Statutul elevului 2023, proiect pus în dezbatere publică / Scăderea notei la purtare cu un punct pentru fiecare 20 de absențe nemotivate pe an, una dintre propuneri

Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com

Proiectul privind modificarea și completarea Statutului Elevului a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educației și prevede scăderea notei la purtare cu un punct pentru elevii de gimnaziu și liceu dacă au 20 de absențe nemotivate pe an. Și în cazul elevilor de clase primare scade calificativul de la Foarte Bine la Insuficient, gradual, la fiecare 20 de absențe nemotivate pe an. Edupedu.ro a scris în 10 februarie că documentul va conține noi prevederi legate de absențele nemotivate. Amintim, Asociaţia Elevilor din Constanţa a cerut o dezbatere publică pe modificările propuse la Statutul Elevului, reclamând lipsa de transparență a Ministerului Educației pe acest subiect.

Elevii de gimnaziu vor avea nota scăzută la purtare cu un punct la fiecare 20 de absențe nejustificate pe an, față de 10 pe semestru, cât prevede actualul statut, potrivit noului proiect pentru modificarea și completarea Statutului elevului (aprobat prin ordinul ministrului educației naționale și cercetării științifice nr. 4.742/2016), pus în dezbatere, miercuri, de Ministerul Educației.

Proiectul de statut al elevilor propune la articolul 27, după alineatul (1), un nou alineat, alineatul (1^1) cu următorul cuprins: 

“(1^1) Pentru toţi elevii din învăţământul gimnazial și liceal, la fiecare 20 absenţe nejustificate pe an școlar, din totalul orelor de studiu sau la 10% absenţe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu/modul de specialitate, va fi scăzută nota la purtare cu câte un punct.”

Ordinul de ministru prevede și sancțiuni pentru elevii claselor primare, inclusiv în clasa pregătitoare, care lipsesc nemotivat. Aceștia ar putea avea calificativ scăzut la purtare, gradual, dacă lipsesc nejustificat de la ore, de 20 de ori pe an școlar, sau la 10% absenţe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu.

,,(1) Pentru toţi elevii din învăţământul primar, la fiecare 20 absenţe nejustificate pe an școlar, din totalul orelor de studiu sau la 10% absenţe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu, va fi scăzut calificativul la purtare, gradual, de la Foarte bine la Bine, Suficient, Insuficient.”

În prezent, în statutul elevului precizează scăderea notei la purtare pentru toți elevii din învățământul preuniversitar, însă elevii claselor primare nu primesc note, ci calificative.

Alte modificări prevăzute în proiectul de ordin de ministru pentru modificarea și completarea Statutului elevului se referă la condițiile în care elevii exmatriculați din liceele postleale și militare se pot reînscrie

Potrivit documentului, elevii exmatriculaţi din unităţile de învăţământ postliceal din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, pentru motive imputabile, se pot transfera, în anul şcolar următor, într-o altă unitate de învăţământ, cu respectarea prevederilor acestui act normativ, a regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar şi a regulamentelor specifice.

La articolul 22, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:

,,(3) Elevii exmatriculaţi din unităţile de învăţământ postliceal – din sistemul de
apărare, ordine publică şi securitate naţională, pentru motive imputabile, se pot
transfera, în anul şcolar următor, într-o altă unitate de învăţământ, cu respectarea
prevederilor prezentului act normativ, a regulamentului de organizare şi funcţionare a
unităţilor de învăţământ preuniversitar şi a regulamentelor specifice.”

La articolul 23, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:


,,(1) Exmatricularea cu drept de reînscriere în anul şcolar următor în aceeeaşi unitate
de învăţământ şi în acelaşi an de studiu, se aplică elevilor din învăţământul postliceal,
pentru abateri grave, prevăzute de prezentul act normativ sau de regulamentul de
organizare şi funcţionare al unităţii de învăţământ sau apreciate, ca atare, de către
consiliul profesoral al unităţii de învăţământ.”

La articolul 24, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:


,,(1) Exmatricularea fără drept de reînscriere în aceeaşi unitate de învăţământ se aplică
elevilor din învăţământul postliceal, pentru abateri deosebit de grave, apreciate, ca
atare, de către consiliul profesoral.”

Articolul 25 se modifică și va următorul cuprins:


,,(1)Exmatricularea din toate unităţile de învăţământ postliceal, fără drept de
reînscriere pentru o perioadă de 3-5 ani, se aplică elevilor din învăţământul postliceal,
pentru abateri deosebit de grave, apreciate, ca atare, de către consiliul profesoral.


(2) Sancţiunea se aplică prin ordin al ministrului educaţiei, prin care se stabileşte şi
durata pentru care se aplică această sancţiune. În acest sens, directorul unităţii de
învăţământ transmite Ministerului Educaţiei propunerea motivată a consiliului
profesoral privind aplicarea acestei sancţiuni, împreună cu documente sau orice alte
probe din care să rezulte abaterile deosebit de grave săvârşite de elevul propus spre
sancţionare.

        Sancţiunea se comunică în scris elevului de către Ministerul Educaţiei şi se va consemna în catalogul clasei şi în registrul matricol.

Proiectul de ordin de ministru privind modificarea și completarea Statutului Elevului, pus în dezbatere publică

Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
SURSE Mustrarea în fața clasei a elevilor, mutarea disciplinară la o altă unitate de învățământ și scăderea notei la purtare sub 6, eliminate din proiectul de statut al elevului
DOCUMENT Elevii vor putea fi mustrați de profesori în fața clasei, ca sancțiune, deși acum este interzis acest lucru. Modificările scrise de Ministerul Educației, pentru sancționarea elevilor, în proiectul de modificare a Statutului acestora
Dezbatere publică pe modificările propuse la Statutul Elevului, solicitată de Asociaţia Elevilor din Constanţa, care reclamă lipsa de transparență a Ministerului Educației pe acest subiect
Exit mobile version