesul este cel pe care ne angajăm că-l ținem, dar, atenție, nu pot duce foarte mult STEM în zona de vocațional – coregrafie, dans, partea legată de teologie, partea legată de pedagogic. STEM-ul este bine reprezentat, dacă vă uitați, dacă luăm în calcul… Nu mai socotiți trunchiul-comun cu trunchiul-comun pe care îl propunem noi. Ce propunem noi este trunchi-comun plus curriculum de specialitate. Și atunci, dacă vă uitați la STEM, cât socotim în această variantă, este bine reprezentat. Și, încă o dată, acele profiluri, specializări care merg mai mult pe zona de STEM – Mate-Info, Științe – au la dispoziție un număr foarte mare de ore și pot să-și aducă discipline și mai specifice prin CDEOȘ. De exemplu, la Mate-Info pot să dea din orele respective un curs de robotică. Nu trebuie să se cheme neapărat într-o variantă de disciplină clasică. Spuneți-i robotică, spuneți-i inteligență artificială. Și calculați acel număr de ore și veți vedea că STEM este foarte bine reprezentat. Dar dacă îl punem în trunchiul-comun, cum este înțeles aici, fără curriculumul de specialitate, ați înțeles că ajungem în zone un pic ciudate – în licee de coregrafie o să ajungem la nu știu câte laboratoare de fizică și chimie. Chiar nu face sens.

Profesor: Mă scuzați, dar, pe de altă parte, ponderea copiilor care sunt la matematică, informatică și științele naturii este destul de mică. Pe de altă parte, ca profesor întreb, introducerea noilor planuri cadru implică modificarea normei didactice? 

Daniel David: La cum am estimat noi, iar aici au fost discuții cu sindicatele, per sistem numărul de norme va crește. Dacă știm să folosim bine, inclusiv la școală, curriculumul la dispoziția școlii – nu uitați că puteți să creați clase din clase diferite în funcție de cursurile pe care le puneți la dispoziție.

Profesor: Asta înseamnă că schimbați finanțarea.

Daniel David: Da.

Profesor: Și respectăm Legea învățământului cu 6% din PIB?

Daniel David (zâmbind): Eu ca ministru nu pot spune decât că sper. 

Profesor: Și noi.

Daniel David: Spuneam că m-aș bucura să gândim aceste planuri cadru nu prin constrângerile contabile și bugetare, să le gândim cum am vrea ca ei (elevii – n.red.) să fie buni specialiști, buni cetățeni, mulțumiți de propria viață, după aceea schimbăm și contabilitatea și cerem și finanțare.

Profesor: Noi ne dorim ca elevii noștri să fie competitivi pe plan internațional. Nu vrem ca ei să stea la coadă. Și, încă o dată, din ceea ce am auzit, liderii europeni militează pentru partea STEM. Uniunea Europeană vrea să investească 200 de miliarde în cercetare. Cercetarea nu o faci cu coregrafi, îmi pare foarte rău!

(Ropote de aplauze din sală)

Daniel David: Nu v-ar plăcea ca la coregrafie sau la tehnologic sau la pedagogic să primesc aplauze contra dumneavoastră.

Profesor: Ne cerem scuze.

Daniel David: V-aș ruga să ne gândim că avem un sistem de educație… Să știți că sunt aplauze și în alt sens. Sunt și ei copii care fac parte din sistemul de educație. ȘI nu vorbesc doar de coregrafie. Nu uitați că 44% – un număr foarte mare – dintre copii se află în zona de tehnologic. Să ne amintim acest lucru. Și v-aș ruga: în timpul dezbaterilor, să avem această atitudine.”

