Autoritățile vor să cumpere prin procedură rapidă de negociere fără publicare prealabilă încă 55,5 milioane de teste de salivă, potrivit unui anunț de pe site-ul Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC). Asta înseamnă că, până acum, autoritățile ar fi reușit să cumpere doar 14,5 milioane de teste din totalul de 70 de milioane pe care Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis să le achiziționeze pentru 11 săptămâni de școală din semestrul I.
Sursele Edupedu.ro spun că, momentan, doar primul lot din cele trei loturi noi a fost pus în negociere directă, adică maximum 18,5 milioane de teste, destinate pentru școli la începutul anului viitor calendaristic.
Un rezultat al negocierii directe în desfășurare va fi anunțat abia în luna ianuarie, când se termină procedura, au mai precizat sursele Edupedu.ro. Prin urmare, este de așteptat ca nici în primele două săptămâni de școală, după vacanța de iarnă, să nu existe suficiente teste pentru elevi, profesori și ceilalți angajați din Educație.
De data aceasta apar două schimbări majore în cerințele tehnice față de prima licitație: testele trebuie să fie ambalate individual sau cel mult câte două, iar firmele participante primesc punctaj mai mare cu cât numărul componentelor unui test este mai mic.
- Amintim că testele achiziționate până acum au avut mari întârzieri după doar prima săptămână în care au fost distribuite către școli de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), care a acuzat întârzieri din partea furnizorilor, adică a firmelor câștigătoare la prima licitație lansată în octombrie. Rezultatul a fost că elevii nu au mai fost testați de două ori pe săptămână în mai multe județe, iar zilele de testare s-au mutat din cauza problemelor cu aprovizionarea testelor. Astfel, premierul Nicolae Ciucă a trimis Corpul de Control al Guvernului la ONAC și la IGSU pentru a ancheta situația.
- Mai amintim că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că s-a declarat surprins de rata foarte mare a testelor fals-pozitive care au rezultat din cele distribuite elevilor. Mai multe detalii aici.
Ce prevede noua licitație:
Pentru lotul 1, cantitatea minimă de teste de salivă care pot fi contractate este de 100.000, iar cea maximă este de 18.500.000. Comparativ, la prima licitație, cantitatea maximă era de 23.500.000, dar s-au contractat doar 9 milioane de teste împărțite între trei firme.
Termenul maxim de livrare este de 1-5 zile pentru lotul 1, 6-10 zile pentru lotul 2, 11-15 zile pentru lotul 3 de la data intrării în vigoare a contractului subsecvent. Depășirea termenului maxim de livrare va conduce la declararea ofertei ca neconformă, se arată în invitația de participare, pe care o puteți consulta integral mai jos.
Prețul unitar în lei, fără TVA, pentru fiecare test, la toate cele trei loturi, este în medie de circa 10 lei, deoarece suma totală estimată este de 550 milioane lei pentru cele 55,5 milioane de teste.
De asemenea, prețul unitar în lei fără TVA ofertat va include toate costurile aferente livrării produselor, inclusiv transportul sau alte costuri complementare, adiacente livrării. În vederea comparării unitare a ofertelor, toate preţurile vor fi exprimate în cifre cu două zecimale (dacă preţul ofertat este cu zecimale).
Trusa/kitul trebuie să includă pentru fiecare test următoarele:
- instrucțiuni de utilizare în limba română
- dispozitiv de colectare confecționat dintr-un material neabsorbant
- pipeta/capac cu picurător pentru tub, după caz
- tub cu soluție tampon (buffer) pentru extracție, după caz . Notă: soluția poate să fie prezentată și separat de tub.
- trusa/kitul ambalat individual, sau cel mult ambalate câte două teste/ambalaj.
Foto: © Ellinnur Bakarudin | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.