Ștefan Pălărie, USR: Dacă România nu face ceva în privința salarizării profesorilor, pe o măsură radicală precum cea din 2017 pentru stabilizarea sistemului sanitar, noi nu mai avem învățământ

11.164 de vizualizări
Foto: © Pattanaphong Khuankaew | Dreamstime.com
„Cred că profesorii cu care tu vrei să construiești un sistem de învățământ au nevoie să fie tratați ca niște regi și nu ca niște cerșetori. Trebuie intervenit în forță cu măsuri ferme la salarizarea profesorilor”, a declarat senatorul USR Ștefan Pălărie, la Ziarul Financiar. Demnitarul aflat în Opoziție a criticat actuala situație a personalului din învățământ. Potrivit noii legi a bugetului pe 2023, angajații din sistemul de Educație vor primi o majorare, în medie, de 4,36% a salariilor.

Argumentele aduse de Ștefan Pălărie sunt legate de cifrele îngrijorătoare din sistemul de învățământ, unde „mai puțin de 10 % din sistem din profesori au vârste până în 30 de ani și unul din doi profesori va ieși la pensie în următorii 10 ani. Exact pe segmentul celor tineri cu energie, cu care tu ai vrea să construiești în viitor reforme, avem unul din 10 profesori la acea vârstă. Faptul că unul din 2 va ieși la pensie în următorii 10 ani, în timp ce nu există un apetit al tinerelor generații pentru această meserie, este o situație absolut dramatică”.

„Cred că trebuie intervenit în forță, dramatic, cu măriri salariale care să securizeze în primul rând domeniul și apoi cu intervenții. S-a vorbit, din punct de vedere declarații politice, de o creștere de cam 43%, în sensul aducerii salariul profesorului debutant la valoarea salariului mediu brut. Am prieteni din mediul privat care spun ‘domnule, ați înnebunit, cum să creșteți din pix? Vă dați seama că distrugeți, inclusiv economia fragilă, creșteți niște salarii foarte mari la sectorul public, ajungeți să loviți în sectorul privat indirect’. Da, sunt de acord cu argumentul acesta, dar dacă România nu face ceva în privința salarizării profesorilor pe o măsură radicală precum cea care a avut loc în 2017 pentru stabilizarea sistemului sanitar, atunci noi nu mai avem învățământ”, avertizează Ștefan Pălărie. 

Dacă profesorii nu vor fi salarizați în mod corespunzător, consecințele vor fi dramatice, susține Ștefan Pălărie: „Cred că profesorii cu care tu vrei să construiești un sistem de învățământ au nevoie să fie tratați ca niște regi și nu ca niște cerșetori. Vă spun cinstit că majoritatea, când stau de vorbă cu ei, se simt astăzi niște cerșetori. La salariile lor, dacă te uiți la modul în care sunt tratați, la modul în care sunt alocările bugetare cu pipeta față de acest domeniu, pare că este pur și simplu un domeniu total neimportant pentru guvernanți, iar asta este cât se poate de grav. Consecințele se vor vedea în 10 ani, dramatice”.

Potrivit datelor raportate în cadrul rețelei europene Eurydice, un profesor de gimnaziu sau liceu, la începutul carierei, câștigă 43.397 de lei brut anual, însemnând 3.616 lei brut pe lună, valoare mai mică, dar apropiată de cea folosită în calculele sale de senatorul Pălărie.

  • Fostul ministru Sorin Cîmpeanu a vorbit în mod repetat, în ultimul an, despre un salariu net minim al unui profesor debutant de 2.597 de lei, cu indemnizația de hrană inclusă.

Foto: © Pattanaphong Khuankaew | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și 
Salariul unui profesor debutant va crește cu 7,31% în 2023, spune ministrul Ligia Deca / Aceasta ar însemna o creștere a salariului net până la 2.344 de lei, un venit “incredibil de mic” – calculele senatorului Ștefan Pălărie
ANALIZĂ România se îndreaptă spre o criză de personal puternică în sectorul educației. Peste 50% dintre profesori vor ieși la pensie în următorii 10 ani

15 comments
  1. Dragilor, nu stiu daca voi, profesorii ar trebui sa va plangeti, pentru ca sunteti printre singurii carora acest guwern le-a marit salariile conform legii, celorlalti nu. Deci voi si doctorii sunteti in grafic, la zi cum s-ar spune. Veti mai primi inca 10 procente de la 01.01.2023, dar va rog sa nu va mai plangeti, pentru ca sunt alte categorii socio-profesionale care o duc mult mai rau si nu sunt atat de vocali. In alta ordine de idei, trebuie sa recunoasteti ca pentru mare perte dintre voi, calitatea prestatiilor profesionale este indoielnica, procesul de invatamant nu ar trebui sa sufere din cauza nemultumirilor voastre, insa din pacate asa se intampla. Trebuie sa acceptati ca meseria de profesor/cadru didactic nu mai este ce a fost, ca si alte meserii dealtfel. Sa nu credeti ca altii o duc bine, desi muncesc in frig si sunt expusi ,,virozelor”, cum spunea o ,,duamna” mai sus. Purtati-va crucea cu demnitate, caci primiti atat cat poate sistemul, dar mai ales cat meritati, iar daca nu vreti, sunteti liberi sa va reorientati profesional…sa prestati pe bani multi