Citește și:
Noile propuneri de planuri-cadru ignoră importanța alfabetizării științifice, susțin reprezentanții Centrului de Evaluare și Analize în Educație: Matematica și științele naturii reprezintă una dintre cele două arii curriculare care dispar complet din trunchiul comun în clasele a XI-a și a XII-a
Mutarea unor ore de matematică, fizică și chimie din trunchiul comun în curriculum la decizia elevului la profilul tehnic afectează pregătirea elevilor pentru BAC și limitează accesul la învățământul superior – Asociația Generală a Inginerilor din România

13 comments
  1. Religia merge mai departe indiferent de profil, până in clasa a XII-a. E mai importantă decât STEM. Ăăă… votăm masiv.

  2. Omul nu înțelege sau se face ca nu intelege ca nevoile elevilor difera și în funcție de capacitatea lor. Oare cind a intrat in scoala aia a vazut si el rindurile interminabile de diplome obtinute de acesti copii? Domnul se supără ca vacarul pe sat. Elevii au dreptul la opinie, au dreptul sa aplaude, au dreptul sa se exprime! Parca ei erau în centrul reformei, nu? Sau cind nu ne convine, trecem la atac. Atacam elevii, atacam profesorii! Cam prea usor e deranjabil! Probabil l-au obișnuit cei din jur cu liniște, blocând orice inițiativa de contestare, pe principiul noi suntem deținătorii adevărului absolut si suprem! Doar noi emanăm lumina, restul să ni se închine!

  3. Bravo, dl profesor! Aveti toata dreptatea! Elevii nu au aplaudat contra colegilor de la liceele de arta, ci au sustinut ideea ca si daca esti dansator, coregraf etc nu trebuie sa fii analfabet functional.

  4. Domnul profesor avea dreptate foarte mare si elevii au inteles perfect sensul argumentarii. Nu au aplaudat contra colegilor lor de la liceele de arta, ci au sustinut ideea ca nu trebuie sa fii analfabt functional daca esti dansator, coregraf etc Bravo, dl profesor!

  5. Felicitari acestor elevi, si profesorilor lor.
    Da, daca Romania isi doreste sa poata insemna ceva in zona de cercetare-dezvoltare-inovare, trebuie sa-si centreze eforturile pe educatie STEM. Conectat, atat cat se poate, cu STEAM (pentru ca si A-ul este important, adica ‘arts’).

    1. Chiar dacă sunt exclusiv elevi de profil real, se aude că nu a trecut neobservat niciun “face sens” din discurs. :)))

    2. Domnul profesor avea dreptate foarte mare si elevii au inteles perfect sensul argumentarii. Nu au aplaudat contra colegilor lor de la liceele de arta, ci au sustinut ideea ca nu trebuie sa fii analfabt functional daca esti dansator, coregraf etc Bravo, dl profesor!

  6. Unii profi au impresia ca doar disciplinele STEM aduc diplome si reputatie societatii. Elevii de la scolile vocationale au rezultate excelente, pe banii proprii, evident.
    Avem foarte multi participanti la concursuri de dans si balet internationale.
    Nu totul se invarte in jurul matematicii, avem nevoie si de arta.

  7. păcat,gestul a fost absolut gratuit….din păcate ii îndopăm cu mate și fizica și au zero empatie și zero inteligența emoțională….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Peste 150.000 de elevi din 526 de școli vor primi rapoartele de la testarea standardizată până pe 15 iunie, anunță Ministerul Educației. Raportul național cu rezultatele agregate la Română, Matematică și Istorie va fi publicat pe 15 iulie

Peste 150.000 de elevi din 526 de școli vor primi rapoartele de la testarea standardizată până pe 15 iunie, anunță Ministerul Educației. Școlile participante vor primi rapoartele agregate până pe…
Vezi articolul

BAC 2025 Modelul de subiect pentru competențele digitale, publicat de Ministerul Educației. Candidații au 15 minute acces la internet ca să caute care este cel mai mare templu sculptat într-un singur bloc de piatră și să salveze pagina HTML

Modele de subiecte pentru competențele lingvistice și digitale de Bacalaureat 2025 au fost publicate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) din subordinea Ministerului Educației. Elevii de clasa a…
Vezi articolul