    1. Nu esti bine informat, profesorii nu vor primii 10% de la 1 ianuarie, in media vor primii 4% la salariul brut. Din nou nu esti bine informat, profesorii au avut 3 ani marirea amanata, cei care au primit inainte sunt medicii, politicienii si alte categorii speciale. Avem tot dreptul sa facem proteste pentru a avea salarii decente. Celelalte categorii au si ele dreptul sa protesteze dar nu ma dau cu parerea pentru ca ei cunosc mai bine ce probleme au.

  2. probabil ca și salariul e o problema, dar problema grava, din punctul meu de vedere( sunt jumate norma contabil și jumate norma administrator si vechime de 23 ani ,cu salar cât a unui debutant) e programa și schimbarea metodelor de predare a profesorilor. Cu metodele vechi nu se poate obține nici un rezultat. Trebuie sa accepte și ei ca trebuie sa facă o schimbare. E frea dar trebuie făcută. nu se poate sa intram la ora la și 10 sa trecem peste pungi ,hartii , sa facem ceva la ora și sa ieșim la fără un sfert. nu se întâmplă asta în toate școlile, dar în multe din ele asa este. și intruna întrebam când e gata salariul, ne dai mai mult, naveta când o deconteze, de ce nu întra repede?….. de ce nu se întreabă oare ce sa facem cu copiii pt ai captiva la ora , pt a nu lipsi asa mult, …. nu punem absente pt a nu pierde copiii ,ca na e cost per elev și nu nr permitem sa pierdem bani.
    E mult mai grava problema în învățământ, nu doar salariile. Munca de profesor trebuie sa fie făcută doar de persoane cărora le plac copiii și vor sa ajute la educația lor , nu pt a trece luna a primii fluturașul și banii

    1. Persoanele astea cărora le plac copiii, cum spuneți dumneavoastră, au și ele nevoie de bani. Să știți că plăcerea de a vedea că ai făcut dintr-un copil un om adevărat nu-ți ține de foame ție, profesorul, și mai ales nu îi încălzește cu nimic pe propriii tăi copii; nu uitați, profesorii au și ei familie.
      Mai pragmatici, mai bine orientați decât generațiile anterioare, tinerii nu mai intră în acest sistem, normal.
      Fiți sincer/ sinceră: ați dori să vă vedeți copiii profesori? Și numai gândindu-vă la câte critici ar primi pe Edupedu…

  3. Am treizeci si cinci de ani vechime in învățământ.
    Asa cum a fost aceasta parte a anului școlar in curs nu am crezut că va exista!
    Am ales sa fiu profesor, nu am ajuns din întâmplare!
    Salariul meu, dupa o viață de muncă, este de mizerie! Nici comuniștii, care urau intelectualii, nu ierarhizau atat de prost salarizarea! Toți suntem egali: educatorul cu profesorul de liceu, cel cu vechime de douazeci si cinci de ani cu cel cu cel cu treizeci si cinci! Ora suplimentara e cat a unui muncitor calificat!
    Macar educatorii stau in caldura in clasă (Doamne, ajută-i in continuare!), dar eu, cu clase de liceu, stau in frig! De doua luni -tot viroze de care, evident, nu stim cum sa mai trecem!
    Medicamentele le cumparam! Suntem vulnerabili de la frigul din clase, cu imunitatea scazuta de gandul la modul in care societatea ne trateaza acum, la viitorul lipsit de speranță!
    Profesorii ca mine au fost si cu 10, si cu 20 / loc la admiterea in facultate! Nu au trișat nici la admitere, nici la catedră! Dar păcăliți au fost!
    Gradațiile de merit nu pot fi accesate decât de oamenii care se au bine cu directorii! Altfel, nu e nicio șansă, oricât ai munci! Așa e croit sistemul!

    Am ajuns aici!
    Toti suntem vinovați!
    Nu am spus suficient de tare, in numar suficient de mare, care sunt aberațiile fiecărei zile! Monștrii zilelor noastre nu au apărut așa, peste noapte! I-am vazut cu ochii minții, cand se luau decizii halucinante in școli, dar am tot sperat ca lucrurile se vor îmbunătăți! Au crescut sub ochii nostri oameni care acum au putere tot mai mare, dar care nu manifestă că au citit o carte de management!
    Deocamdată, platim noi si familiile noastre!
    Acarul Păun

  4. Eu cu 2500 lei si 9 ani vechime nu mai predau nicio secunda. Imi infiintez orice fizic sau online si sa predea Deca atata cat vrea pe banii astia. Si deja cunosc multi din sistem care vireaza spre altceva, mai ales de cand cu deschiderea spre digital. Ma pun si rezolv variante de Bac pe Youtube si punem pariu ca fac mai multi bani? Ori ne asculta in sfarsit sindicatele dorinta sa facem greva generala, ori fugim ca sobolanii din sistem. ESTE IMPOSIBIL sa traiesti cu banii din invatamant.

  5. Sunteți sigur??!!
    Din realități curente, dl Pălărie: Salariul nu are nicio legătură cu prestația profesorului. Sunt chiar (un pic) paralele!
    În traducere: Indiferent de mărimea salariului calitatea prestației profesorului (român) este acceeași…
    În altă parte ar trebui umblat…
    Când aveți un pic de timp (sau nu mai este nevoie) citiți SHOGUN – JAMES CLAVELL și, sigur veți afla unde trebuie umblat!

    1. Cum vor fi atrasi cei tineri sa devina profesori?
      Salariu de mizerie, pensie de mizerie, bani de chirie nu se dau in educatie, etc. Daca vor fi salarii motivante va fi concurenta pe posturi pana atunci nu da nimeni doi bani pe meseria de profesor.

      1. Nu.Si cei care mai rezista sunt călcați în picioare de toate nulitățile venite în școli fără examen de titularizare și care sunt la mare căutare și prețuire de către directori.

        1. Corect. Pentru ca tocmai acele nulitati sunt pile si nu se bazeaza pe altceva decat pe “ploconirea” in fata partidului ori directorului. Niciodata aceia nu vor fi contra conducerii, drept pentru care vor fi manevrabili si nevocali.Un profesor ca mine cu examen greu pe post si vechime mare, nu se va apleca NICIODATA in pozitia de ghiocel sa se inchine la directori “ridicati” in rang fie politic, fie prin nepotisme ori pile. Pentru ca este stapan pe profesia sa si pe serviciul sau obtinut prin CONCURS. Asa ca astia/astea de ati venit brusc in scoli pe post de director, nu uitati ca undeva, candva, va veti intoarce printre profesori. Nu am vazut inca profesor pus director pe viata. Nici cei mai buni directori nu au iesit la pensie din aceasta functie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
începerea școlii, predare bilingvă

Ministerul Educației, în ziua în care titularizarea a fost suspendată: Imediat după încetarea stării de alertă, Ministerul va dispune reluarea acestor activități, care se vor realiza conform unui calendar aprobat prin ordin

Concursul de titularizare 2020 a fost suspendat, anunță Ministerul Educației printr-un comunicat oficial, abia la o zi după ce ministrul a semnat un ordin pentru suspendarea concursului și chiar în…
Vezi articolul

OFICIAL Ordinul cu pilotarea corectării digitalizate pentru Evaluarea Națională și BAC 2022, în județele Călărași și Dâmbovița, a fost publicat în Monitorul Oficial cu o săptămână înaintea probelor: Profesorii care scanează lucrările elevilor primesc 150 de lei pe zi

Ordinul privind pilotarea evaluării digitalizate pentru Evaluarea Națională și BAC 2022 în județe Călărași și Dâmbovița a fost publicat în Monitorul Oficial. Concret, elevii din Dâmbovița vor avea lucrările corectate…
Vezi articolul

Profesorii de 10 la Definitivat 2023, din județul Alba: Vreau să cred că pot aduce o schimbare, doar prin munca și plăcerea de a lucra cu copiii / Am avut onoarea de a avea cei mai buni profesori și acest lucru s-a văzut în rezultatele obținute

Patru profesori au reușit performanța de a obține 10 pe linie, la Definitivat 2023, în județul Alba. Jurnaliștii de la Alba24.ro au discutat cu cei patru profesori, pentru a vedea…
Vezi articolul

În săptămâna Școala Altfel profesorii le pot oferi elevilor o experiență unică la Dino Parc și Dino Tabăra Râșnov / Drumeții pe munte, vizite în care pot vedea urși carpatini, cerbi și mistreți, tururi la Castelul Bran și multe activități educative de neuitat (P)

Dacă ești profesor, știi deja că planificarea activităților pentru Școala Altfel și Săptămâna Verde nu este niciodată o temă fără probleme. Indiferent dacă elevii de-abia au început primul an școlar…
Vezi articolul